R oger Lambrecht, voorzitter van Lokeren, en diens toenmalige secretaris André Verbraeken werden door de correctionele rechtbank van Antwerpen veroordeeld tot twee maanden voorwaardelijk en een schadevergoeding van 12.791 euro. Reden : BayuMulu Gebrewold, een Ethiopische speler, kreeg volgens de Lokeren-voorzitter een proefcontract van februari 97 tot juni 97, waarna hij wegens onvoldoende moest vertrekken, maar bij de voetbalbond was wel opgegeven dat hij voor anderhalf seizoen werd aangesloten. Die discrepantie leverde de clubbestuurders een veroordeling op. Roger Lambrecht liet er geen twijfel over bestaan dat hij in beroep gaat. “Schandalig dat een Belg veroordeeld wordt voor de leugens van een Afrikaan”, legde Lambrecht, niet gespeend van enig dedain, vorige week, de schuld bij de speler.

Wat vindt de overigens in december vorig jaar Belg geworden Ethiopiër daarvan ? Bayu Mulu Gebrewold : “Ik wil daar niet zoveel over zeggen omdat de situatie gevoelig ligt. Ik weet alleen dat ik bewijzen heb én dat God mij helpt. Ik blijf hem trouw. Ik wist in die periode niet wat er zou gebeuren, maar ik was heel teleurgesteld. Lokeren verspilde mijn tijd. Niemand gaf om mij, iedereen liep weg van mij en ik zat daar in the middle of nowhere. Tot de politie en de mensen van Pagassa naar mijn hotel kwamen.”

Pagassa, de Brusselse vereniging voor slachtoffers van mensenhandel, en de politie kwamen met Gebrewold in contact na een telefoontje van de hotelbaas die zich eraan stoorde dat de voetballer een hotelkamer betrok die niet meer werd betaald door de club. Bayu Mulu Gebrewold spande dus, in tegenstelling tot wat sommige berichten lieten uitschijnen, zelf geen rechtszaak aan tegen Lambrecht. “Het gaat gewoon om een strafklacht geacteerd door de politie”, zegt Heidi Maris, advocate van de voetballer. “Waardoor deze zaak voor de correctionele rechtbank belandde en niet voor de burgerlijke rechtbank kwam. De speler is dus niet de grote boosdoener.

Hij werd overigens in december 98 door Lokeren gedesaffecteerd bij de voetbalbond, maar de strafprocedure was al van in de zomer van 97 hangende en niet van in 2000 zoals ik ergens las.”

Na Lokeren speelde Gebrewold als amateur voor Denderleeuw, Gent Zeehaven, Footballeurs sans frontières en SK Lombeek. Wedstrijden met de Ethiopische nationale ploeg leverden hem vervolgens een testperiode in Jemen op, maar nu wacht hij, terug in België, op een club.

RDG

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier