Paraguayaan, geboren op 30 juli 1982 in San Roque Gonzales. 1,84 m, 80 kg. Geanalyseerd door Pascal Plovie.

P ascal Plovie: “Welke positie ik Alcaraz zou toedichten in het systeem waarin ik vroeger voetbalde? Libero, zeker? Het is wel een echte centrale verdediger, niet iemand die je kunt doorschuiven naar het middenveld of uitspelen als flankverdediger. Ik vergelijk hem een beetje met Cedomir Janevski. Dat was ook een centrale verdediger die graag risico in zijn passing stopte. Antolin heeft dat ook. Daarnaast vind ik hem een goeie verdediger, met een sterke timing, een goeie dekking én een goeie passing, behalve die éne keer dat het verkeerd loopt. In duels laat hij zich ook niet wegzetten. In het laatste halfuur van de vorige derby viel me op hoe sterk hij is als er man tegen man gespeeld wordt. Het is ook een mooie voetballer, een speler met uitstraling. Er staat iemand.

“Toen hij bij Club kwam, sprak niemand over hem, het ging achterin om Clement en Simaeys. Hij was een heel rustige, wat stille jongen, maar de dag dat hij zijn gedacht moet zeggen, zal hij dat ook doen. Hij zal niet op zijn kap laat zitten, hoor. De laatste tijd is Alcaraz achterin de patron. Dat heeft hij ook te danken aan de spelers die rond hem staan. Met Donk en Hoefkens rond hem komen zijn kwaliteiten beter tot hun recht. Donk en Hoefkens maken Alcaraz beter. Hoefkens, dat is een type Plovie, die geen risico in zijn spel steekt en desnoods die bal de tribune in trapt. Nooit de uitblinker, maar altijd nuttig. Mocht Alcaraz het karakter van Hoefkens hebben, hij zou niet te houden zijn voor Club. Hij is einde contract, en zulke spelers lopen in de kijker. Er zullen volgende maand zeker clubs voor hem komen. Ik denk dat, als hij een aanbieding krijgt, hij straks weg is.

“Mocht Alcaraz een Belg zijn, hij zou zeker in de nationale ploeg staan. De taal is zijn probleem. In kleine wedstrijden speelt dat niet zo’n rol, maar wanneer er op het scherp van de snee wordt gevoetbald, moet je elkaar goed coachen.

“Vandaag de dag moet je iedere wedstrijd willen winnen. Soms ontbreekt die wil bij hem. Maar het risicogedrag in zijn spel is wel verminderd. Nu doet hij nog hooguit één keer per match iets waarvan je denkt: oei … Het lijkt me niet iemand die je als trainer de hele tijd moet sturen, hij weet zelf wel wat hij moet doen. Af en toe moet hij eens wakker geschud worden, maar dit seizoen doet hij het goed. De hele verdediging speelt negentig procent beter dan vorig jaar.

“Hoe ik zou spelen indien ik als voorstopper ineens bij Alcaraz in de ploeg gedropt wordt? Ik zou zijn risicopasses in de gaten houden en altijd klaar zijn om twee stappen achteruit te zetten. Ik zou hem ook aanmoedigen om constant mee in te schuiven en hem laten voelen dat ik achterin wel de zaak in de gaten houd. Hij zou offensief nog meer kunnen tonen dan hij nu doet. Adrie Koster vraagt dat ook, dat zou wel eens de volgende stap kunnen worden, als Alcaraz hier dan nog is …”

door geert foutré

“Ik denk dat hij straks weg is als hij een aanbieding krijgt.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier