Dit seizoen geven vijf mediawatchers beurtelings hun mening over de voetbalactualiteit : Peter Vandenbempt (VRT-radio), Gui Polspoel (Canal+), Dirk Deferme (VTM), Marc Delire (RTBf-tv) en Frank Raes (VRT-tv). Deze week is Frank Raes aan de beurt.

Aruna keerde terug uit Ivoorkust en deed zaterdag gewoon weer mee met Anderlecht op Oostende. Alles lijkt weer peis en vree, tot de volgende transferperiode ?

Frank Raes : “Er zullen hem ontegensprekelijk wel dingen beloofd zijn voor de toekomst. Hijzelf zal ondertussen ook wel begrepen hebben dat ginder blijven niet de oplossing was en dat spélen de eenvoudigste weg is. En uiteraard kan Anderlecht hem in de Champions League niet missen. Een andere speler zou wel zwaarder gestraft worden. Hij krijgt dan zogezegd wel een boete, maar ik denk dat er zaken zijn die wij niet weten. En de show en het circus, de verloren zoon die terug thuiskomt, dat is omdat het Aruna is natuurlijk. Hij staat duidelijk boven Jestrovic en Mbo Mpenza. Jestrovic is een doelpuntenmaker en Mpenza heeft toch maar bij Moeskroen bewezen dat hij een hele goede is, niet bij Sporting Lissabon en ook niet in Turkije. Aruna is beter. Hij kan echt overal mee, ook bij Manchester United of Real Madrid. Dat aannemen van die bal, en dan die demarrage… Die beweging, met een paar schijnbewegingen erbij, die is vrij ongezien. Heel straf. Bijna niet af te stoppen. Ik begrijp ook wel dat hij zich gepakt voelde omdat Seol wel beloften op papier had en wel is kunnen vertrekken. Hij is ook slim, hé, clever. Dat merk je in interviews. En hij meende het wel toen hij vrij boos was. Hij is ook wel iemand die aan carrièreplanning doet. Weet dat hij goed is, maar springt ook niet te vlug vooruit.”

Voor Club Brugge vond Bosko Balaban op Charleroi nog eens het gaatje.

“Een goede voetballer. Is technisch sterk en heeft iets directs. Hij voegt iets toe aan Brugge. Brugge is een ploeg die er staat, maar die iets meer show, spektakel mag brengen. Een gala-avond op Olympia, dat is er sedert het Jan Breydelstadion net nog iets te weinig. Het ligt aan de samenstelling van de spelersgroep en aan de manier van voetballen, opgelegd door de trainer waarschijnlijk.”

Genk-Standard was de eerste topper van het seizoen.

“Twee teams die aan het zoeken zijn. Bij Standard, denk ik, zullen ze dat tot in de eeuwigheid blijven doen. Dat is de transfermarkt op zijn slechtst daar, omdat D’Onofrio graag koopt en verkoopt. Omdat dat gewoon zijn bestaan is. Bij Genk losten ze het aanvallersprobleem nog niet op. StruparOulare werd prachtig vervangen door DaganoSonck, maar daarna was het zoeken geblazen. En ze missen ook nog een foerier in het middenveld. Genk is wel een zeer goed georganiseerde ploeg, een beetje het tegenovergestelde van Standard, vind ik. Ze zoeken met Ariël Jacobs toch naar stabiliteit. Op lange termijn zijn ze goed bezig, daar ben ik wel zeker van. Het zal daar wel op zijn poten vallen.”

Beveren is blijkbaar op zoek naar een toekomst : het wil fuseren met tweedeklasser RS Waasland.

“Ja, want de dag dat die Ivorianen wegvallen, is er geen Beveren meer. Beveren is ook een beetje zoals Standard, alleen hebben ze daar dan de kracht van het exotische. Dat is daar zo extreem dat het leuk wordt. Maar er is wel een soort stabiliteit : of de ene Ivoriaan of de andere speelt, maakt blijkbaar niet veel uit. Die Guillou is wel een mens die er wat van kent, denk ik. Maar hij heeft wel het lot van Beveren in handen en dat is uiteraard niet gezond.”

De voetbalbond weigerde de vrijgave van Davy De Beule. Zijn advocaten willen zijn vrijheid nu via de burgerlijke rechtbank verwerven. Welke bedenkingen maak je je bij de evolutie naar bijna totale vrijheid van de spelers ?

“We komen natuurlijk van het tijdperk dat het lijfeigenen waren. Onze vriend Jean-Marc Bosman heeft dat losgewerkt. Terecht, maar dat heeft natuurlijk geleid tot een enorme carrousel, hé. Een circus. Het probleem met ongebreidelde vrijheid is dat een beleid voeren bijna niet meer mogelijk is. Het voetbal is een beetje aan het ontsporen. Ik denk dat Bosman dat toch zo niet bedoeld heeft. Nu zijn de spelers baas, en nog meer de makelaars, denk ik. Er moet iets gebeuren. Ik vind jeugdwerking de basis van alles, maar er moet toch een beetje bescherming zijn als je spelers opleidt. Als in een competitie meer dan vijftig procent buitenlanders zijn, is er toch iets aan de hand. Dat kan toch niet de bedoeling zijn. Dan zitten al je goede spelers in het buitenland op de bank en heb je een probleem in de nationale ploeg.”

In groep 7 van België speelde Bosnië-Herzegovina thuis 1-1 gelijk tegen Spanje.

“Het wordt enorm moeilijk. Het ligt allemaal veel dichter bij elkaar, zeker bij de landenelftallen. Griekenland verliest nu van Albanië. En het werd Europees kampioen, maar had er in de eerste ronde uit kunnen liggen. Op het WK 2002 waren Turkije en Duitsland halvefinalisten, maar op het voorbije EK was Turkije er niet eens bij en ging Duitsland er in de eerste ronde roemloos uit. Het gaat enorm snel. Je kunt het echt niet meer vatten en het geluk speelt toch wel een rol. Het hangt zo van details af. Je gaat dus niet zomaar winnen in Bosnië. En in Litouwen, ga daar maar eens winnen.”

Op Emile Mpenza moet de bondscoach nog niet rekenen. Hij wil nog niet weer voor de nationale ploeg spelen, liet hij weten.

“Het is zijn goed recht, maar het is jammer. We hebben dat type wel nodig, want het is duidelijk dat we te weinig power, kracht en lengte hebben. Ik denk ook aan Stein Huysegems. Ik vind wel dat Buffel en Sonck moeten spelen. Sonck vind ik de beste Belgische spits, maar hij moet spelen, vertrouwen hebben, het gevoel in zijn kop hebben dat hij vaste man is. We hebben de Sonck nodig die bij Genk de baas was en tegen de reclamepanelen trapte als hij de bal niet kreeg. Bij Ajax is hij een beetje te onderdanig geworden. Dat zie je ook in dat spel. Het zit ook in dat koppeke. Bij Buffel hetzelfde, en bij Pieroni. Ik vind Buffel een heel goede voetballer, maar achter een struise spits. Of zelfs achter twee spitsen, in de plaats van Vermant. We ontberen power in de spits. En Emile is een powerspits. Toch een spits nog van een andere orde dan Mbo, die misschien wel tactisch iets beter is.”

Robert Waseige is weer thuis. Bondscoach van Algerije sinds mei werd hij deze week ontslagen na een 0-3-nederlaag tegen Gabon. Gewoon een avontuur en een pak centen rijker ?

“Ik denk het, ja. Ik begrijp dat ook wel, hoor, voor de kleinkinderen. Op het WK in Japan is het niet goed gegaan, bij Standard ontslagen, bij Charleroi ontslagen en nu bij Algerije… Misschien kan hij nog wel een keer adviseur worden bij Standard of Charleroi, of bij Bergen of La Louvière, maar eigenlijk moet je zeggen : Robert, het is nu wel goed geweest, denk ik. Een heel sympathiek mens, als hij rustig is ; niet als hij onder stress staat, want dan wordt hij redelijk venijnig. Een intelligente, geciviliseerde mens, maar ik vind : als hij het geld niet meer nodig heeft, dan moet hij maar stoppen.”

In tweede klasse overwegen ze extra doelpunten te belonen met extra punten. Een goed idee ?

“Ze kunnen het eens proberen, zoals ze ook al probeerden in te trappen in plaats van in te werpen. Doelpunten, je kunt ze toch niet missen, hé. Een goede 0-0 bestaat, maar is vrij zeldzaam. Misschien zit daar wel iets in, maar je moet toch niet te veel aan de voetbalregels veranderen. Goed verdedigen is ook goed.”

door Christian Vandenabeele

‘Als Waseige het geld niet meer nodig heeft, moet hij maar stoppen, vind ik.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content