AS Roma profiteert van bloedvorm bij Riise.

De fans van AS Roma staan erom bekend ook efficiënte verdedigers in het hart te sluiten. Ooit bedachten ze Giacomo Losi zelfs met de bijnaam Core de Roma (hart van Rome). Momenteel is de onverzettelijke Noorse linksback John Arne Riise publiekslieveling nummer één. Hij miste dit seizoen enkel het duel bij Udinese, wellicht niet toevallig de laatste verlieswedstrijd van het seizoen. Enkel Francesco Totti, het absolute boegbeeld van de club, en Daniele De Rossi, de andere Romein pur sang die tegen Chievo de winning goal aantekende, krijgen meer applaus van de tifosi.

Opmerkelijk, omdat de 29-jarige Noorse international – nadat hij anderhalf jaar geleden overkwam van Liverpool – een erg aarzelend debuut maakte met veel mislukte balcontroles en slecht gerichte vrije trappen. Geleidelijk aan slaagde hij er dankzij zijn werkkracht én de blessure van rechtstreeks concurrent Max Tonetto echter in om het vertrouwen te herwinnen. Het na strafschoppen verloren duel in de Champions League van februari 2009 tegen Arsenal vormde daarbij een keerpunt. In een centrale rol op het middenveld was Riise zo uitgesproken de beste man op het veld dat drieduizend uitzinnige supporters hem ’s anderendaags op training even luid aanmoedigden als Totti.

In de 28 van de 29 wedstrijden die hij dit seizoen speelde – altijd in korte mouwen ongeacht het weer – zette Riise zich zodanig in en toonde hij zich zo gevaarlijk met zijn linker dat fans hem, zodra hij in balbezit is, aanmoedigen om te schieten. De Scandinaviër houdt altijd negentig minuten zo’n hels ritme aan dat veel waarnemers zich de vraag stellen of hij dat een heel seizoen zal kunnen volhouden. Maar coach ClaudioRanieri denkt er momenteel in ieder geval niet aan om hem te laten rusten. Temeer omdat hij geen alternatief heeft op de linksbackpositie, tenzij hij daar een van de rechtsachters ( MarcoCassetti of Cicinho) zou opstellen. Eerdere experimenten in die richting waren echter allesbehalve overtuigend.

Juventusspits David Trezeguet liep een verrekking op aan de rechterenkel. De Fransman zal gedurende minstens veertig dagen moeten revalideren. Ook middenvelder Sebastian Giovinco zal als gevolg van een scheurtje in de rechterbil een maand langs de kant moeten blijven.

Cristian Chivu, de Roemeense verdediger van Inter, liep een schedelbreuk op na een botsing met Sergio Pellissier, de spits van Chievo. Als gevolg van een hema-toom moest hij worden geopereerd.

Andrea Dossena, de linksback van Liverpool, tekende bij Napoli tot 2014.

Antonio Conte is niet langer coach van Atalanta Bergamo. Na de nederlaag tegen Napoli diende de ex-international zijn ontslag in. Beloftetrainer Valter Bonacina neemt ad interim het roer in handen.

Sergio Floccari wordt door Genoa verhuurd aan Lazio. Na twee sterke seizoenen bij Atalanta Bergamo was de spits met hoge verwachtingen naar de havenstad getrokken, maar daar speelde hij weinig. Voor de verhuur moet Lazio 550.000 euro betalen.

Lazio vierde op 9 januari zijn 110e verjaardag. Maar de sfeer in de spelersgroep is ondertussen allesbehalve goed. Na de zege tegen Livorno bijvoorbeeld verklaarde coach Davide Ballardini dat Mobido Diakhité “kwaad was omdat hij in de 35e minuut was vervangen, maar dat hij niet hoog van de toren moest blazen omdat hij toch Franz Beckenbauer niet is.” En dat terwijl het voor het eerst sinds 11 april was dat ze nog eens vier keer scoorden.

De Italiaanse voetbalbond verwacht dat de inkomsten voor de Squadra Azzurra in 2010 zullen dalen van 185.760.000 tot 158.369.000 euro. Ze zullen daarom 2,5 miljoen euro vrijmaken voor het WK. Dat bedrag zal ruimschoots worden gecompenseerd door de tv-rechten (15,6 miljoen euro) en de deelnemingspremie (6,2 miljoen euro) van de FIFA.

NICOLAS RIBAUDO

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier