Trainer van RSC Anderlecht. 54 jaar. Geboren in Vilvoorde. Belg.

Tactiek en visie

Heeft geen favoriet spelsysteem. Bekijkt welk materiaal hij heeft en bouwt van daaruit. Let ook op de kwaliteiten van de tegenstander. Wil flexibiliteit.

Houdt van verzorgd kwaliteitsvoetbal. Oog voor de balcirculatie. Heeft graag eenvoud. Crea-tiviteit, maar geen baldragers of eeuwige dribbelaars. De bál moet gaan.

Streeft naar evenwicht. Gaat uit van een sterke organisatie. Duidelijke afspraken, goed op het veld staan, compact voetballen.

Intellectueel sterke man met een analytische aanpak. Werkt niet op buikgevoel, neemt geen blinde risico’s, denkt (graag) na.

Rechtlijnig.

Grote voorbeeld

Liet zich onder meer inspireren door Etienne Borré, een van zijn trainers bij Diegem, “die de kunst beheerste om een jonge groep kort te houden en toch voldoende ruimte te geven.”

Communicatie met spelers

Is correct en heel menselijk. Werd (daardoor?) tot afgelopen seizoen vaak als (te) braaf gepercipieerd, als geen sterk figuur. Maar staat zijn mannetje, klopt serieus op tafel als het moet.

Geen gemakkelijke schouderklopjes of goedkope knipoogjes.

Wordt beschreven als iemand die midden in de groep staat. Dwingt respect af en combineert dat met warmte. Altijd sterk gewaardeerd door zijn jongens.

Gezinssituatie

Getrouwd met Sylviane Peeters, die een kinderkledingzaak uitbaat in Diegem, waar ze ook wonen. Vader van Pieter (30), Katrien (28) en Wietse (23).

Trainingsaanpak

Methode staat centraal. Denkt methodologisch: waar ben ik, waar moet ik naartoe, hoe snel hoor ik er te zijn en welke middelen heb ik? Wérkt ook methodologisch. Vraagt zich af hoe hij moet trainen opdat zijn groep speelt zoals hij het wenst.

Bereidt zijn trainingen minutieus voor. Geen entertainmenttrainer, geen improvisatie, niet louter basisstof herkauwen, maar georganiseerd actuele problemen aanpakken.

Focust op efficiëntie.

Blijft zelf scherp door

Veel te werken. Sport amper. Heeft een kunstheup.

Communicatie met buitenwereld

Heel beschikbaar, want: allesbehalve pretentieus. Waant zich niet verheven boven andere mensen, ook niet boven journalisten, maar leest niets van wat ze schrijven.

Geeft zijn mening, maar formuleert fijn. Praat zacht.

Hanteert een subtiele humor.

Interesses naast voetbal

Heel attent voor zijn familie, fier als een pauw op zijn twee kleinkinderen.

Stroopt zijn mouwen wel eens op voor klusjes of om in de tuin te werken.

Toert graag met zijn motor.

Présence

Sportief gekleed bij trainingen, pak met das bij wedstrijden.

Kreeg al vaak het etiket ‘saai’, want: geen show, niet extravert. Blijft liefst zichzelf. Eenvoudig, met diepgang, zonder bluf. Uitstraling door inhoud, niet door volume.

Langs de lijn

Staat vaak recht om aanwijzingen te geven, maar is niet nerveus.

Analyses

Geen verpakkingsman, wel een productman.

Weetjes

– Zijn laatste woorden tegen zijn team net voor de bekerfinale die hij met La Louvière zou winnen tegen STVV: “Ik heb nog nooit een kanarie een wolf weten opeten.”

– Is in het Nederlands opgevoed, liep school in het Frans, vandaar zijn perfecte tweetaligheid.

– Is daarnaast licentiaat vertaler-tolk, spreekt wel wat talen.

De mens achter de trainer

Een goed, mooi man zonder verborgen agenda. Eerlijk en correct. Beleefd en respectvol.

Een werker, die evenwel de betrekkelijkheid van de voetbalwereld goed inziet.

Typerende uitspraak

“Je bent eerst mens, dan pas voetballer of trainer.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier