Sportief stond het water de Kempenploeg vorig seizoen stevig aan de lippen. Want na een lange achtervolgingsrace ontsnapte Westerlo pas op de allerlaatste speeldag aan directe degradatie. Een beter voetballend OHL was uiteindelijk de pineut. Bob Peeters mocht na zijn vervulde opdracht blijven van manager/CEO Wijnants, er werd gekozen voor een meer professionele aanpak om de komende maanden in rustiger oorden van het klassement te kunnen vertoeven.

VERDEDIGING

Doelman Van Langendonck ontpopte zich tot puntenpakker en een bron van rust onder de lat. Nadatouderdomsdeken Daems de aanvoerdersband ter beschikking stelde, werd intern voor hem gekozen als nieuwe kapitein. Vervult die rol met passie, is ook heel verbaal in zijn coaching. Van Hout en de jonge Verbist moeten zijn eventuele afwezigheid opvangen.

Bij de viermansdefensie op lijn bleef Apau dan toch nog een seizoen, ook al door de adductorenblessure van nieuwkomer Oto’o. De Nederlander schuwt de duels niet en pakt graag uit met offensieve rushes. Oto’o is een Gabonese international die het vooral van zijn snelheid en gezonde agressiviteit moet hebben. Centraal moet Schuermans meer zelfvertrouwen uitstralen en opletten voor zijn iets mindere wendbaarheid, maar hij compenseert dat door zijn leergierigheid. Daems blijft positioneel goed, er lijkt geen sleet op deze topprof te komen. Lolo is ook een vat vol ervaring, maar moet wachten op zijn vrijgave na een conflict met het Russische FK Rostov. De jonge Matthys wordt nog een seizoen langer overgenomen van Anderlecht, Ruyssen zoekt naar een constante in zijn prestaties. Aan de linkerkant gaat Mustoe de concurrentie aan met Alessandro, die werd gevormd als middenvelder. De geblokte Brit wordt als hij diep gaat soms verraden door zijn enthousiasme en moet nog beter zijn momenten kiezen.

MIDDENVELD

Het verrassende vertrek van (de vaak onopvallend acterende) Cools naar Waasland-Beveren kan zwaarder doorwegen dan aanvankelijk gedacht, want de controleur speelde altijd eenvoudig en hield zijn foutenmarge beperkt. Iets wat niet kan worden gezegd van Hyland, die veel risico’s in zijn passing stopt. Annys aan zijn zijde is dan de man die veelal aanvallen moet afstoppen. De amper 17-jarige Heymans kreeg na een sterke voorbereiding een profcontract, straalt rust uit aan de bal en toonde aan snel te kunnen handelen. Op rechts (Henkens) en links (Lecomte of Molenberghs) worden van de flankspelers acties en goeie voorzetten verwacht. Ook op defensief gebied moeten ze voor een dubbele dekking zorgen. Rommens keerde terug na een jaartje Dessel Sport, de liefst centraal opererende middenvelder koppelt voetballend vermogen aan kracht. De jonge Verschueren moet duidelijk geduld oefenen, ook al beschikt hij over inzicht, loopvermogen en een goede passing. Trompet keerde terug van een uitleenbeurt aan Eendracht Aalst, de ex-speler van Lokeren OV wordt mogelijk opnieuw verhuurd.

AANVAL

Er wordt niet echt met een offensieve middenvelder aangetreden, maar De Ceulaer krijgt de kans om in steun van een diepe spits te bewegen en de ruimte te zoeken op de zijkanten. De Limburger oogt na zijn blessureleed vorig seizoen scherp en gretig. Voor hem moet de Griek Manias een vast aanspeelpunt worden. Alleen lijkt het een spits die dicht bij de zestien meter moet staan, door het overbruggen van te grote afstanden mist hij frisheid in de afwerking. De Congolees Ganvoula is meer een kaatser en reageert goed met het hoofd op flankvoorzetten. MacDonald kan vanop links worden gebracht, Visnakovs meer centraal en de jonge Njengo lijkt meer een wissel naar de toekomst toe.

CONCLUSIE

Bostock (van OHL naar RC Lens) en Maertens (Cercle Brugge) bleken financieel niet haalbaar en Van Acker (Cercle Brugge) treuzelde te lang. Westerlo heeft duidelijk nog wat huiswerk voor de boeg om de gevarenzone te ontlopen. Peeters hoopt anders maar vooral beter voor de dag te komen: iets hoger voetballen, want als Westerlo achteruit kruipt, dan pakt zijn ploeg te veel goals. Een hele uitdaging.

DOOR FRÉDÉRIC VANHEULE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier