Op tijd en stond stelen Vadis Odjidja, Ivan Perisic, Ronald Vargas en Nabil Dirar de show. Assistent-trainer Peter Balette en Belgacom TV-analist Gert Verheyen becommentariëren de jonge artiesten van Club Brugge.

Je vraagt je af: als ze tijdens de wedstrijd de fantasietjes al niet kunnen laten, wat moet dat dan op training zijn? Op het gezicht van assistent-trainer Peter Balette verschijnt een glimlach. “Het pingelen, tikken en dollen begint zodra ze op het trainingsveld zijn”, zegt hij. “Tijdens de inloopfase wordt er altijd wel een bal meegesmokkeld. Altijd zijn ze met technische spelletjes bezig, heel vaak zitten ze met elkaar de bal hoog te houden. Het geeft een extra dimensie aan de groep en aan ons voetbal.

“Je kunt er niet omheen dat zij heel nadrukkelijk lijn geven aan onze manier van voetballen en hun stempel drukken op een wedstrijd, maar ook in de omgang zijn het persoonlijkheden met enorm veel lef. Het zijn karakters die elk een eigen psychologische benadering vergen om precies te weten hoe je hen scherp kunt houden en hoever je hen van de lijn kunt laten afwijken zonder nadelige invloed op het groepsgebeuren. Zowel op als naast het veld is het zoeken naar evenwicht. In elk geval: het kunnen groten worden.”

Vadis Odjidja

20 jaar – Belg

Verdedigende middenvelder

1 meter 85 – 86 kilo

Peter Balette: “In januari kwam hij hier aan zonder wedstrijdritme en met zo goed als geen wedstrijdervaring op het hoogste niveau. Hij had een halfjaar nodig om open te bloeien. Nu speelt hij met veel meer vertrouwen en is hij veel nadrukkelijker aanwezig. Bij hem begint meestal de opbouw. Hij eist de bal op en we slaan hem nog weinig over. Hij is aan het groeien in die rol. Het is een van de redenen waarom de lange bal minder gebruikt wordt. Er is meer aanspeelbaarheid voor de verdediging.

“Zijn grote kwaliteit is zijn voetballend vermogen. Hij is ook heel slim en op die positie is dat belangrijk. Je moet er het spel kunnen lezen. Hij leert meer en meer met zo weinig mogelijk balcontacten een zo groot mogelijk rendement te halen. Als schakelpunt bepaalt hij de snelheid van uitvoering en van de omschakeling. Ga je er te veel draaien en keren, dan geef je de tegenstander te veel tijd om achter de bal te kruipen en wordt het moeilijker om de juiste man te vinden. Odjidja zoekt steeds beter de voorwaartse passing.

“Bij veel teams staat daar iemand die in de eerste plaats denkt aan de balrecuperatie. Voor een ploeg als de onze die veel de bal bezit, is hij er heel waardevol. Ook in Europese wedstrijden bewees hij er een goed rendement te kunnen halen. Hij is niet de man die ballen buiten tackelt of wegkopt en dan weer zijn positie inneemt, hij recupereert vaak op interceptie. Het voordeel daarvan is dat je in balbezit blijft en kunt blijven voetballen. In zonevoetbal is dat een sterk punt. Maar als je hapt, moet je de bal wel hebben natuurlijk, want anders is de kans groot dat er in je rug een minderheidssituatie ontstaat. Het is een van zijn werkpunten. Het beste evenwicht vonden we tot nu toe als Karel Geraerts en Jonathan Blondel aan de zijkanten spelen en goed naar binnen sluiten.

“Odjidja is heel jong en weet dat er voor hem nog een enorme progressiemarge is. Hij is gevoelig voor kritiek en lijkt soms wat afstandelijk, maar kan zichzelf best heel goed inschatten, hoor. Alleen mag je tegen hem niet roepen en ook niet altijd dwingend zijn. Als je hem met respect en begrip benadert, krijg je heel veel terug.”

Gert Verheyen: “Ik zag van Odjidja nog geen enkele wedstrijd waarin hij mij ontgoochelde. Wat hij uitstekend doet, is de opeenvolging van: de bal goed aannemen, naar de juiste kant wegdraaien en een zuivere pass geven. Vaak ziet hij dingen voor anderen ze opmerken. Het valt mij ook op dat hij zich altijd bewust is van zijn positie ten opzichte van de tegenstander. Daardoor is hij zo vaak aanspeelbaar. Odjidja is niet iemand met een fysieke speelstijl, hij probeert een duel op een technische manier te winnen. Hij durft zijn lichaam wel te zetten, maar zal nooit brute kracht gebruiken.

“Een goed voetballende speler voor de verdediging vind ik een pluspunt. Zo breng je de opbouw makkelijker op gang en wordt er meteen zuiver ingespeeld. Ik vind niet dat er naast Odjidja nog nood is aan een type als Simaeys of als Kruska zoals vorig seizoen. Op een paar uitzonderingen na hoort een topclub volgens mij niet met twee controlerende middenvelders te voetballen. Ik ben voorstander van een verfijnde voetballer voor de defensie en aanjagers die hoger spelen en snel druk zetten op de achterste linie van de tegenstander. Dat is het systeem waarmee Club nu succes oogst en daarin is Odjidja een heel belangrijke schakel.”

Ivan Perisic

20 jaar – Kroaat

Offensieve middenvelder

1 meter 87 – 80 kilo

Peter Balette: “Hij is de speler die sinds ik hier ben in de eerste weken op mij de meeste indruk maakte in alle facetten van het voetbal. Dezelfde opmerking kreeg ik van menige speler, ook van mannen met internationale ervaring trouwens. Zijn grootste kwaliteit is zijn scorend vermogen. Zowel over de grond als in de lucht is hij moeilijk af te stoppen. Hij beschikt over twee enorm goede voeten, is ontzettend sterk met het hoofd en fysiek heel nadrukkelijk aanwezig.

“Bij de U21 van Kroatië staat hij links voorin in een 4-3-3-veldbezetting, maar dat is niet zijn favoriete plaats. Wij prefereren voor hem een centrale positie achter een of twee spitsen van waar hij dikwijls in de zestien meter kan opduiken. Hij kapt en trapt ook heel gemakkelijk links en rechts van erbuiten. Als de lijn naar Odjidja wordt afgesloten, is hij centraal op het middenveld voor de verdedigers een tweede technisch vaardig aanspeelpunt. Desnoods kan hij een lange bal verlengen waarop mensen achter hem kunnen anticiperen. Ook daar is hij sterk in. Ik sluit zelfs niet uit dat een trainer hem ooit als targetspits gebruikt. Hij is heel polyvalent. Het verschil tussen het Club Brugge van vorig seizoen en dat van nu is vooral Perisic, plus de grotere beschikbaarheid van Vargas en de grotere inhoud van Odjidja.

“Perisic is altijd in voor een grapje, kan genieten van het voetbal en is zeker een winnaar. Hij is niet iemand die na een verloren trainingspartijtje lachend weggaat. Als er gewonnen wordt en hij slecht speelde, is hij evenmin happy. Evenzeer streeft hij naar een goede persoonlijke prestatie. Ook op training is hij zelfkritisch. Zijn gestifte strafschop tegen Partizan Belgrado vinden sommigen getuigen van ongelooflijk veel lef en een teken dat hij een grote speler kan worden, anderen noemen het onverantwoord dat hij op zo’n moment schoonheid boven effectiviteit verkoos. De trainer maakte hem alleszins duidelijk dat hij moet leren individuele belangen aan het ploegbelang te koppelen. Het is hem vergeven, zoals ook die gemiste strafschop van Odjidja tegen Shakhtar. Het zijn bevliegingen van jonge artiesten.”

Gert Verheyen: “Zijn beste positie is centraal achter de diepe spits, eventueel samen met een tweede, hangende spits als Dirar of Vargas. Ik kan niet meteen een speler uit de Belgische competitie opnoemen met dezelfde kwaliteiten als hij: loopvermogen, dribbelvaardig, sterk in de lucht, inzet en een schot waarmee hij kan scoren vanuit de tweede lijn. Dat is wat Club nodig had.

“Hij kan een terugval krijgen, maar gezien zijn leeftijd zal hij op lange termijn alleen maar beter worden. Wat hij nog zal leren, is om iets minder kwistig met zijn krachten om te gaan. Grotendeels is dat een kwestie van ervaring. Zijn motor is alleszins groot genoeg.”

Ronald Vargas

23 jaar- Venezolaan

Hangende spits

1 meter 74- 68,5 kilo

Peter Balette: “Wat virtuositeit betreft, is hij iemand naar wie we mogen opkijken. Hij is geweldig explosief en in staat zijn enorm technisch vermogen in een heel hoge snelheid uit te voeren. Vargas is tweevoetig, trapt gemakkelijk en kopt zelfs goed. Het gemak waarmee hij iemand passeert, is zeldzaam. Ook zijn balaanname en omschakeling met de rug naar doel zijn dat. Hij kan zowel links als rechts wegdraaien en dat maakt hem heel moeilijk te verdedigen. Geef je hem ruimte, dan ben je gezien. Hij zal altijd wel zijn doelpunten meepikken, maar vooral ook veel assists geven. Want wat hij ook van beide kanten perfect kan, is de bal met een aangesneden voorzet voor doel brengen.

“Er is één voorwaarde: hij moet fysiek helemaal fit zijn. Vorig seizoen speelde hij weinig door zijn blessuregevoeligheid. Hij moet nog sterker worden om de opeenstapeling van wedstrijden en de zware contacten die hij als technische voetballer in Zuid-Amerika met zijn nationale ploeg vaak te verduren krijgt, beter te kunnen verwerken. Het is de grootste reden waarom hij nog niet over een langere periode op zijn absolute top was. Bij momenten liet hij wel al flitsen van genialiteit zien. Zijn buikspierproblemen zijn nu onder controle, maar we blijven nog heel voorzichtig met hem. Voor het seizoen zei ik tegen de trainer: als we kunnen zorgen dat hij fit blijft, zal hij de kwaliteit van ons voetbal omhoog brengen. Dat is ondertussen duidelijk gebleken. Bovendien konden we toen nooit een rechtstreeks gesprek met hem voeren. Nu is hij het Engels al wat machtig en pikt hij gemakkelijker dingen op. Je voelt dat zijn ontwikkeling zich aan het voortzetten is en dat we het einde nog niet zagen.

“Vargas is de meest goedlachse van de vier. Hij is altijd vriendelijk, ruzie kun je er niet mee krijgen, over een verloren trainingspartijtje maakt hij zich weinig zorgen. Zoals hij speelt, is hij ook in de omgang. Net als Perisic is hij geen speler die je in een beperkte zone moet vastpinnen, want dan ontneem je hem wat van zijn kwaliteiten. Je moet hem wat vrijheid laten.

“In zijn land staat hij op de flank en vorig seizoen speelden we onze beste wedstrijden met Dirar en Vargas als wingers, maar de nieuwe trainer is van mening dat zijn beste rendement in het centrum ligt. Door hun beweeglijkheid en actieradius zijn hij en Perisic daar heel moeilijk te verdedigen voor de tegenstander.”

Gert Verheyen: “Voor Afrikanen en Zuid-Amerikanen is het in hun eerste jaar in Europa zelden makkelijk. Bij Vargas lijkt de aanpassingsperiode aan ons land én aan ons voetbal stilaan achter de rug. Hij begint zich wat op zijn gemak te voelen, maar de allerbeste Vargas zagen we volgens mij nog niet. Op zijn best is hij absoluut een bepalende speler, liet hij al een paar keer zien.

“Ik vind dat zijn kwaliteiten meer tot hun recht komen in het centrum. In tegenstelling tot Dirar verstaat hij wel de kunst om in één tijd te spelen als dat aangewezen is. Gezien zijn lichaamsbouw zal hij de duels zo veel mogelijk vermijden, maar op technisch gebied kan hij meer dan eender wie bij Club Brugge. Elke uitvoering neigt naar perfectie. Hij kan een splijtende pass trappen en haast ieder schot is geplaatst. Een snelle opeenvolging van wedstrijden met midweekvoetbal is niet altijd ideaal voor zulke spelers. Je merkt ook dat hij het nog altijd vrij moeilijk krijgt in wedstrijden waarin de ploeg minder in balbezit is en er gebikkeld moet worden voor elke bal.”

Nabil Dirar

23 jaar – Marokkaan/Belg

Linksmidden

1 meter 84 – 82 kilo

Peter Balette: “Misschien is hij wel diegene die zijn artistiek kunnen het meest toont tijdens een wedstrijd. Hij zoekt altijd de actie, maar zijn kwaliteit ligt ook in zijn intrinsieke snelheid. Vargas is ontzettend snel op de eerste meters, maar Dirar kan dat iets langer aanhouden. Hij is ook geweldig sterk in de fysieke duels. Als hij de bal onder zijn voet klemt, zijn er veel spelers die hem daar niet eens weggetrapt krijgen. Dirar is een combinatie van techniek, pezigheid, pure power en snelheid. In wedstrijden waarin alles dicht zit en niemand anders erdoorheen raakt, blijkt hij vaak de enige te zijn die met een individuele actie toch nog een meerderheidssituatie kan creëren.

“Je moet ook nooit twijfelen of hij in de omschakeling zijn defensief werk wel zal doen. Van de vier artiesten is hij diegene die er ook in die zin uitspringt. Hij levert zodanig veel fysieke inspanningen dat op het einde van de wedstrijd het licht vaak uit is. Soms werkt hij te veel en maak je je de bedenking: gaat het niet ten koste van zijn laatste pass? Misschien is zijn beste positie wel die van winger in 4-3-3. Dan moet hij in de omschakeling niet telkens zo nadrukkelijk die dertig meter terugkeren die hij als linksmidden in 4-4-2 moet overbruggen.

“Wie hem goed kent, weet dat Dirar een aimabele jongen is die beseft dat zijn rendement omhoog moet en die bereid is te luisteren en te leren. Zijn werkpunt is: de juiste keuzes maken. Soms doet hij een dribbel te veel of blijft de laatste pass te lang uit. Hij is een moeilijk in te schatten speler en ook niet gemakkelijk te bewerken. Momenteel primeert het artistieke nog wat op het rendement.

“Het predicaat goalgetter zal hij nooit krijgen. Hij trapt zowel met rechts als met links hard en gemakkelijk, maar niet zo precies. Met zijn kwaliteiten moet hij wel bijna wekelijks mensen vrij voor doel kunnen zetten.”

Gert Verheyen: “Op de flank is Dirar op zijn best. Hij kan vlot een man voorbij, zowel buitenom als binnendoor. Wat hem bijzonder maakt, is dat hij in België een van de weinigen is die ook een tweede en zelfs een derde man kunnen passeren. Maar met die kwaliteit hangt ook zijn grootste manco samen: het blijft voor hem zoeken naar het juiste moment om de bal af te geven. Soms doet hij het te laat, soms te vroeg. Het komt eropaan een goede afwisseling te zoeken tussen zijn tegenstander opzoeken en bijvoorbeeld eens in één tijd te spelen. Het is iets dat een speler meestal zelf moet aanvoelen. Voor een trainer is het niet evident om daaraan te werken, want elke spelsituatie is anders.

“Hij trapt misschien al wel meer ballen tussen de palen dan vroeger, maar afwerking blijft een minder punt. Eén doelpunt in de hele heenronde is onvoldoende. Het probleem is ook dat hij zonder bal niet vaak genoeg voor doel komt. Als de aanval wordt opgebouwd aan de rechterkant, moet hij zorgen dat hij in de zestien meter staat. Het gebeurt te weinig. Nu, een killer zal hij nooit worden, denk ik.”

christian vandenabeele & bregt vermeulen beelden: reporters

“Het kunnen groten worden. Peter Balette”

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content