T homas Caers (31) stopt met voetballen na dit seizoen. De linkerflankspeler van Sint-Truiden heeft artrose aan de heup. “Tijdens de voorbereiding voelde ik voor het eerst een uitstralende pijn naar het bovenbeen”, vertelt hij. “De dokters dachten dat het van de rug kwam, maar dat was, zo blijkt nu, gissen en missen. Het is mijn heup. Door niet nog twee of drie seizoenen door te gaan met profvoetbal, kan ik het plaatsen van een kunstheup misschien een jaar of twintig uitstellen. Ik zet mijn gezondheid niet op het spel. Dus ik stop straks en doe het seizoen uit met aangepaste trainingen : veel individueel en twee à drie keer per week met de groep. Iedereen in de club is ervan op de hoogte. Ik was aangeslagen, maar kijk alweer vooruit. Ik heb een mondeling akkoord om vanaf 1 juli 2005 iets in de sport te gaan doen. Iets waarbij mijn ervaring in het voetbal en mijn opleiding lichamelijke opvoeding goed van pas komen.”

Artrose is een ouderdomsverschijnsel, maar het lijkt wel of ook steeds meer jonge beroepssporters ermee af te rekenen krijgen. Bekend is het verhaal van Bart Willemsen, die vorig jaar op 22-jarige leeftijd per direct speelverbod kreeg opgelegd van de dokters. Willemsen is een van de sprekers morgen op de workshop in de lokalen van het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité (BOIC), met als slogan : ‘Artrose en topsport : een tango tegen wil en dank ?’ Niet uitgenodigd, maar wel een specialist is KBVB-bondsdokter Marc Goossens, orthopedisch chirurg aan het Maria Middelaresziekenhuis in Gent. Hij plaatste kunstheupen bij onder meer de ex-voetballers Enzo Scifo, Paul Van Himst en Ariël Jacobs. Artrose, legt hij uit, ontstaat wanneer het laagje kraakbeen rond een gewricht (knie, enkel, heup) zo dun wordt dat de gewrichtsspleet verdwijnt en pijn en ontstekingen optreden. “Het mooiste voorbeeld is de voetbalenkel. Die ontstaat doordat met de trapbeweging steeds weerkerende krachten op het gewricht inwerken. Zie Marco van Basten.”

Het is echter, zegt Marc Goossens, niet bewezen dat artrose bij voetballers meer voorkomt dan bij gewone mensen. “Bij velen is het voorbestemd. Als ze niet voetbalden, zouden de symptomen ook niet zo vroeg optreden. Vergelijk het met de hartdoden in het wielrennen. Het valt nu gewoon meer op omdat er sinds een achttal jaar een techniek is, ontwikkeld in Engeland, om ook jonge mensen met artrose te opereren. Overigens zijn de gevolgen van zo’n operatie op de lange termijn nog niet bekend. Een kunstheup van metaal of plastiek is namelijk ook onderhevig aan slijtage. Omzichtigheid is dus geboden. Maar het is zeker niet nodig om voetballers schrik te gaan aanjagen.”

(JH)

‘Het is zeker niet nodig om voetballers schrik aan te jagen.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content