Twee-nul staat Bohemians Praag achter in een oefenpot tegen de reserven van Slavia Praag als AntoninPanenka, gehinderd door een voetbalknie, de catacomben in waggelt. Bekend werd Antonin Panenka vooral door de penalty die hij op het EK ’76 door het midden van het doel stifte. Tegenwoordig maakt hij, een beetje anoniem, deel uit van de technische staf van Bohemians, de armste eersteklasseclub van Praag. Hij houdt er zich onder andere bezig met het geven van aanvullende en vooral op techniek gerichte trainingen. Ook aan MartinKolar.

Antonin Panenka : “Omdat Martin pas tijdens de winter van de junioren naar het eerste elftal kwam, had hij aanvankelijk wat problemen met kleine blessures door het hogere trainingsritme. Maar na de winter stond hij er. Hij heeft snelheid, kan doorbreken op de linkerkant én een goeie voorzet geven, waarmee hij zijn gebrek aan kracht compenseert. Maar hij zal moeten leren nog eenvoudiger te spelen. Ik bedoel : de bal krijgen en stilstaan om te kijken, is slecht. Je moet altijd lópen met de bal. Daarom wordt hier ook veel met de bal getraind. Elke dag werken we zo aan de techniek en minstens één keer per week oefenen we speciaal op voorzetten vanaf de flank. Martin nam alle vrije trappen en, heel goed, de corners. Het liefst vanop rechts. En rechtstreeks het doel in, hé.

“Ja, hij heeft een grote toekomst voor zich, Europese klasse. Als hij blijft trainen. Want wij Tsjechen zijn een beetje lui en langzaam. Je kent dat, als de trainer er niet achter zit of niet kijkt, gaat het op het gemak. Terwijl juist nu het voetbal sneller en harder gaat dan vroeger, maar technisch is het toch een beetje zwak. Bovendien moet je niet alleen veel, maar ook juist trainen. Alle spelers zijn universeel, er zijn geen specialisten meer. Goeie flankspelers, bijvoorbeeld, vind je niet zo veel meer, terwijl een goeie voorzet op het hoofd van een aanvaller een goed wapen is. In de Tsjechische liga zie je ze nochtans maar zelden meer : de voorzetten waaien over of ze komen te kort in plaats van tussen de doelman en de aanvaller.

“Een voorbeeld : Martin Kolar is een typische linkervoet en dus niet zo goed met rechts. Dan, vind ik, is het beter dat hij alles met links perfect leert doen. Beter dan te proberen ook met rechts goed te worden. Dan krijg je twee middelmatige voeten en geen enkele is super. Je krijgt op die positie van hem tamelijk veel ballen en dus is het belangrijk wat hij beslist : doorgaan, passen, voorzetten. Die gave heet hij, maar hij moet ze nog oefenen. Dat kan bij Anderlecht, waar hij ook het voordeel van een goeie accommodatie heeft. Hier bij Bohemians beschikken we niet over een trainingsveld. Elke ploeg van de club traint elders, soms aan de andere kant van de stad. Dat maakt het niet eenvoudiger.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier