Van Marwijk leidt wederopbouw bij Feyenoord.

Het eeuwfeest van de fiere Rotterdamse volksclub is voorzien op 19 juli 2008. Maar momenteel heerst er nog geen volle euforie bij trainer Bert van Marwijk, die waarschuwt voor overdreven optimisme, ondanks de hoopgevende resultaten in competitie. “We zijn nog maar net begonnen”, opperde hij in de Volkskrant.

Het voetbalgeluk van Rotterdam verdween vorig seizoen immers in het duister van een armzalig presterende ploeg, met als dieptepunt het missen van Europees voetbal. Maar mede door de terugkeer van wonderdokter Van Marwijk (55) in De Kuip hunkert de grote supportersschare opnieuw naar succes. “Door druk zal ik me nooit laten afleiden”, weet hij. “Ik ben het type dat zegt : het zál en móet me lukken. Ik weet wat ik wil en zó wil ik het hebben. Feyenoord kampioen ? Zo’n elftal heb je niet van de ene op de andere dag bij elkaar. In de prognoses voor de competitiestart gingen alle kenners aan ons voorbij. Zouden we dan nu plots, na amper zeven speeldagen al titelkandidaat kunnen zijn.”

Twijfels zijn Van Marwijk vreemd. Hij blijft de ranke en elegante linksbuiten van weleer, die recht op het doel afgaat. Zijn uitgangspunt is duidelijk : door eigenwijsheid prijzen behalen. Dat deelt hij met de clubleiding van Feyenoord, die met een aantal spectaculaire aankopen weer het aanzien van een topclub wil geven. In de zomer werd de architect en gids van de wederopbouw aangezocht door technisch manager Peter Bosz. “Er staat nu een vrijwel op alle posities veranderd elftal”, reageert Van Marwijk. “We zochten naar kwaliteit, ervaring en supergemotiveerde voetballers. Met Roy Makaay en Giovanni van Bronckhorst sprak ik in de eindfase van de onderhandelingen veel. Zij zorgen voor een toegevoegde waarde. Dat is voor hen ook leuker : voetballen in een stadion met vijftigduizend dolenthousiaste mensen, waar ze bovendien het gevoel hebben dat het elftal door hen beter werd.”

Ook door de komst van Kevin Hofland en Tim de Cler versterkte het idee dat iedereen progressie kan boeken. “Jonge spelers als Luigi Bruins en Nicky Hofs weten dat de concurrentie scherp is. Maar tegelijkertijd ook dat zij hun kansen zullen krijgen. Dat geldt voor iedereen. Ik eis gewoon het maximale en hecht veel belang aan teambuilding.”

In de UEFA Cup kon alleen AZ zich plaatsen voor de poulefase. Ajax blameerde zichzelf met een uitschakeling tegen Dinamo Zagreb. Trainer Henk ten Cate sprak van een mokerslag. Voor het eerst sinds 1989 haalt de ploeg uit Amsterdam niet de tweede ronde van een Europees toernooi. Ook FC Twente, FC Groningen en Heerenveen gingen eruit.

Aad de Mos beleeft met Vitesse een wisselvallige competitiestart. Een van de spelers waarvan de coach onder de indruk geraakte, is Yu Hai. “Een schot in de roos”, verklaarde hij in VI. “Een heel clevere voetballer. Wij gaan de komende jaren nog veel plezier aan hem beleven.”

Scoren is dit seizoen het grootste manco van NEC. Vandaar dat coach Mario Been de hulp inschakelt van Jack de Gier (ex-Lierse), die donderdag begon als spitsentrainer.

Tweedeklasser FC Omniworld haalde met Yannis Anastasiou (34, ex-Anderlecht) een oudgediende van stal. De Griekse spits tekende tot het einde van het seizoen en scoorde afgelopen vrijdag al.

Alfonso Alves scoorde zondag zeven doelpunten voor Heerenveen in de met 9-0 gewonnen match tegen Heracles. Een record.

Hedwiges Maduro, Klaas-Jan Huntelaar (beiden Ajax) en Arjen Robben (Real Madrid) maken na afwezigheid hun rentree in de 24-koppige selectie van Oranje voor de duels tegen Roemenië en Slovenië.

Clarence Seedorf (AC Milan) liet Foppe de Haan weten graag het EK én de OS mee te maken. Maar de coach beslist pas later wie hij als dispensatiespelers meeneemt naar Peking.

Na amper drie maanden verdiende de van een blessure herstellende Andwelé Slory al een nieuw contract bij Feyenoord. De snelle aanvaller tekende bij tot 2010.

FRéDéRIC VANHEULE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier