Hoe zit het na de samenstelling van het nieuwe Antwerpse stadscollege met de verzuchtingen van de Antwerpse clubs en wat het nieuwe stadsbestuur hen te bieden heeft? Ward Callens, persverantwoordelijke voor Beerschot, houdt de boot af: “Patrick Vanoppen wenst niet te reageren. De focus ligt nu op het sportieve.” Sportschepen Ludo Van Campenhout vraagt begrip: “De tijd lijkt ons nu niet rijp om het over de toekomst van de clubs te hebben. Ik verwijs u naar het bestuursakkoord.” In dat document zijn welgeteld drie regels gewijd aan het nieuwe stadion. Artikel 330 zegt: Indien, en op het ogenblik dat beide Antwerpse profclubs ondubbelzinnig kenbaar maken dat ze samen in één stadion willen spelen, bekijken we of er een initiatief voor een nieuw stadion op Petroleum-Zuid mogelijk is.

Beerschotvoorzitter Vanoppen deed zijn standpunt vorig jaar al uit de doeken op de website van de club. “Een stadion delen met een andere vereniging is onmogelijk. Er is niet alleen voetbal. Je moet ook een businesscenter uitbouwen, een hotel, restaurants, bars en supermarkten. Wanneer je de opbrengsten moet delen door twee, beïnvloedt dit je omzetcijfer. Politici denken op korte termijn, ze voeren permanent campagne. Hoe kan het dat de schepen voor Sport een algemene vergadering van zijn favoriete club (Antwerp, nvdr) bijeenroept?” Later verklaart Vanoppen dat hij wel scheep wil gaan met Berchem en op 25 oktober was in een gesprek met hem te lezen: “Ik verwacht een progressie nu Bart De Wever burgemeester is. De acht voorbije jaren stoelden alleen maar op sloganpolitiek en holle beloftes.”

Antwerpvoorzitter Jan Michel ziet drie mogelijke opties. “Sinds 2009 hebben we ons schriftelijk geëngageerd om mee te werken aan het project van de stad. Met GBA verliepen de onderhandelingen bijzonder vlot, tot de machtswissel. We zijn nog steeds bereid om een stadion te delen met Beerschot maar it takes two to tango. Er is nog een derde topclub in Antwerpen, Berchem Sport. Als de twee plannen mislukken, moet het stadsbestuur maar eens overwegen om financiële steun te voorzien voor de renovatie van de Bosuil. Ik hoor mijnheer Vanoppen graag zeggen dat het niet verantwoord is om niet-voetballiefhebbers overheidsgeld te laten ophoesten voor een nieuw stadion, maar de Antwerpse belastingbetaler heeft Beerschot wel jarenlang ondersteund.”

Berchem ligt dus in het midden van het bed en hoeft maar te kiezen met wie het wil rollebollen, maar voorzitter Marc Debie wuift die opportuniteit weg. “In 2004 waren wij op sterven na dood (de Armeense voorzitter en geldschieter Cavatti werd verdacht van fraude, nvdr). Sinds twee jaar zijn wij een gezonde vereniging. Denk je nu echt dat wij een avontuur willen aangaan met een club die zwaar in de financiële problemen zit? Acht jaar geleden lieten ze ons aan ons lot over en nu zouden wij mijnheer Vanoppen moeten redden? We spelen in een verouderd stadion. Wanneer de toeschouwers wat te hard blazen, ligt de tribune omver. Een licentie voor tweede klasse krijgen we nooit. Met districtschepen An Bakelants (Open VLD, nvdr), die ook deel uitmaakt van het nieuwe stadsbestuur, werken we prima samen. Halfweg 2013 staat er een nieuwe sporthal op sportcentrum het Rooi, nadien worden er kunstgrasvelden aangelegd. Men heeft voor ons een stadion met een capaciteit van 7000 plaatsen voorzien. Wat moeten we met een complex van 25.000 zitjes?”

Vlaams minister Philippe Muyters liet, als antwoord op een mondelinge vraag, verstaan dat er verschillende mogelijkheden zijn voor Petroleum Zuid. “In het bestemmingsvoorschrift staat dat er plaats is voor handelsactiviteiten tot maximaal 15.000 vierkante meter voor horeca, bedrijven, diensten en openbare nuts- en gemeenschapsvoorzieningen, een openbare, groene en verharde ruimte, socio-culturele inrichtingen en recreatieve voorzieningen. Het bestemmingsplan hoeft dus niet gewijzigd indien het stadion er niet komt. Samengevat: het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan voorziet een ruimte voor een voetbalstadion, maar het biedt niet de garantie dat het gevrijwaard wordt voor deze bestemming. In het voorjaar valt de beslissing.” ?

DOOR EDWIN MARIËN

“Denk je nu echt dat wij een avontuur aangaan met een club die zwaar in de financiële problemen zit?”

Berchemvoorzitter Marc Debie

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier