Christian Vandenabeele
Christian Vandenabeele Freelancejournalist

Peter Vandenbempt

Anderlecht verloor vorige week twee keer : 1-2 tegen Lierse en 3-1 in Sint-Truiden. Hoe komt dat ?

Blijkt dat wij ons allemaal geweldig hebben verkeken op de verdediging van Anderlecht. Ook ik dacht in het begin van het seizoen : als ze iets hebben, is het een goeie verdediging. Maar dat blijkt helemààl niet. In vergelijking met wat De Cock en Van der Heyden zaterdag bij Brugge brachten, brengen de flankspelers van Anderlecht niks. Er is bijna geen voetballend vermogen achterin. Als je een voorlijn met Seol, Jestrovic en Aruna kunt opstellen, kan je onmogelijk zeggen dat er geen kwaliteit staat, maar ook daar komt dus niks van. Als je de manier ziet waarop Anderlecht in het laatste kwartier door Sint-Truiden werd weggebezemd, ja, op die momenten blijkt dat de mot er ook wel in zit, dat er meer is dan fysiek of tactiek of techniek.

Wat moet er gebeuren ?

Je zou eens grote kuis moeten houden, alle kwalijke krachten die daar in die kleedkamer zitten er proberen uit te gooien, want de ene geeft het door aan de ander. Maar er is ook geen beleid dat gaat ingrijpen, hé. Is er wel een beleid bij Anderlecht ? Ik weet het niet. De uitspraken van Michel Verschueren de laatste weken zijn ook geen signaal voor grote dadendrang. Wat hij uit zijn botten slaat, vind ik zeer verontrustend. Het mag dan juist zijn dat het Anderlecht momenteel niet meezit, daar gaat het natuurlijk niet over. Als je daar afhankelijk van bent, voorspel ik dat ze serieus zullen moeten harken om weer helemaal bovenin te geraken. Vergeten we niet dat Hugo Broos al veel geprobeerd heeft en dat ook aan proberen een eind komt.

Anderlecht moet uitkijken, want voor je het weet, ben je Standard en begin er dan maar eens aan om eruit te geraken. Want aan de top bougeert er dus niets, hé, en het vertrouwen wordt dan gegeven aan Peter Ressel en dat soort mannen… Neen, het is niet de top van Anderlecht die daadkrachtig problemen gaat aanpakken zoals het nodig is. Het is een goed idee van Roger Vanden Stock om aan zijn opvolging te denken, maar wie zal er in zijn plaats komen ? Als Anderlecht een nieuwe club wil worden, moet het weg van die familie, dan moeten moderne managers de club leiden als een bedrijf, moet er een visie naar voor gebracht en een beleid uitgestippeld worden dat niet langer tussen twee holes in tot stand komt op een golfbaan. Anderlecht is zoveel jaren trendsetter geweest, maar dat is het al lang niet meer. Het is natuurlijk niet omdat je eens een nieuwe grasmachine aankoopt dat het bewijs van vooruitstrevendheid is geleverd.

Ze zijn in Anderlecht verblind geweest door twee jaar succes. Alle kritiek moest weer verstommen, maar ze zijn wel vergeten dat ze daarvoor vier jaar in de woestijn gedoold hebben en er nu alweer voor het tweede jaar zijn aanbeland. Als je dan de termijnrekening maakt, zoals Verschueren dat zo graag wil, dan heb je op acht jaar twee jaar gepresteerd. Voor een club als Anderlecht lijkt mij dat onvoldoende. Ze zullen nog wel eens kampioen worden, want ze hebben geld en kopen en dan valt het wel eens mee zoals met KollerRadzinski, maar op termijn gaat het zo niet meer. Het is natuurlijk de vraag welke slimme en ambitieuze mens met een visie die hij wil doordrukken, zich zal melden voor de opvolging van Alain Courtois als je weet dat hij toch niets te piepen zal hebben.

Club Brugge klopte Genk met 4-0. Hoe komt dat ?

Genk was ontstellend zwak, onwaarschijnlijk onslagvaardig, want het hadden er makkelijk zoals op Real Madrid zes kunnen zijn. Met De Cock zeg ik : Sonck is niet alleen belangrijk voor zijn klasse, zijn spel, maar ook om met zijn mentaliteit om die ploeg op te naaien. Club was natuurlijk ook echt wel goed, met alweer een Englebert van onschatbare waarde. Zoals het er nu voorstaat, is Brugge de ruimte in. De enige vraag die nu nog beantwoord moet worden, is : krijgen ze een inzinking of niet ?

De naaste achtervolgers zijn nu Lierse, Lokeren en Sint-Truiden. Zijn het titelconcurrenten voor Club Brugge ?

Neen, denk ik. Sint-Truiden en Lokeren zijn leuk voetballende ploegen, attractiever dan Lierse. Je ziet bij Lierse dat het goed in elkaar zit. Je ziet de hand, de coaching van Ferrera zoals je dat ook bij Beveren en Molenbeek zag, maar het valt mij een beetje tegen dat hij nog altijd hetzelfde voetbal brengt als met Beveren en Molenbeek. Tot nader order is hij geen offensieve trainer. Lierse zegt ook : wij trainen altijd in functie van de tegenstander. Dat is een keuze, daar is niks op tegen, maar je moet dat dan ook niet willen ontkennen of de zaken anders voorstellen dan ze eigenlijk zijn. Het aanvallend, leuke voetbal van Sint-Truiden, gedragen door Boffin en door een rustige trainer zonder misbaar en gezeik, vind ik meer een verrijking. Die spelen overal zo, hé, ook op Antwerp, waar Anderlecht en Brugge toch problemen kenden.

Onze Emilio blijft ondertussen maar energie steken in de strijd tegen… ja, tegen wie of wat eigenlijk ? Tegen die drie die nog aan hem twijfelen, want ik denk dat er bijna algemene erkenning is voor zijn werk. Dat begint stilaan naar paranoia te neigen, achter elke vraag wolfijzers en schietgeweren vermoeden, en mensen die hem willen pakken. Die onophoudelijke drang en hang en zucht naar erkenning, dat is… laat ons zeggen dat hij wat dat betreft nog wat moet leren. Hij moet oppassen dat hij zelfs de mensen die hem genegen zijn, waartoe ik mezelf reken, niet danig op de zenuwen gaat werken, dat hij zichzelf ook bij hen niet bijna onmogelijk maakt door maar te blijven hameren en zich altijd aangevallen te voelen. Wat ik wel heel smalletjes vind, is dat hij blijkbaar bij die tweede goal wat gaan vieren is voor de dug-out van Anderlecht. Want die relatie met Broos is gespannen en zo. Hij zou zelfs zijn middenvinger of een andere vinger hebben opgestoken, wat laagdunkende reacties tegenover Vercauteren hebben gehad. Als je dat soort dingen begint te doen, kom je natuurlijk geïsoleerd te staan.

Bij KV Mechelen stapte voorzitter Willy Van den Wijngaert op met de mededeling dat hij nu de grootste schuldeiser is en zal procederen om zijn 12,5 miljoen euro terug te krijgen, ook als dat het failliet van de club betekent.

Dat is de rancune en de revanche van de man die eerst gevierd en dan neergesabeld is. Een beetje menselijk reactie, kan ik mij voorstellen, want je kunt niet zeggen : we schoppen de voorzitter buiten, maar niet zijn centen. Wat de nieuwe beheerders van KV Mechelen dus moeten doen, is zorgen dat ze een vergelijk vinden met hem, zorgen dat hij KV Mechelen opnieuw wat genegen is. Het onverstandigste wat ze kunnen doen, is hem beginnen aan te vallen, want hij is wel de man met de zeis in handen, hé. Ik denk dat hij om te praten is, als je hem op de juiste manier aanpakt, hem met de nodige egards behandelt, hem eventueel erevoorzitter maakt, hem erkent voor wat hij voor KV Mechelen heeft gedaan. Dat vind ik ook op zijn plaats.

Ik kijk ook met belangstelling uit naar het plan van Aad de Mos. De laatste keer dat hij nog iets succesvols heeft gedaan, ligt toch al een hele tijd achter ons. Hij heeft altijd wel een geweldige uitleg klaar, maar… doe eens wat, man ! Hij vindt het ook normaal dat hij zegt : ik heb een plan, maar eerst moet je mij de macht geven, pas dan zal ik je vertellen wat het plan is. Tja ( schiet in een lach).

Jean-Marie Philips, directeur van de Profliga, lichtte vrijdag wel zijn plan toe, zijn hervormingsplan voor de competitie. Het werd afgeserveerd.

Gelukkig, want ten eerste moest je met al die poules al serieus gestudeerd hebben om eraan uit te kunnen, ten tweede zou dus niet iedere ploeg tegen alle topploegen spelen en ten derde was er na nieuwjaar maar één poule meer interessant. De afslanking zal van het licentiesysteem moeten komen, maar zoals iemand opmerkte, kan het natuurlijk niet dat een club vandaag zijn licentie haalt en morgen de betalingen stopt aan spelers en leveranciers. Dat is compleet tegen de geest van de invoering van de proflicentie. Zoals KV Mechelen nu functioneert, heeft het geen reden van bestaan. Ik vind daarom dat de licentiecommissie op elk moment moet kunnen ingrijpen.

door Christian Vandenabeele

‘Ferrera brengt nog altijd hetzelfde defensieve voetbal als met Beveren en Molenbeek.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier