Zuid-Afrikaan, geboren op 21 oktober 1987 in Kaapstad. 1,80 meter – 69 kilo. Profiel: de nudist.

A nele Ngcongca: “Soms zit ik net voor een match nog wat door mijn minibijbeltje te bladeren. In het evangelie volgens Matteus staat: ‘Klopt en er zal opengedaan worden, vraagt en ge zult krijgen.’ Dat is mijn favoriete passage. Soms zoek je een nieuwe club, maar gaat de deur niet of niet gemakkelijk open. Dat vers zegt dat je nooit mag opgeven, ook al loopt het weleens moeilijk. Op een dag levert het wat op. Kijk naar mij. In Europa raken was eerst een verre droom. Nu zit ik hier.

“Naar België komen veranderde me. Vroeger was ik een stille jongen. Schuchter. Hier bloei ik open. Door altijd in een hoekje braafjes te zitten knikken, zal ik niet ver raken, realiseerde ik me. Ik voel dat ik mij toegankelijk moet opstellen, dat ik af en toe eens moet laten horen wat ik nodig heb om goed te presteren. ‘Vraagt en ge zult krijgen.’ Als ik jou vraag om voor mij een cola te kopen, dan informeer ik alleen maar, ik dwing je niet. De laatste jaren neem ik ook meer mijn verantwoordelijkheid op. Vroeger stopte ik me weg als ik een fout gemaakt had.

“Alleen als ik een mooi meisje tegenkom, ben ik nog verlegen. Ik stap er nooit zomaar op af. Je hebt veel jongens die dan plots in een schoothondje veranderen, ik niet. Ik ben geen volger. Ik wil ook niet dat zo’n meisje mij als een bezetene achternazit. Laat ons zeggen dat we elkaar halverwege moeten tegenkomen. Ik wil mezelf zijn en mijn ding doen. Ik leerde uit de fouten van mijn broers. Zij deden wat anderen deden. Slechte vrienden sleurden hen mee. Ze zijn nu allebei dood. Dat opende mijn ogen. Het was verschrikkelijk om hen te verliezen, maar tegelijkertijd maakte het me sterker als persoon.

“Er hangt een soort rust over mij. Ik praat ook vrij stil, ik weet het. ( lacht) Ik ben de antipool van de doorsnee-Fransman ( sic), die altijd luid staat te kwebbelen. Mensen moeten maar begrijpen dat ik zo geboren ben. Ook op het veld probeer ik die kalmte te bewaren. Toen ik op het afgelopen WK Franck Ribéry tegenover mij kreeg, voelde ook ik natuurlijk wel wat stress, maar dat was een uitzondering op de regel. Er zijn momenten waarop alleman als een kip zonder kop begint te rennen, dat zul je mij niet gauw zien doen.

“In de kleedkamer ben ik wel uitgelaten, een van de ambiancemakers. Mocht je mijn ploegmaats vragen wat voor een jongen Anele is, dan zouden ze me gek en grappig noemen. Ze zouden zeggen dat ik diegene ben die altijd lacht. Ik steek graag eens iets uit. Als iemand zijn schoenen kwijt is, ben ik altijd de eerste naar wie gewezen wordt. ( lacht) Meestal terecht. Dikwijls loop ik ook in mijn blootje zot te doen. Ik wil overal herinnerd worden als een vrolijke jongen, als een fijn persoon. Het leven is te kort om verdrietig te zijn. Natuurlijk heb ook ik weleens een slecht moment, maar dan ga ik op mijn eentje een eindje wandelen of zet ik me ergens op een bankje om alles eens op een rijtje te zetten. Ik wil niet dat anderen mij verdrietig zien, want dan worden ze bezorgd en ongerust. Laat die problemen maar bij mij, ik kan er wel mee om.

“De laatste tijd zit ik almaar vaker op mijn eentje te lezen. De autobiografie van Nelson Mandela bijvoorbeeld, The Long Walk to Freedom. Geweldig inspirerend. Dat boek zet mij verder op weg. Die man bereikte iets in zijn leven, hem wil ik wel volgen. Als je in zijn voetsporen treedt, kun je niet verloren lopen.”

door kristof de ryck

“Dikwijls loop ik in mijn blootje zot te doen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier