De titelstrijd in de hoogste afdeling nadert zijn ontknoping. Nog zeven speeldagen en we kennen de nieuwe kampioen. Wordt het Anderlecht, dat twee punten voorsprong heeft, of toch opnieuw Standard? De trainers van de eerste klasse houden het in elk geval op een 30ste landstitel voor paars-wit.

Op de laatste speeldag van de competitie trekt Anderlecht naar Racing Genk, terwijl Standard op bezoek gaat bij het AA Gent van zijn ex-trainer Michel Preud’homme. De kans dat de beslissing vroeger valt dan die 16de mei bestaat, maar het is een scenario dat de meeste waarnemers eerder onwaarschijnlijk achten. Zowel de Rouches als Sporting lieten immers al te veel punten liggen, zodat het razend spannend blijft.

Wordt het Laszlo Bölöni of Ariël Jacobs die straks kampioenenmaker genoemd mag worden? De ontknoping van de competitie lijkt koffiedik kijken, maar is dat toch niet helemaal, zo blijkt uit een rondvraag onder de andere zestien trainers van de eerste klasse. Zij voorspelden met een duidelijke meerderheid dat de trofee van het seizoen 2008/09 weldra in het Vanden Stock Stadion te bewonderen zal zijn.

Twaalf trainers gaven zelf hun visie, twee ( Enzo Scifo van Moeskroen en ChristopheDessy van Bergen) lieten zich vertegenwoordigen door hun assistent. Ten slotte waren er ook twee die weinig of geen commentaar kwijt wilden. Jacky Mathijssen hield het, gezien de strubbelingen binnen zijn eigen club, op een kort “ik weet het niet”. Michel Preud’homme wenste helemaal niet te reageren en gaf ook zijn assistenten spreekverbod.

Van de veertien coaches die zich wel uitspraken, tipten er tien op Anderlecht en drie op Standard. Francky Dury onthield zich van een keuze. Tien-drie is een duidelijke uitslag: Anderlecht wordt kampioen! Toch even nuanceren: veel trainers kozen op basis van de twee punten die Anderlecht momenteel voor staat. Zondagavond kan die situatie alweer anders zijn. Allemaal zijn ze het er echter over eens: het blijft boeiend tot 16 mei. En wie weet volgen er dan nog testwedstrijden …

Pierre Denier (Genk) Wie? Standard Waarom? “Ik heb geen voorkeur voor een van beide ploegen, al geef ik Standard toch een licht voordeel. Wij hebben enkele weken geleden tegen de Luikenaars gespeeld en toen lieten zij een erg sterke indruk na. Standard kan op twee manieren het verschil maken. Ten eerste zijn ze voetballend erg sterk. Hun aanvalstrio, Mbokani, De Camargo en Jovanovic, kan zwaar wegen op een verdediging. Daarachter hebben Defour en Witsel veel voetballend vermogen. Ten tweede hebben de Luikenaars ook enorm veel kracht.

“Anderlecht heeft ook een goede ploeg met een sterke organisatie, al is hun aanval iets minder goed dan die van de Luikenaars. Het zal waarschijnlijk lang spannend blijven, misschien zelfs tot de laatste speeldag. Dan kunnen wij nog bepalend zijn in de beslissing om het kampioenschap. Op de laatste speeldag komt Anderlecht immers bij ons op bezoek. Ik gun het beide ploegen wel, maar uiteindelijk zal de beste winnen. Een rangschikking na 34 speeldagen liegt niet.”

Jan Ceulemans (Westerlo) Wie? ANDERLECHT Waarom? “Het is ongelofelijk moeilijk, want er is dit jaar geen absolute favoriet die we kunnen vooruitschuiven. Het gaat er onvoorstelbaar wisselend aan toe in de slotfase van de competitie, de spankracht is hoger dan de afgelopen jaren. Standard had het vorig seizoen gemakkelijk, nu merk ik toch wat meer twijfel. Het is opvallend dat ze op de sleutelmomenten steken laten vallen en kostbare punten verliezen.

“Bepaalde details zullen straks het verschil maken: de balans in het team, de rust in en rond de ploeg, de fitheid van enkele bepalende spelers. Het geblesseerd uitvallen van Mohamed Sarr is op dat vlak een zwaar nadeel voor Standard. Hij is verdedigend een heel belangrijke schakel, door zijn organisatietalent en kalmte maar vooral door zijn mentaliteit.

“Daarom geef ik Anderlecht een licht voordeel, al moet ik er eerlijkheidshalve aan toevoegen dat ik toch niet honderd procent overtuigd ben. Ze beschikken over een iets betere invallersbank, tellen meer wisselmogelijkheden. Mbark Boussoufa drukt vaker zijn stempel, terwijl hij ook Tom De Sutter goed aanvoelt en gemakkelijk voor doel brengt.”

Georges Leekens (Lokeren) Wie? Anderlecht Waarom? “Het is moeilijk om mij daarover uit te spreken omdat wij met Lokeren nog tegen beide ploegen moeten spelen en ik heb geen zin om een van die twee extra te motiveren. Anderzijds denk ik dat alles in acht genomen Anderlecht misschien een licht voordeel heeft. Het zal in grote mate afhangen van wie het minste aantal punten verliest in de ‘kleinere’ wedstrijden en wie gespaard blijft van blessures. In die optiek kent Standard pech met het uitvallen van Mohammed Sarr, wat hen toch al wat punten heeft gekost, net zoals het verlies van Dante tijdens de winterstop.

“Daartegenover staat dat Anderlecht een goede zet deed met de transfer van Tom De Sutter, die verbazend genoeg vrijwel meteen zijn draai vond en de blessure van Frutos deed vergeten. Tel daar een schitterende Boussoufa bij en dan heb je een ploeg die klaar is voor een sterke eindspurt. Ik vermoed ook dat de frisheid van de groep doorslaggevend zal zijn: dat Standard lang Europees meespeelde met een toch beperkte kern kan in het slot van een competitie doorwegen.”

Francky Dury (Zulte Waregem) Wie? – Waarom? “De titelstrijd zal nog boeiend worden. Het kan goed zijn dat we pas op de laatste speeldag zullen weten wie de nieuwe kampioen is. Over wie de uiteindelijke winnaar zal zijn, kan ik geen uitspraak doen. We zijn op zeven speeldagen van het einde en er kan nog veel gebeuren. Bovendien staat er bij ons nog een wedstrijd tegen Standard op het menu. Beide ploegen hebben evenveel kwaliteit bij de elf basisspelers. Jovanovic en Defour bij Standard en het duo Boussoufa DeSutter bij Anderlecht zullen de mannen zijn die een bepalende rol zullen spelen. Factoren die ook meespelen, zijn de grootte van de spelerskern en de frisheid van de spelers. Anderlecht heeft een iets bredere kern, zij hebben op iedere positie een dubbele bezetting. Standard daarentegen heeft een iets smallere kern. Het is voor de spanning in de competitie belangrijk dat er bij Standard geen spelers meer geblesseerd raken. Hoe dan ook staan beide ploegen terecht op nummer een en twee.” Geert Broeckaert (Moeskroen) Wie? Anderlecht Waarom? “Ik zeg Anderlecht, puur op basis van het resterende programma. Bovendien hebben ze toch die voorsprong van twee punten, wat niet onbelangrijk is met amper zeven wedstrijden te gaan. Als ik echter mijn gevoel laat spreken, opteer ik voor Standard. Zij konden me meer imponeren. Als ze van blessures gespaard blijven en met hun type-elftal kunnen aantreden, acht ik ze sterker dan Anderlecht. Defour, Jovanovic, Witsel, De Camargo, als een van die mannen er niet bij is, merk je meteen het verschil. Zie wat er gebeurde in Braga. Maar zijn ze compleet, dan kunnen ze boven zichzelf uitstijgen, zoals in de andere Europese wedstrijden. Sinds het vertrek van Dante zijn ze in defensief opzicht wel kwetsbaarder, zijn vervangers zijn toch wat minder.

“Vergeet ook niet het belang van hun achterban, op Sclessin schreeuwt die hen vooruit, daar hangt een constant gevoel van euforie. Het zal tot de laatste speeldag spannend blijven. Wij ontvangen de Rouches nog, ik ben er zeker van dat we het hen moeilijk kunnen maken. Wie weet zijn wij nog scherprechter in de titelstrijd.”

Aimé Anthuenis (Germinal Beerschot) Wie? Anderlecht Waarom? “Louter omdat Anderlecht momenteel twee punten voorstaat, kies ik voor Anderlecht. Was het nu Standard geweest dat twee punten voorstond, had ik voor hen gekozen. Het is onvoorspelbaar wie zal zegevieren. Een paar weken geleden stond Anderlecht nog drie punten voor en had ik gedacht dat de Luikenaars er niet meer zouden overkomen. Twee weken later stonden ze alweer eerste. Ze spelen voortdurend haasje-over. Het kan goed zijn dat het tot de laatste speeldag zal duren vooraleer we weten wie die nieuwe kampioen is.

“Hoe dan ook zal het afhangen van de grootste kleinigheden. Je kunt nooit voorzien dat een speler als Mbokani of Boussoufa uitvalt. Week na week zijn het ook steeds andere spelers die een hoofdrol opeisen. Zo had bijvoorbeeld Wasilewski nog een beslissende rol in de wedstrijd tegen ons. Natuurlijk heeft Standard met Jovanovic en Mbokani wel een sterke aanvalslinie, maar beide ploegen zullen toch vooral een sterke collectieve prestatie moeten neerzetten als ze kampioen willen worden.”

Peter Maes (Mechelen) Wie? Anderlecht Waarom? “Anderlecht beschikt over de beste papieren omdat het in de laatste rechte lijn een makkelijker programma voor de boeg heeft. In de laatste vier wedstrijden moeten ze tegen Tubeke, Roeselare en Dender, dat zouden ze toch moeten klaren en anders hebben ze het missen van de titel volledig aan zichzelf te wijten. Standard krijgt komend weekend al Germinal Beerschot voorgeschoteld en zie maar hoe moeilijk Anderlecht het daarmee had. Op het eind moeten ze dan nog tegen Club Brugge en naar Gent, dat wellicht nog voor de derde plaats strijdt.

“Ik geloof niet dat vorm een factor zal spelen, want beide ploegen zijn niet echt in grootse vorm. Geen van beide kon dit seizoen imponeren, beide lieten ze daarvoor te veel steken vallen. Het resterende programma en de efficiëntie waarmee ze moeilijke duels tot een goed einde brengen, dat zal bepalend zijn. Bovendien moet Anderlecht frisser zitten door het zware Europese parcours dat Standard heeft afgelegd. De focus bij Anderlecht ligt helemaal op die eindstrijd, het zijn vanaf nu allemaal bekerwedstrijden voor hen en als die druk er echt is, zijn ze bij paars-wit meestal top.”

Glen De Boeck (Cercle Brugge) Wie? Anderlecht Waarom? “Ik heb de kalender eens bekeken en ik weet het eigenlijk niet. Beide ploegen zijn aan elkaar gewaagd. Alle twee zijn ze tot grootse prestaties in staat, maar ze kunnen ook een wedstrijd volledig rateren. Ik denk dat het spannend wordt tot het einde, het zou mij niet verbazen mocht de beslissing op de laatste speeldag vallen. Dan geef ik licht voordeel voor Anderlecht. Zelf moet het dan wel naar Genk, maar Standard speelt dan op Gent. Michel Preud’homme tegen Standard, dat is toch een wedstrijd met een extra dimensie. Bovendien is AA Gent de ploeg van de terugronde. Het wordt ook uitkijken hoe Anderlecht de drie komende wedstrijden doorkomt: Lokeren uit, Club Brugge thuis en Westerlo uit.” John Collins (Charleroi) Wie? Standard Waarom? “Volgens mij zal de titelstrijd pas op de laatste speeldag beslist worden, maar in mijn ogen bezit Standard net dat tikkeltje meer talent. Ze hebben zeer beslissende flankspelers, brengen veel beweging, stralen zelfverzekerdheid uit en weten intelligent ruimte te creëren voor hun twee aanvallers. Igor De Camargo en Dieumerci Mbokani kunnen technisch uit de voeten, maar zijn ook in de luchtduels heel efficiënt. Dat maakt hen zo belangrijk: ze zijn zowel over de grond als in de lucht te bereiken. Geef je hen ruimte dan maken ze je af.

“Anderlecht heeft dan weer Tom De Sutter als troef: een slimme speler, collectief ingesteld, die de bal wel lijkt te strelen. Van zijn snelheid moet hij het niet hebben, maar hij kan zijn mannetje staan. Wat ik aan hem zo waardeer, is dat hij met zijn hoofd omhoog speelt, niet met de kop in de grond. Legear, Boussoufa en Polák zijn de andere beslissende factoren in het team, als een van hen er niet bij loopt, is Anderlecht kwetsbaar. Net zoals de verdediging. Tegen Anderlecht weet je dat je kansen zult krijgen en kunt scoren.”

Hein Vanhaezebrouck (Kortrijk) Wie? Standard Waarom? “Er is dit jaar niet echt een ploeg die met kop en schouders boven de rest uitsteekt of wat uitstraling toont. De suprematie valt ver te zoeken. Daarom is het dit keer supermoeilijk om een voorspelling te doen. Ik heb ook geen glazen bol. ( lacht) Zowel Standard als Anderlecht morst met de punten, heeft te vaak mindere dagen en brengt niet echt sprankelend voetbal. Anderlecht staat vandaag op poleposition, maar dat mentale voordeel vormt niet altijd een pluspunt. Nu is de hamvraag: gaan ze dat maximaal uitbuiten? Want ik mis toch wel wat stabiliteit.

“Achter beide titelkandidaten staan er bijzonder veel vraagtekens. Het kan daarom alle kanten uit, maar op papier beschikt Standard over meer spelers die op een superdag een duel met een individuele flits of actie in een beslissende plooi kunnen leggen. Ik denk daarbij concreet aan Defour, Jovanovic, Mbokani, Witsel en Dalmat. Anderlecht is vaak iets te afhankelijk van de ingevingen bij Boussoufa, die hen op een hoger niveau kan tillen – wat te weinig gebeurde – en in mindere mate Polák of DeSutter.”

Jan Boskamp (Dender) Wie? Anderlecht Waarom? “Omdat Anderlecht om de twee of drie jaar kampioen wordt, zo wil de traditie. Ik zie niet in waarom dat nu anders zou zijn. Het is voor paars-wit echt van moeten dit seizoen en ze bewezen in het verleden al genoeg dat ze met dat soort druk kunnen omgaan. Terwijl Standard toch wat puntjes laat liggen wanneer ze op een uienveld zoals dat van Charleroi moeten spelen.

“Daar wil ik wel meteen aan toevoegen dat ik Anderlecht niet de sterkste ploeg vind van die twee. Ik heb dit seizoen veel meer genoten van Standard, dat veel attractiever voetbalt. Zoals de Europese wedstrijden tegen Liverpool, Everton en Sevilla: in die duels ging heel veel kracht uit van Standard, met veel pressing op de bal en vooruit verdedigen. Maar na die mooie affiches merkte je dat het allemaal wat minder werd, tegen Braga zag je hen ook al vooral achter de bal aan hollen. Dat is niet zozeer een kwestie van conditie – want het zijn allemaal fysiek sterke jongens daar – maar van mentaliteit. Tegen Dender voetballen is nu eenmaal anders dan tegen Liverpool, hé ( lacht).”

Dennis van Wijk (Roeselare) Wie? Anderlecht Waarom? “Hun ruime kern is een belangrijke troef. Als er iets gebeurt, zetten ze iemand in de plaats die evenwaardig is. Standard is meer afhankelijk van een aantal spelers.” Albert Cartier (Tubeke) Wie? Anderlecht Waarom? “Ik blijf consequent vasthouden aan mijn prognose van voor de competitiestart: Anderlecht wordt kampioen. Natuurlijk hoop ik dat de beste straks kampioen kan spelen, want het zal een bijzonder spannende ontknoping opleveren. Qua potentieel, mentaliteit en trainer scoort Anderlecht hoger dan Standard. Ook het feit dat ze vorig seizoen de titel niet haalden, zorgt voor meer wil en overtuiging. Ze zitten duidelijk met revanchegevoelens, ik merk meer competitiedrang, hun eer staat op het spel. Dat is de perfecte katalysator, die perfect wordt gecontroleerd door Ariël Jacobs. Hij slaagt erin om zijn ploeg op de juiste momenten naar topprestaties te leiden. Als het écht moet, dan staan ze er in die cruciale fasen of wedstrijden.

“Bovendien speelt er nog een andere factor mee. Zelfs als ze slecht spelen of een pak kansen weggeven, dan kunnen ze toch nog toeslaan. De thuiswedstrijd tegen Germinal Beerschot was daarvan de perfecte illustratie. Ze hadden het moeilijk, hielden echter de nul en pakten op een diefje de drie punten. Zo verover je de titel, de manier waarop is van geen tel.”

Rudi Cossey (Bergen) Wie? Anderlecht Waarom? “Anderlecht is de beste ploeg, Standard verspeelde de laatste maanden veel energie door zijn Europese verplichtingen en leed daardoor ook puntenverlies in competitieverband. Het zal voor hen heel moeilijk worden om twee opeenvolgende jaren die titel binnen te halen. Mocht het alsnog lukken, dan is dat fantastisch werk van Laszlo Bölöni. Anderlecht is beter gewapend in de breedte, terwijl ze vooral offensief het verschil kunnen maken. Via Mbark Boussoufa en Tom De Sutter, maar ook door de infiltraties van Guillaume Gillet en de sterkte van Marcin Wasilewski en Roland Juhasz bij stilstaande fasen. Hun honger naar succes is ook groter.

“Het verschil zal heel miniem zijn. Een grote kloof moeten we niet direct meer verwachten. Bij Standard is alles iets te veel gebaseerd op een aantal kleppers: Steven Defour als leider en Milan Jovanovic en Dieumerci Mbokani, die een verdediging volledig overhoop kunnen spelen, maar ook Igor De Camargo, heel aanwezig in de zestien meter, alleen de efficiëntie volgt niet altijd.” S

door matthias stockmans, christian vandenabeele, frédéric vanheule, jeroen van paesschen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier