Voor de Argentijnse voetballers die in eigen land spelen, zit de winterstop erop. Ja, u leest het goed: winterstop. Op het zuidelijke continent draaien zon en seizoenen andersom. Vorig weekend begonnen ze aan het eerste deel van hun competitie, het torneo inicial (de vroegere clausura). In december kronen ze er hun eerste kampioen, waarna in februari een nieuwe ronde volgt, het torneo final. Wie voor Nieuwjaar thuis speelde tegen een tegenstander, moet in het torneo final tegen dezelfde ploeg uit spelen. De winnaar van die competitie maakt in een finale met de andere uit wie de sterkste is. Eind juni won Newell’s uit Rosario die finale met 1-0 tegen Velez. Supercampeón Newell’s was de ploeg van Gerardo Martino, nu aan het roer bij Barça.

Titelfavorieten voor de eerste ronde zijn Racing, River en San Lorenzo, de drie ploegen uit Buenos Aires die het de voorbije zes maanden ook al goed deden. Newell’s verloor zijn succescoach, maar kreeg er David Trezeguet als uithangbord bij, al is de vraag of die nog wat kan in zijn nadagen. Bij River werd hij alvast als overbodig doorgestuurd, na een zwak seizoen. De Millionarios presenteerden vorige week nog een aanwinst van formaat: Teo Gutiérrez, het Colombiaanse aanvalsmaatje van Carlos Bacca, die in de Mexicaanse competitie uitkwam. River had ook een mondeling akkoord met Demichelis, maar die koos uiteindelijk voor Atlético Madrid. Boca Juniors, dat dit seizoen uitpakt met fel gecontesteerde roze truitjes, versterkte zich met Gago (Valencia) en rekent nog steeds op patron Riquelme.

De competitie verloor een hete derby, na de degradatie van Independiente, de concurrent van Racing in buitenwijk Avellaneda, maar won er ook eentje bij. Die in Rosario, na de promotie van Rosario Central. Supportersgeweld beheerste de voorbije weken trouwens de sportpagina’s, het geweld zit diep geworteld in het Argentijnse voetbal. Twee weken geleden kwam het voor een oefenmatch van Boca tegen San Lorenzo in de buurt van het stadion tot een schietpartij, waarbij twee fans van Boca het leven lieten. Inzet was een strijd om de macht binnen de harde kern van Boca, de barra brava. Baas zijn van la Doce in la Bombonera betekent geld, veel geld. Tien dagen geleden kwam het elders in de stad ook tot een schietpartij tussen de supporters van derdeklasser Almagro, opnieuw een onderling dispuut om de macht. En gevochten om de macht wordt er ook onder de fans van het gedegradeerde Independiente.

De overheid slaagt er niet in het geweld uit te roeien. Tijdens de vorige competitie, half juni, kwam tijdens Estudiantes-Lanús ook al een supporter om het leven. Supporters scheiden lost amper wat op, vaak vechten ze onderling om de macht. Baas zijn betekent de ticketverkoop in handen hebben, catering en parkings runnen, merchandising verdelen… Veel pesos. Vaak spelen supporter en clubbestuurder, soms ook politicus, onder één hoedje.

Vorige week nam de voetbalbond onder druk van de president, die voor verkiezingen staat en zelf niemand wil bruuskeren, een onpopulaire maatregel. Dit seizoen worden (voorlopig?) bezoekende fans niet meer toegelaten én voor de eerste twee wedstrijden van het seizoen worden zelfs geen losse kaartjes op de markt gebracht. Alleen socios met een abonnement mogen het stadion binnen. Op die manier wil men vermijden dat bezoekers zich onder de lokale aanhang mengen. Na twee wedstrijden wordt de situatie geëvalueerd.

DOOR PETER T’KINT

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier