Cassano lijkt tot de jaren van verstand gekomen.

Niemand heeft ooit aan zijn talent getwijfeld en toch is de 26-jarige Antonio Cassano een van de spelers uit het calcio over wie de felste discussies oplaaien. Volgens de enen heeft hij gewoonweg niet genoeg verstand om een echte topper te kunnen zijn, maar anderen vinden dan weer dat hij een van de leiders van de nationale ploeg zou moeten zijn. Op basis van zijn prestaties van vorig seizoen lijdt het geen twijfel dat hij het verdient om vertrouwen te krijgen, maar anderzijds zijn er ook zijn eeuwige cassanate, de naam die de tifosi hebben bedacht voor de vele schelmenstreken waarmee hij geregeld in een negatief daglicht komt te staan.

Sampdoria gelooft kennelijk dat zijn apenjaren achter de rug liggen, want de club uit Genua lichtte de optie op de speler die vorig jaar door Real Madrid was uitgeleend. Het bestuur van de blauw-witten weet dat het geduld aan de dag moet leggen met Talentino. Zolang het bij grappen en grollen blijft, is het eigenlijk zo erg niet en zorgt het voor leven in de brouwerij. Cassano kan er wat van. Zo gooide hij al schoenen van teamgenoten in het toilet, betrad eens het veld met gewone stadsschoenen, sneed in het restaurant waar de spelers aten de bodems uit de glazen en bezorgde een teamgenoot een boeket van 500 rode rozen om hem te doen geloven dat hij een enorme bewonderaarster had.

Waar de club het veel moeilijker mee heeft, zijn de woede-uitbarstingen. Zo maakte hij vorig seizoen een hoorndragergebaar naar een scheidsrechter. Hij gooide zijn shirt in het gezicht van een andere referee en riep een derde luid toe dat “hij hem aan de uitgang zou opwachten”. Het kwam hem op vijf speeldagen schorsing te staan op een ogenblik dat zijn club, die nog verwikkeld was in de race voor een Europees ticket, hem heel goed had kunnen gebruiken.

Cassano handelt altijd instinctief en doet wat in hem opkomt, wat ook op het veld soms tot geniale kunststukjes leidt, waarvan het publiek moeilijk genoeg kan krijgen. Vast staat wel dat hij na een half mislukt seizoen bij Real Madrid al zijn criticasters vorig seizoen met spetterende prestaties lik op stuk gaf. Niet alleen trainde hij zo scherp dat hij in vier maanden zeven kilogram verloor, hij miste ook geen enkele sessie over tactiek, terwijl hij daaraan vroeger altijd een broertje dood had. Hij gaf zelfs toe dat hij er geleerd had dat er ook voor een creatieve speler als hij richtlijnen zijn die best worden opgevolgd.

In de strijd om de supercup pakte Inter na een uitputtingsslag tegen AS Roma zijn eerste prijs van het seizoen. Na 120 minuten was het 2-2, in de strafschoppenserie werd het 6-5 voor de ploeg van José Mourinho.

Adrian Mutu, de Roemeense spits van Fiorentina, beleefde een allesbehalve vrolijke week. Eerst veroordeelde de FIFA hem tot het betalen van een bedrag van 17,2 miljoen euro aan Chelsea wegens eenzijdige contractbreuk nadat hij betrapt was op het gebruik van cocaïne en vervolgens brak hij op training bij de nationale ploeg zijn elleboog, zodat hij minstens twintig dagen langs de kant moet blijven.

Franco Sensi, die in 1993 voorzitter was geworden van AS Roma, overleed vorige week op 82-jarige leeftijd aan de gevolgen van een slepende ziekte die hem al twee maanden aan het ziekenhuisbed kluisterde. Zijn dochter Rosella, die afgevaardigd bestuurder is en al sinds vier jaar de touwtjes in handen heeft, zal hem vervangen. Dat nieuws overschaduwde de komst van Julio Baptista (26), de Braziliaanse spits van Real Madrid die voor drie jaar tekende.

Giorgio Chiellini (24), de verdediger van Juventus, is twee maanden out als gevolg van een verrekking aan de kruisbanden van de linkerknie. Acht maanden geleden kampte de international met dezelfde problemen aan de rechterknie.

José Luis Vidagal, de middenvelder van Livorno, verbrak zijn contract en keerde terug naar Portugal. Hij tekende voor twee jaar bij Estrela Amadora, de club waar zijn broer Lito trainer is.

Spits Tomasso Rocchi leeft in onmin met het bestuur van Lazio als gevolg van de scheenbeenbreuk die hij op de Olympische Spelen opliep tegen België. De club was al niet tevreden dat hij als enige speler van boven de 23 en als aanvoerder van het team meeging naar Peking, en is dat nu nog minder omdat hij minstens veertig dagen buiten strijd zal zijn. Zelf liet Rocchi echter weten dat hij het zich absoluut niet beklaagde naar China te zijn gereisd. Op de Spelen liep trouwens ook Ignazio Abate een blessure op aan de rechterbil. De middenvelder van Torino kreeg tien tot veertien dagen absolute rust voorgeschreven.

NICOLAS RIBAUDO

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier