Anthony Modeste – CLUB: 1. FC Köln

Anthony Modeste © GETTY

De 33-jarige Franse aanvaller herleeft onder het bewind van de nieuwe coach Steffen Baumgart.

Bijna was Anthony Modeste in de vergeetput terechtgekomen. Maar je mag de spits, die nog tot 2023 onder contract ligt bij 1. FC Köln, duidelijk niet te snel afschrijven. En zeker niet in de Bundesliga, een fysiek veeleisende competitie die de 1,87 meter grote aanvaller op het lijf geschreven lijkt. In februari werd hij nochtans door een gebrek aan speelkansen aan het Franse AS Saint-Etienne verhuurd, maar de laatste twee maanden verbaast hij vriend en vijand. Hij scoorde tegen Bayern München, hij was trefzeker in de Rijnlandse derby tegen Bayer Leverkusen (met twee treffers haalde hij een 0-2-achterstand op), in de DFB-Pokal op bezoek bij VfB Stuttgart stelde hij met twee goals de kwalificatie veilig en ondertussen voegde hij zich ook nog geruisloos bij de ranglijst van de vijf beste schutters in de Duitse eerste klasse.

Ik zei hem: kom van die massagetafel.’ Steffen Baumgart

De lastminuteverhuur richting de Ligue 1 werd een complete mislukking. Door een coronabesmetting haalde hij nooit zijn topvorm bij Les Verts. Daar kwamen nog een adductorenletsel en een tandoperatie bovenop. Het grote geluk voor de bonkige spits was de ontmoeting met Steffen Baumgart (49), de nieuwe coach van 1. FC Köln. ‘Ik ging tot bij hem en zei: doe me een plezier en kom van die massagetafel. Stop met huilen, omdat je wat pijn hebt. Dat is normaal voor je leeftijd. Ik weet het, want ik speelde zelf tot mijn 36e’, sprak Baumgart hem toe tijdens de voorbereiding. Een boodschap die aankwam, want in geen tijd versierde ‘Tony’ (de bijnaam voor de publiekslieveling) een basisplek.

In zijn hele Bundesligacarrière is Modeste al goed voor 69 treffers. De enige Fransman die meer scoorde in de Duitse eerste klasse, is Franck Ribéry (86 goals).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier