Jan Hauspie
Jan Hauspie Voormalig redacteur bij Sport/Voetbalmagazine.

‘Slecht spelen en punten pakken’

Op Anderlecht kregen de spelers vrij het voorbije weekend, maar niet Nicolás Frutos. De aanvaller keerde woensdag terug uit Argentinië en trainde vrijdag voor het eerst mee met de groep. In het weekend trainde hij individueel. Gisteren werd zijn Argentijnse dokter Juan Mendoza in Brussel verwacht en morgen wordt duidelijk of hij zaterdag inzetbaar is tegen Zulte Waregem. Trainer Ariël Jacobs wacht af.

Hoe gaat het met Frutos?

Ariël Jacobs: “Goed, neem ik aan. Ik kan niet voelen hoe een speler zich voelt, maar als we morgen zouden spelen, zit hij in de kern. Ik hou er bij hem niet meer rekening mee dan bij een andere speler dat hij zich kan blesseren. Het kan iedereen overkomen. De vraag is nu of hij een reactie zal ondervinden van de trainingen. Normaal niet, afgaand op de verslagen uit Argentinië.”

Ook Kanu en Suárez zijn weer fit. U baadt zowaar in spitsenweelde.

(cynisch) Ik heb Herman Van Holsbeeck al de opdracht gegeven drie spelers weg te doen. Kijk, twee weken geleden klaagde de pers aan dat we geen spitsen hadden, en nu zouden we er te veel hebben?”

Is Bulykin stilaan de nieuwe Pieroni, met andere woorden: een miskoop?

“Hij heeft tweeënhalve match gespeeld en twee keer gescoord: ik vind dat een goed gemiddelde. Ben ik nu cynisch? Ik probeer te antwoorden op de manier waarop men mij vragen stelt. In de Franstalige pers zegt men dat we Pieroni en Mpenza niet hadden mogen wegdoen. Wel, Mpenza speelt bij zijn nieuwe club meer niet dan wel en Pieroni speelde alles samen al twintig minuten, niet wegens blessures, maar door te weinig niveau. Wie denkt dat een Belgische club om het even welke spits kan kopen, vergist zich.”

Rnic, Kruiswijk, Losada: uw aanwinsten spelen amper.

“Het bewijs dat de ploeg van vorig seizoen nog zo slecht niet was, zeker? De Man, Akin, Pieroni, Mpenza, Lamah en Pareja: er vertrok redelijk wat uit de kern wat vervangen moest worden. Kwantitatief zitten we weer op het niveau van vorig seizoen. En kwalitatief? Iedereen was tevreden over ons niveau in de tweede seizoenshelft.”

Klopt het dat straks ook Tom De Sutter er nog bij komt?

“Dat is toch geen spek voor de bek van Anderlecht? Ik lees op teletekst dat West Bromwich tot 7 miljoen wil gaan. Welke Belgische club wil zelfs maar 5 miljoen betalen? Geen enkele, en zeker niet voor een Belgische speler. Cercle is nog een van de weinige clubs die zijn centen beheert als een goede huisvader. Zij zouden hun portefeuille tekort doen als ze niet voor het hoogste bedrag gingen. Misschien heeft Anderlecht interesse, maar ik weet het niet. Het is mijn taak niet dat op te volgen. Wie weet haal ik niet eens zelf de winterstop.”

Wat vindt u van de competitiestart van Anderlecht?

“We staan eerste en hebben de meeste doelpunten gemaakt. Zonder spitsen, naar het schijnt. Kijk, ik ben nooit tevreden, maar als Anderlecht spitsen mist en ook nog eens Polák, Biglia en Legear uitvallen, stapt men daar gemakkelijk overheen. Ik heb er nooit een punt van gemaakt, maar misschien mogen anderen er wel rekening mee houden. Als je wint en het was niet goed, valt men je aan en vergeet iedereen de drie punten. Hebben we vijf punten minder, maar met goed voetbal, zegt iedereen: Anderlecht haakt af. Wat is dan het beste? Slecht spelen en punten pakken. Op de diploma-uitreiking van de Pro Licence onlangs hield de Zweedse bondscoach Lars Lagerbäck een spreekbeurt die begon en eindigde met de zin: professional football is all about winning, nothing else. Zo is het.”

JAN HAUSPIE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier