Na twee verliespartijen wacht België volgend jaar een aartsmoeilijke opdracht in Kroatië. “Maar we geloven er nog in.”

Het begon vrijdag nochtans veelbelovend voor de nationale ploeg. Na de oefenwedstrijden tegen Nederland was Krijnsen tot de conclusie gekomen dat Steve Roelandt niet meer over de vorm beschikte die hij tijdens de competitiemaanden met Antwerpen etaleerde. Wout Wijsmans begon bijgevolg tegen Kroatië als hoofdaanvaller. Onder aanvoering van de speler van Macerata won België zijn eerste wedstrijd met droge 3-0-cijfers.

Een ruime zege, ondanks een lange en vermoeiende reis van Brussel over Wenen en Boedapest naar Tiszaujvaros. “Met de autorit van Maaseik naar Brussel meegerekend, was ik toch negen uur onderweg donderdag. Dat kruipt niet in de kouwe kleren”, aldus Franky Reijmen. Bij landskampioen Maaseik kwam Reijmen de laatste twee seizoenen slechts weinig aan spelen toe, maar tegen Kroatië bewees de 32-jarige middenman dat hij nog niet versleten is.

Na de eerste wedstrijd heerste er heel wat optimisme voor het treffen met Hongarije. Ook bij de bondscoach. “Maar dan ontwikkelen die Hongaren ’s anderdaags tegen ons ineens een gigantische opslagdruk, wat niemand voor mogelijk had gehouden. Ze speelden de wedstrijd van hun leven en legden ons met 3-1 aan banden.” Een onverwachte nederlaag, want dat was het toch, vraagt mentaal oplapwerk. Daarom hield Krijnsen zich zaterdagavond naast het analyseren van de videobeelden en de voorbereiding op de laatste wedstrijd tegen Bulgarije, vooral bezig met individuele gesprekken met de spelers.

Dat de Hongaren tegen België de wedstrijd van hun leven speelden, bleek op de slotdag toen ze met 2-3 verloren van Kroatië, in principe de zwakste ploeg uit de poule. Voor de mannen van Krijnsen stond zondag sowieso de belangrijkste wedstrijd op het programma. Winst tegen Bulgarije betekende in pole position afreizen naar Kroatië, waar volgend jaar het tweede en beslissende kwalificatietoernooi plaatsvindt.

Een beetje verrassend opteerde Krijnsen tegen de Bulgaren voor een andere opstelling, met dan toch Roelandt als hoofdaanvaller en Wijsmans in receptie. “Steve had als invaller bijzonder goed geserveerd, waardoor ik vond dat hij een kans verdiende”, verdedigde de bondscoach zijn keuze. “Bovendien bood dat naast de verhoogde opslagdruk ook nog andere voordelen : blokkerend stonden we wat sterker en de scouting van Bulgarije had daar allicht geen rekening mee gehouden.”

Een gok die zwaar tegenviel. België werd de eerste set volledig zoek gespeeld : 16-25. Krijnsen greep terug naar zijn aanvankelijke opstelling, met dat verschil dat Christof Van Goethem de voorkeur kreeg op voornaamgenoot Hoho. Het leek de Belgen geen windeieren te leggen. Het vervolg van de wedstrijd was een stuk closer, maar toch trok Bulgarije uiteindelijk aan het langste eind dankzij twee uiterst nipte sets. België kon tussenin nog een set pakken, maar de 3-1-nederlaag staat wel gelijk met een aartsmoeilijke opdracht in Kroatië.

Krijnsen gelooft er wel nog in. “Als er ergens ruimte is, moeten we absoluut meer internationale wedstrijden spelen. Je moet onder deze druk komen. Je kan daar wel proberen op te trainen, maar dat is toch niet hetzelfde. Daarnaast hoop ik dat de bond beseft dat het competitie-einde volgend seizoen vervroegd moet worden, waardoor we toch minstens drie of vier weken hebben om ons voor te bereiden. Want we maken zeker nog een kans, want deze groep wil als team werken. Ik geloof niet dat Hongarije nog eens kan stunten tegen ons en het verschil met Bulgarije was miniem. De eerste plaats halen, wordt moeilijk, maar als we in Kroatië drie keer winnen, gaan we door als beste tweede.”

Het positivisme dat er voor aanvang van het toernooi heerste, was niet overdreven, besluit Franky Reijmen. “We hebben dat juist nodig om met deze ploeg iets te bereiken. Wij moeten het hebben van teamwork en dat heb je een goeie sfeer en positief denken nodig.”

door Roel Van den broeck,

“We moeten het hebben van teamwork en dan heb je positief denken nodig.” (Franky Reijmen)

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content