“Ik ben tevreden over de prestatie van Anthony. Het is niet gemakkelijk, invallen in een wedstrijd met zo’n tempo, maar hij deed dat goed”, gaf Anderlechttrainer John van den Brom aan op de persconferentie na Anderlecht-Standard (1-1). Zondag maakte Vanden Borre zijn competitiedebuut één maand nadat hij aan de aftrap kwam van de bekerwedstrijd tegen tweedeklasser AS Eupen. Voorafgaand aan de 40 minuten tegen de Rouches speelde Vanden Borre in competitie in 2013 al eens elf minuten in de uitwedstrijd bij AA Gent in maart. Een magere balans is dat voor een speler naar wiens terugkeer de Anderlechtfans reikhalzend uitkeken. Het was zondag een terugkeer die uit de lucht kwam vallen en alles te maken had met de blessure van Anderlechtkapitein Guil-laume Gillet tijdens de wedstrijd. Zelfs de slechte passing van Gillet de voorgaande weken was zonder gevolg gebleven. Erger nog: toen Van den Brom besliste om Gillet op de bank te zetten tegen RAEC Mons, gaf hij op die positie de voorkeur aan Chancel Mbemba,die nooit eerder als rechtsback had gespeeld. Voor Vanden Borre, de gedoodverfde vervanger voor Gillet, was die avond zelfs geen plaats voorzien op de bank.

Een duidelijk signaal, afgelopen vrijdag gevolgd door de laconieke mededeling op de persconferentie dat Vanden Borre nog een plaats zakte op de ranglijst van mogelijke rechtsbacks en voortaan de nummer drie zou zijn. “Hij moet maandag met de beloften tegen Standard maar tonen wat hij kan”, voegde de Anderlechttrainer daar vrijdag nog aan toe.

Twee dagen voor de clásico zag het er dus nog naar uit dat een nieuwe uitleenbeurt in januari de beste oplossing zou zijn. Manager Christophe Henrotay bleef daarover wel op de vlakte: “Anthony is nog steeds speler van Anderlecht, er is geen sprake van een uitleenbeurt.” Vier maanden nadat hij een nieuw contract voor vier jaar tekende, liep het plan van een mooie comeback bij zijn geliefde club verkeerd. Begin augustus had Van den Brom al aangegeven dat Vanden Borre te zwaar stond. “Hij heeft niet genoeg gewerkt tijdens zijn vakantie, hij is fysiek nog niet klaar en heeft dus meer tijd nodig dan de anderen. Ik heb hem dat ook duidelijk gezegd. Hij weet dat hij zichzelf moet bijsturen. Op zijn voeding let hij al. Een prof moet dat kunnen.” Een paar weken later zag het er goed uit, toen manager Herman Van Holsbeeck liet verstaan dat VDB net op tijd begrepen had dat hij zijn levenswijze moest veranderen.

De entourage van de speler zelf toonde zich teleurgesteld door het gebrek aan speelkansen. De goeie prestatie tegen Eupen had de springplank moeten zijn naar een nieuwe start. “Fysiek is Anthony al weken op punt”, klinkt het daar. “Hij mist alleen nog matchritme. Het gebrek aan erkenning kon niet lang meer duren.” Zijn prestatie tegen Standard moet de rechtsback weer laten opveren, gaf de Anderlechttrainer aan, die nog eens bevestigde dat Mbemba centraal achterin nodig blijft, wat Vanden Borre nog maar eens een nieuwe kans biedt. De zoveelste verandering in de plannen van de Anderlechttrainer op tactisch vlak.

DOOR THOMAS BRICMONT

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier