Andy De Smet (41) is lesgever aan de federale trainersschool, waar hij het vak Scouting geeft. De voorbije jaren was hij ook wedstrijdanalist bij SV Roeselare, onder Dennis van Wijk en Dirk Geeraerd, en bij RAEC Mons, onder Dennis van Wijk, Enzo Scifo en Cedomir Janevski. Bij Everton FC, de Engelse club van de Belgische internationals Romelu Lukaku en Kevin Mirallas, zal De Smet zowel spelersscouting als wedstrijdscouting doen.

“Mijn eerste werk voor Everton zal zijn om het talent in de Belgische competitie in kaart te brengen”, zegt hij. “Elke speeldag van de Jupiler Pro League ga ik op vrijdag, zaterdag en zondag wedstrijden bekijken en analyses van spelers maken op basis van hun individuele prestatie in relatie tot de ploegtactiek. Daarnaast zal ik ook ingeschakeld worden om in België en omstreken Champions Leaguewedstrijden en tegenstanders van Everton in de Europa League te analyseren. Ik ben net drie dagen in Liverpool geweest om dat allemaal door te spreken. In de toekomst zal dat werk zich normaal gezien uitbreiden naar de buurlanden. Momenteel combineer ik het nog met een job in het onderwijs.”

De link tussen Everton en Andy De Smet is hoofdscout Kevin Reeves. “Enkele jaren geleden ben ik hem tegengekomen op een wedstrijd van Anderlecht. Hij was toen nog de hoofdscout van Wigan Athletic. We zijn in contact gebleven en wisselden geregeld informatie uit. Zo hielp ik hem ooit met een beeldcompilatie van Mat?as Suárez. Ik ben ook verscheidene keren uitgenodigd geweest bij Wigan en ik woonde op uitnodiging ook de FA Cupfinale van 2013 in Wembley tussen Wigan en Manchester City bij. Zo leerde ik coach Roberto Martínez kennen als iemand die openstaat voor meningen van anderen, los van hun status. Op die manier is het vertrouwen en de appreciatie gegroeid. Vorige zomer werd Martínez coach van Everton en nam hij hoofdscout Reeves mee. Intussen ben ik ook daar al twee keer uitgenodigd geweest en nu resulteert dat dus in een samenwerking. Dat ik ook al meteen wedstrijdscouting mag doen, ervaar ik als een grote blijk van vertrouwen.”

Het is voor de in Izegem wonende West-Vlaming een blijk van erkenning. Voor een analist die nooit zelf profvoetballer is geweest, is het vanuit de provincie een heel moeilijke klim naar boven. “Dat moet ik absoluut toegeven”, zegt hij. “Ik merk nu al dat er in België anders naar mij gekeken wordt sinds ik bij Everton aan de slag ben gegaan.”

Everton FC is dan ook een Engelse subtopper met een budget waarvan de Belgische topclubs alleen maar kunnen dromen. Onlangs legde de nummer vijf van de Premier League 2013/14 nog een fortuin neer om Romelu Lukaku bij Chelsea weg te halen. “Toch heerst daar een heel open cultuur”, ervaart De Smet. “Een club die zo veel middelen in spelers investeert, wil uiteraard zo veel mogelijk informatie over die spelers. Het spreekt voor zich dat de handelingssnelheid daarbij een belangrijk punt is, want op dat vlak is de kloof tussen de Belgische en de Engelse competitie heel groot. Martínez is bovendien een van de coaches in de Engeland die echt proberen te voetballen. Ik vind het geweldig dat ik met zo iemand over voetbal kan praten en daar ook nog eens enorm voor geapprecieerd word. Maar ik besef dat het hard werken zal zijn om aan de hoge eisen van het topniveau te blijven voldoen.”

DOOR CHRISTIAN VANDENABEELE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier