Dimitri Jorssen herleeft bij Gent.

DOOR DANIEL DEVOS EN MATTHIAS STOCKMANS

Toen Optima Gent deze zomer aankondigde dat het een ploeg wou samenstellen die voor tachtig procent uit Belgen zou bestaan, werd dat op applaus onthaald. En op minstens evenveel scepticisme. Een nobele gedachte, maar haal je daarmee de eindmeet?

Ja, zo blijkt nu. Akkoord, we zijn amper een paar speeldagen ver, toch blijkt nu al dat Gent geen vogel voor de kat zal worden dit seizoen. De Gentenaars klopten kampioen Charleroi en een sterk gestart Leuven. Een van de Belgische uitblinkers is Dimitri Jorssen (30, 2m12), die met een titel in de koffer terugkeerde uit Spanje. Met Valladollid speelde hij vorig seizoen kampioen in tweede klasse.

De Waalse pivot blikt nochtans niet onverdeeld tevreden terug op zijn buitenlands avontuur: “In 2008 moest ik bij Pepinster weg omdat mijn contract er te zwaar doorwoog op het budget”, zegt hij. “Mijn manager kwam met Valladollid aandraven. Het probleem was dat die trainer totaal niet op mijn komst zat te wachten. Hij zei niet eens goedendag toen ik hem voor de eerste keer zag. Nadien viel alles wel min of meer in de plooi, tot er op het einde van het seizoen plots een trainerswissel volgde. De nieuwe coach moest ook al niet van mij weten! Dus belandde ik als vrije speler weer op de transfermarkt.”

Het werd Gent, een kelderploeg in onze eerste klasse, maar met een Belgisch project. “Iets dat je als Belg onmogelijk koud kan laten”, verklaart Jorssen. “Financieel verschilde hun aanbod ook al niet veel van wat ik in Frankrijk of Spanje kon verdienen.” Met gemiddeld 13 punten en 6 rebounds in 24 minuten per wedstrijd schoot de ex-speler van Charleroi en Pepinster uitstekend uit de startblokken. “Ik krijg hier verantwoordelijkheden die ik nooit eerder in mijn carrière kreeg. Het enthousiasme in de ploeg doet de rest.”

De gretigheid en saamhorigheid waarmee Optima Gent op het veld verschijnt, doen haast denken aan de spirit die de Belgian Lions deze zomer wisten te creëren. Misschien kan Jorssen opnieuw solliciteren naar een plek bij de nationale selectie van Eddy Casteels? De speler zelf heeft er zijn bedenkingen bij. “Toen we samenwerkten bij Charleroi klikte het niet echt”, beweert hij. “Ik weet wat Casteels van mij denkt: hij vindt dat ik een zwakke speler ben, en omgekeerd heb ik ook mijn mening over hem. Daarmee is voor mij de kous af.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier