Antwerp verwelkomt John Bico (niet)

John Bico en David Gevaert zijn respectievelijk de nieuwe hoofdtrainer en assistent van Antwerp, al formuleert de club dat anders. © BELGAIMAGE

CEO Patrick Decuyper van Antwerp legt de leiding over zijn sportieve staf in de handen van een man die als makelaar en clubleider een bedenkelijke reputatie opbouwde.

Vriend en vijand verraste Patrick Decuyper, de CEO van Antwerp, toen hij zaterdag zijn nieuwe sportieve staf voorstelde. Na een 13 op 30 en het ontslag van trainer Frederik Vanderbiest haalde Decuyper nu John Bico aan boord, met wie hij een voorgeschiedenis heeft bij Zulte Waregem. Toen Decuyper nog CEO was van die club, hielp Bico hem als makelaar aan topspelers als Thorgan Hazard en Junior Malanda. Anderzijds bewees Decuyper zijn Afrikaanse zakenrelatie ook wel wat diensten, met onder meer contracten voor minder begenadigde spelers zoals Mansour Diop en Elhadji Ndoye.

Bij Antwerp krijgt Bico de titel ‘sportief manager’, maar hij wordt er eigenlijk de nieuwe hoofdtrainer. Alleen heeft hij daarvoor niet het vereiste diploma. Dat lost Decuyper op door David Gevaert terug te halen, de voorganger van Vanderbiest. Met hem speelde Antwerp vorig seizoen aan de top van de tweede klasse, maar dat mondde niet uit in een promotie, waardoor Decuyper in juni Gevaert uit zijn functie ontzette. Gevaert, die een contract had dat nog twee seizoenen liep, wilde niet ingaan op de vraag van Decuyper om bij de club te blijven. Op aansturen van de Oost-Vlaamse trainer-kinesist volgde er uiteindelijk een onderlinge overeenkomst. Decuyper zegt dat Gevaert nu samen met Bico de ploegopstelling en tactiek zal bepalen, maar Bico krijgt het laatste woord.

Verwijzend naar de titel en naar zijn nu minder prominente rol, stelt Gevaert: ‘Het doel heiligt de middelen.’ Toepasselijke woorden zijn dat. Voor de reputatie van Antwerp is de komst van Bico immers geen goede zaak. De imposante Afrikaan draagt een allesbehalve smetteloze reputatie met zich mee. Toch zien Decuyper en zijn geheime investeerders blijkbaar meer opportuniteiten dan gevaren in de bruuske stijl van Bico. Die kan stevig uit de hoek komen om zijn zin te krijgen en dat kan een bepaald effect creëren in de kleedkamer, die woelig is en bulkt van de ego’s. Clubmedewerkers vrezen dat zelfs bij een titel de collateral damage groot kan worden. Op de Bosuil is het draagvlak voor Bico vandaag dan ook miniem. Bovendien weegt Bico graag met zijn volle gewicht op een club. Ook in dat opzicht is de keuze voor hem merkwaardig. Mogelijk zal hij zich gaandeweg op het terrein willen begeven van Decuyper zelf, die tot nog toe de knoop doorhakte bij transfers.

Bij de gemeente Molenbeek gaat men ervan uit dat Bico White Star Bruxelles niet in de steek laat, maar vanop afstand zal leiden. Volgens een schriftelijke overeenkomst met de gemeente mag hij White Star niet eens zomaar van de hand doen. Dat leek hij zaterdag na de 2-0-overwinning tegen Sprimont ook niet van plan: ‘Niemand is toch zo stom te denken dat ik mijn club in de steek laat.’ In afwachting zette Bico alvast zijn vertrouwensman Moïse Boissy op een sleutelpositie, zodat de band met de jeugdschool, die bulkt van het talent, blijft. Intussen hoopt Decuyper dat Bico Antwerp naar de titel leidt. Nadat Decuyper met de hulp van zijn duistere investeerders al ettelijke miljoenen euro in de club pompte, is die promotie een absolute must om tot een return on investment te komen.

DOOR KRISTOF DE RYCK EN DAVID DUPONT

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier