Hoe hebben jullie elkaar leren kennen ?

We hebben vroeger op dezelfde school gezeten en gingen ook naar dezelfde sportclub. Hij speelde voetbal in eerste klasse, ik basketbal. We kennen elkaar ongeveer zeven jaar en zijn iets langer dan twee jaar getrouwd.

Waar ben je zoal mee bezig ?

Vooral met ons dochtertje. Ik moet zeggen dat het voor mij aangenamer is sinds Maja er is. Nu heb ik meer om handen. Toen Michal pas in België was, woonde ik nog in Polen. Ik heb er eerst mijn studies afgemaakt en heb er ook een tijdje gewerkt als basketbalcoach. In het begin was het wel wennen, maar nu voel ik me hier goed. Ik heb soms zelfs tijd tekort. Vroeger ging ik bijvoorbeeld regelmatig zwemmen en lopen, maar daar heb ik nu vaak geen tijd voor. Ook met basketbal ben ik gestopt. In Moeskroen heb ik dat nog even gedaan, maar na zes maanden was ik zwanger, dus… Shoppen doe ik ook wel graag. Ik hou van mode en hier in België staat men op dat vlak ongeveer twee jaar voor op Polen. Iets wat hier nu in de mode is, vind je in Polen meestal pas over een jaar of twee.

Wat is Michal zijn beste eigenschap ?

Ik hou van hem zoals hij is. Hij is echt een goede man. Hij geeft enorm veel om zijn familie en natuurlijk om zijn dochter. ’s Nachts ben ik gewoonlijk diegene die opstaat wanneer Maja huilt, maar overdag helpt hij wel bij haar verzorging.

Wat is je specialiteit in de keuken ?

Vooral pasta. Ik hou wel van de Italiaanse keuken. Ik ben trouwens de kok in huis, want Michal bakt er maar weinig van. ( Michal lacht : “Ik kan mijn plan wel trekken hoor. Ik heb tenslotte een tijdje alleen met mijn broer gewoond en toen moesten we toch ook overleven.”)

Waar gaat jouw droomvakantie naartoe ?

Spanje ! Ik ben nog maar één keer samen met mijn man op reis geweest. Wanneer we vrij zijn, gaan we normaal immers gewoon terug naar Polen. Volgend jaar hoop ik toch nog eens naar ergens anders te gaan. Maar Spanje, dat land spreekt me wel aan. Ik zou er niets op tegen hebben moest Michal ooit beslissen om daar te gaan voetballen ( lacht).

Waarvoor ben je bang ?

Voor eenzaamheid. Ik zou geen leven kunnen leiden zonder mijn gezin dicht bij mij.

Favoriet tv-programma ?

( Michal : “Alles wat dramatisch is… Ziekenhuisseries, uitzendingen over weeskinderen,… Zulke dingen. Pfff, geef mij dan maar Brugge-Barcelona !”) Ja, dat is wel waar. Ik hou van programma’s over het echte leven.

Polen is veeleer een arm land. Is het verschil met België groot ?

Het is alleszins niet meer zoals twintig jaar geleden, want toen was het contrast enorm. Het probleem in Polen is dat er een deel van de mensen redelijk welstellend is en een deel helemaal niets heeft. Het verschil tussen die twee groepen is gewoon heel groot. De economische situatie evolueert alleszins in de positieve zin.

Hou je van voetbal ?

Ik moet er wel van houden, aangezien het Michal zijn beroep is. Toch hou ik meer van basketbal en volleybal. ( Michal lacht uitbundig : “Ja, moest Ania één ding aan mij kunnen veranderen, zou zij mij meteen tien of twintig centimeter groter maken en basketballer in plaats van voetballer.”) Nee, dat nu ook weer niet. Ik zou niets aan hem veranderen ( lacht).

Welke muziek hoor jij graag ?

Vooral Poolse muziek. Wij hebben hier wel wat cd’s uit Polen liggen. Verder lees ik ook graag, maar de tijd ontbreekt om nog echt een boek vast te nemen en erin te beginnen.

Hoe zie je jullie toekomst ?

Alleszins door een roze bril ! Ik denk dat het alleen nog beter zal worden dan het nu al is. Ik wil ook graag een gezinnetje met drie kindjes… Drie meisjes als het even kan.

door Ilse Peleman

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier