Verdedigen als kunst. Als we de Engelse fans uit Birmingham mogen geloven, beheerst de nieuwe trainer van KRC Genk, Alex McLeish, dat tot in de puntjes. Het nieuwe realisme doet zijn intrede in de Crystal Arena.

Francesco Totti moet voor de rechtbank verschijnen. Rechter: “Wat is uw verdediging, meneer Totti?” Totti antwoordt: “Cafú, Samuel, Chivu en Panucci, meneer de rechter.”

Het is al een klein decennium geleden dat ze populair waren in Italië, de Spotti di Totti. Grapjes met Francesco Totti in een hoofdrol. Omdat er overal grappen over zijn denkvermogen werden gemaakt, bracht de spits van AS Roma ze samen in moppenboekjes waarvan er meer dan 600.000 werden verkocht. Opbrengst voor Unicef, slimme zet.

Misschien een tip voor de nieuwe coach van KRC Genk, Alex McLeish. De Schot werd als speler groot in de schaduw van Sir Alex Ferguson, als sleutelfiguur van het dominante Aberdeen, dat onder leiding van het Unitedicoon in 1983 EC II won. Als trainer pakte McLeish veel prijzen (7 stuks) bij de Glasgow Rangers, vooral in de beginperiode, toen die nog boven hun stand leefden en goeie spelers aantrokken. Daarna kon ook hij de vrije val niet stoppen, ook al probeerde hij het onder meer via het aantrekken van Thomas Buffel. Vervolgens werd McLeish even kort Schots bondscoach en daarna maakte hij de droom van veel Schotse trainers waar: sportieve roem (trachten te) oogsten in Engeland.

McLeish kwam daar evenwel bekaaid vanaf. Hij won met Birmingham City nog wel de ligabeker, maar degradeerde datzelfde seizoen naar tweede klasse. De Schot wisselde vervolgens van kant in dezelfde stad, tot woede van de fans van Aston Villa, die zijn spel niet pruimden. Onder McLeish overleefde Villa maar net de degradatiestrijd. En zijn laatste job, bij Nottingham Forest, duurde welgeteld 40 dagen: 1 zege in 7 matchen vonden de eigenaars uit Koeweit te weinig.

Op het internet circuleren, zoals over Totti, ook een pak moppen over de nieuwe coach van KRC Genk. Genre: wat doet Alex McLeish als hij wordt aangevallen door spelers, pers en fans? Hij blijft op de eigen helft en speelt voor een draw. Alle moppen variëren op hetzelfde thema: zijn behoudsgezindheid. Wat doet McLeish als hij met 3-0 voor staat? Zich zorgen maken. Met Aston Villa won hij slechts 9 maal in 42 wedstrijden, maar zijn ploeg speelde wel 17 keer gelijk. Ter verdediging van de man: bij Villa vroeg eigenaar Randy Lerner hem vooral om de salarislast naar beneden te halen, terwijl hij bij de Rangers in het begin wél nog vlot voetbal bracht, toen er nog dure sterren rondliepen. Het kan dus, al heeft de zin voor (verdedigende) organisatie langzaam de bovenhand gehaald.

Of is dat een beeld dat slechts in Engeland groeide? Neen, schudt Antonio Carlo, een Spanjaard die al jaren in Schotland werkt, het hoofd: “Als de fans van Genk denken dat ze met McLeish een trainer hebben binnengehaald die voor snel aanvallend voetbal in een hoog tempo kiest: vergeet het! Winnen met 1-0 is voldoende. Hij zal ernaar streven om goed te starten. In Schotland noemen wij dat het Coca-Cola-effect: bruisend als de fles open gaat, maar daarna snel plat en flets.”

Spelers moeten wel werken van een coach die veel Amerikaanse sportboeken leest en daar motivatietips uit puurt. Carlo: “Bij de Rangers had je ClaudioCaniggia, vaak goed voor een goal of een assist. Wel, hij verdween geleidelijk uit beeld. Te lui. McLeish verwacht inzet, anders doe je niet mee.”

Met de nationale ploeg, zegt Carlo, leverde de Schot wel goeie prestaties, maar toen dook een ander aspect van zijn persoonlijkheid op: als hij een mooie kans ziet, is hij weg. Dat McLeish nu bij Genk zit, heeft te maken met het opnieuw lanceren van een wat in het slop geraakte carrière. Carlo: “Bij elke vacature was McLeish hier kandidaat, maar niemand nam hem. Daarom probeert hij het nu bij jullie. Ik kan me niet inbeelden dat hij het Belgische voetbal goed kent, maar hij weet wél dat het gevolgd wordt door buitenlandse scouts…”

DOOR PETER T’KINT

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier