Zondagavond is het Anderlecht-Club Brugge. Een elftal voorbeschouwingen bij een topper die de titelstrijd al op speeldag 8 in een definitieve plooi kan leggen. ‘Het is’, vindt Herman Brusselmans, ‘niet op Anderlecht dat Brugge dit seizoen zijn punten zal moeten halen.’

“Ik verwacht een beetje een wedstrijd zoals vorig seizoen”, zegt Aimé Anthuenis, bondscoach en gewezen trainer van Anderlecht. “Anderlecht kan zo ongeveer een definitieve kloof slaan, ik verwacht ze zeer scherp. Ze zijn groot favoriet, om tal van redenen. Eén : ze hebben weer een sterk elftal met veel concurrentie. Twee : ik zie veel honger naar de titel en de bereidheid om als ploeg te reageren. Men aanvaardt het rotatiesysteem en dat men op de bank zit. Dat is een groot punt, hé. Drie : ze spelen met enorm veel vertrouwen. Vier : ik verwacht dat ze met hun snelheid voorin Brugge zullen dooddoen. Aruna maakt het grote verschil met al de rest. Hij zoekt enorm de diepte, is krachtig, snel en technisch sterk. Hij heeft alle basiskwaliteiten om een hele grote te zijn. Dat hij niet makkelijk scoort, zoals er gezegd wordt, is prietpraat. Hij komt soms van dertig meter ver en pakt onderweg makkelijk één, twee, drie man. Ik ben ervan overtuigd dat hij er twintig kan maken, misschien zelfs al dit jaar. Aruna is wereldklasse. Hij kan perfect meedoen bij Manchester United of Real Madrid.

“Brugge kent een beetje de naweeën van een topseizoen. Beter kan niet, qua punten noch qua doelpuntensaldo. Dan wordt het altijd iets moeilijker, dan krijg je een mentale terugslag op allerlei vlakken. Het is zoals een hoogspringer die over 2,40 m gaat, het kan een tijd duren eer hij nog eens zo hoog raakt. Feit is wel dat ze nog altijd niet de grote snelheid en diepgang hebben voorin. Ze moeten teren op de actie in de korte ruimte van een Mendoza. Over echte actiemannen met snelheid in de diepte beschikken ze niet. Zij doen het meer op kracht, op stilstaande fasen, op de flanken… Ik denk dat ze ook een beetje het nadeel hebben van een zeer grote selectie. Ze hebben enorm veel evenwaardige spelers, zitten met twee elftallen die waarschijnlijk evenwaardig zijn. Dat is een groot gevaar, hé. Neen, ik zie ze nog moeilijk terugkomen op Anderlecht.”

***

“Ik denk dat Anderlecht zal winnen”, zegt Dominique Deruddere, cineast en hevig supporter van Anderlecht. “Momenteel zijn ze toch baas in België en misschien heeft dat toch wel met de komst van Zetterberg te maken. Vorig seizoen moest Baseggio alleen de draaischijf zijn, nu gaat het met twee draaischijven precies beter (lacht). Ik hou van artistiek voetbal, van een schone beweging, van snelle combinaties, van passes die aankomen en van af en toe een schone persoonlijke actie. Ik heb altijd het gevoel gehad dat Brugge meer wroeters waren, dat het minder het pure balgevoel was. En ik heb ook het gevoel dat Anderlecht professioneler bezig is, wat in deze moderne tijd moet, denk ik.”

***

“Ik zie Brugge best in staat om er te gaan winnen”, zegt verdediger Stefan Leleu, die dit seizoen met Antwerp al tegen Anderlecht en Brugge speelde en verloor. “Als de machine aanslaat, kan Club Brugge elke ploeg pijn doen ; en zeker Anderlecht. Zie Dortmund. Zie de tweede helft met tien man tegen tegen Celta de Vigo, toch de vierde uit de Spaanse competitie ! Het moet wel niet zeggen : we moeten winnen ! Want als het gaat forceren, wordt het gevaarlijk. Ze moeten in de organisatie blijven spelen en blijven vechten.

“Brugge en Anderlecht zijn de beste teams van het land en zeer aan elkaar gewaagd. In de competitie had Brugge het tot nu toe wat moeilijker, het had blijkbaar iets meer last van concentratieverlies. Anderlecht maakte het meer koel af, maar kende ook wat meer geluk, onder andere thuis tegen Beveren met die bal op de paal van Beveren. De mentale scherpte zou kunnen afhangen van de resultaten in de Champions League tegen Bayern München en Ajax. Kwestie zal volgens mij zijn : wie kan er het meeste geduld opbrengen, om naar die opening te zoeken en die ene kans te benutten ? Anderlecht heeft meer de zuivere klasse, meer balvastheid, meer combinerend vermogen ; Brugge heeft zijn collectief en zijn karakter. Eén klasseflits van Aruna of Mendoza, één magistrale pass van Baseggio of Stoica kan voldoende zijn in zo’n wedstrijd.”

***

“Ik denk niet dat het weer 5-1 zal worden, eerder 2-0”, aldus Olivier Deschacht, jonge linksback van Anderlecht. “Ik denk namelijk dat Brugge wel uit zijn fouten van toen geleerd zal hebben. Toen speelden de flankspelers te veel vooruit, waardoor wij optimaal konden profiteren van de ruimte in hun rug. Wij zullen winnen, omdat :

1. wij jeugdig enthousiasme hebben en zij niet ; wij gaan er niet 100, maar 200 procent voor ;

2. wij ons nog volop moeten bewijzen en zij het al bewezen hebben ;

3. wij de ploeg in vorm zijn, alles vanzelf gaat en wij ongelooflijk efficiënt zijn ;

4. ons alles meezit en Brugge alles tegen.”

***

“Als Club Brugge deftig presteert op Ajax, denk ik dat ze psychologisch opgekikt naar Anderlecht kunnen”, zegt Jean-Luc Dehaene, ex-premier en hevig supporter van Club. “Ze moeten hun eigen spel spelen en leren uit de fouten van de laatste weken. Die hadden te maken met een zekere gretigheid, waardoor tactische richtlijnen vergeten werden en er openingen kwamen vanachter. Het puntenverlies heeft wellicht ook te maken met een aantal spelers die in de voorbereiding zijn uitgevallen. Gelukkig is Club Brugge een club waar men niet te rap panikeert en niet te rap schuldigen gaat zoeken, laat staan mensen opzijzet. Het belangrijkste is de groep de kans geven om zich te herpakken. Ik verwacht dat Club in de Champions League de lijn van Dortmund doortrekt en in de competitie minstens een plaats in de voorrondes van de Champions League afdwingt.

“Momenteel zit Anderlecht natuurlijk in een zetel. Ik denk dat de match voor een stuk door Club zal moeten worden gemaakt, met het risico natuurlijk dat je ruimte gaat weggeven. Ik hoop dat Club met zijn sterkste middenveld kan spelen, met Simons, Englebert en Ceh of Stoica û al zit Ceh duidelijk met al die interlands die tussendoor ook nog eens gespeeld worden in de benen.”

***

“In zo’n wedstrijd kan alles gebeuren, maar ik zou niet weten wie of wat in België dit seizoen Anderlecht kan tegenhouden”, zegt Kenneth Brylle, gewezen spits van Club Brugge en Anderlecht. ” Broos weet zeer goed wat hij wil, Vercauteren doet uitstekend werk achter de schermen en de spelers begrijpen dat ze voor de ploeg moeten spelen en niet voor zichzelf. Wat dat betreft, begint Anderlecht een klein beetje op Club te lijken. Collectiviteit onder de spelers zijn we van Anderlecht niet gewoon, meestal zijn spelers daar met zichzelf bezig. Je kunt er ook niet naast kijken dat Anderlecht meer individuele klasse heeft. Maar ik weet ook dat alles snel kan keren (lacht).

“Brugge kan met Stoica en Ceh minder goed zijn spel spelen. Want als je veel speelt met lange ballen, diagonale ballen en hoge ballen, moet je op het middenveld druk zetten op de tweede bal, maar dat doet Stoica niet en Ceh is in een mindere vorm û en daardoor moet Simons te veel werk opknappen. Dat is één van de punten die hun spel minder efficiënt maken. Englebert is een ontzettend belangrijke factor in het systeem van Trond Sollied. Op dit moment is het misschien beter 4-4-2 te spelen, wat meer volk op het middenveld te zetten en twee spitsen te laten zwerven, maar ja… dat is niet de manier van spelen van Sollied, hé ( lacht).”

***

“Vorig seizoen was Brugge in november al kampioen, nu kennen we de kampioen al eind september, hein“, lacht Raymond Goethals, gewezen trainer van Anderlecht. “Dat is geen competitie meer, hein, vriend. Anderlecht heeft een normale ploeg, Anderlecht zijnde, maar zoals Brugge punten weggooit tegen La Louvière, Gent en Sint-Truiden…, dat kan toch niet, hein. Met Rozehnal halen ze versterking voor vanachter, maar ’t is van voren dat ze een speler met klasse nodig hebben, hein ! Lange, Saeternes en Martens zijn goeie spelers, maar ze maken het verschil niet, hein. De ploeg moet te veel moeite doen, hein. Je hebt een echte puntspeler nodig die het verschil maakt, hein. Maar ge moet de prijs kunnen geven, hein.”

***

“Op Anderlecht zijn we onder Trond Sollied al altijd voor de overwinning gegaan, maar hebben we nog nooit een punt gehaald”, zegt Olivier De Cock, Bruggeling en rechtsachter van Club. “Het zal al enkele keren tegen en vorig seizoen waren zij te sterk. Misschien moeten we eens iets anders spelen dan de voorbije drie jaar. Iets meer afwachtend, gecontroleerd. Dat we op Sint-Truiden de wedstrijd op het eind niet hebben kunnen controleren, dat we ons daar lieten vangen door uit positie te lopen, is een ontgoocheling. Ik dacht dat we meer ervaring hadden opgebouwd, ook door de Champions League. We willen zo graag, hé. De analyse leert ons dat het altijd om hetzelfde draait : positiespel.

“Anderlecht draait goed en kent de meeval die wij missen. Ze speelden ook al mindere wedstrijden, maar geven weinig weg, kunnen ook rustig controleren door te teren op de snelheid van Aruna, Als die in zijn dag is, denk ik dat hij een probleem is voor heel Europa.

“Wij moeten eens meer de nul proberen te houden. Voor de drie punten gaan, maar op bepaalde momenten in een wedstrijd iets behoudender spelen. Soms eens iets meer balbezit houden, wat rondtikken om dan op het gepaste ogenblik diep te spelen. Zeker als we voor staan of het moeilijk hebben, zouden we dat iets meer moeten doen.”

***

“Anderlecht heeft iets meer individuele klasse en voetbalt momenteel beter, maar dat wil nog niet zeggen dat het de bovenhand zal halen”, zegt Danny Boffin, offensieve middenvelder van Sint-Truiden en ex-Anderlecht. “De kracht van Brugge is dat ze als geheel heel sterk zijn, met hun infiltraties door het middenveld. Wat ze tegen een ploeg als Celta met tien man deden ! Enorm belangrijk is wel Englebert, wegens zijn loopvermogen en zijn assists. Club moet wel oppassen dat het niet dezelfde fout maakt als tegen ons. Dat de beste moge winnen én de competitie spannend moge blijven tot het eind (lacht).”

***

“Ik zou het fantastisch vinden, mocht er eens een ploeg kampioen worden zonder één punt te verliezen ; daarom hoop ik dat Anderlecht wint”, lacht Herman Brusselmans, auteur en ex-voetballer. “Ik verwacht dat Anderlecht er dit seizoen los zal doorlopen. Aruna is echt op een niveau gekomen dat hij een hele verdediging aan de klap houdt. Veel meer heb je eigenlijk niet nodig. En ook achteraan zit het goed. Het vertrouwen dat die Kompany uitstraalt, heeft volgens mij invloed op de anderen. Die gaan redeneren : als een gast van 17 het goed doet, kunnen wij het ook goed.

“Het is, denk ik, niet op Anderlecht dat Brugge dit seizoen zijn punten zal moeten gaan halen. Het is niet goed bezig, neen, met nochtans dezelfde ploeg. Misschien zijn ze er wat beu gekeken op elkaar, en ook op die trainer. Die Saeternes en die Lange zijn ook niet de gasten waarmee je het verschil kunt maken. Ik kijk ernaar uit wat Marc Degryse in het tussenseizoen zal meebrengen, want aan een goeie spits zijn ze toch wel toe, vind ik.”

***

“Dé vraag is : hoe dominant zal Hugo Broos de wedstrijd willen beginnen ?”, zegt Herman Vermeulen, assistent-trainer van AA Gent, dat thuis verloor van Anderlecht en gelijk ging spelen in Brugge. “Brugge is momenteel het meest gediend met een ploeg die initiatief neemt. Dan kan het die goed opvangen, trachten snel om te schakelen en de counter in te zetten. Alleen heeft het momenteel ook een immens probleem met het omzetten van doelkansen, omdat er niet echt een spits in vorm is. Momenteel moeten ze het puur van fysieke kracht hebben en dat zal niet voldoende zijn. Wat je ook ziet, is dat omdat het niet lukt om het verschil te maken, ze gaan forceren en daardoor achteraan slordig omgaan met de opdrachten. Brugge mist vooral met Englebert een enorme schakel op het middenveld. Ceh en Stoica zijn statische spelers, ook al lopen ze zich te pletter. Englebert is er altijd, hij is een 6 en een 10 tegelijk. Nu staan er met Ceh en Stoica twee hoog, die bovendien niet goed bediend worden door De Cock en Van der Heyden. Simons en Englebert plus één technische speler, dat is een goed evenwicht. Voor Brugge zal het in deze omstandigheden zaak zijn de organisatie te houden. Speelt ook Anderlecht meer berekend, dan wordt het een heel moeilijke wedstrijd en voor de kijkers misschien wel een afknapper van formaat.

“Anderlecht heeft psychologisch een enorme hindernis genomen door de start niet te missen en door zich te kwalificeren voor de Champions League. Het heeft te maken met vertrouwen, met de kwaliteit die er altijd geweest is en met evenwicht in de ploeg. Ook niet onbelangrijk is het aanvaarden dat de trainer flexibel inspeelt op de situatie. Dat Anderlecht zijn veldbezetting zo makkelijk omschakelt, is een meerwaarde. Tegen Brugge zal het met twee aanvallende middenvelders geconfronteerd worden, dus zal het zelf met twee defensieve moeten spelen. Dan is er op de offensieve posities keuze tussen Zetterberg en Aruna in de spits of Aruna achter een diepe spits. Gebluft zal er niet worden, denk ik, want Brugge is niet zo slecht als iedereen ervan wil maken.”

door Christian Vandenabeele

‘Gelukkig is Club Brugge een club waar men niet te rap panikeert.’ (Jean-Luc Dehaene)

”t Is van voren dat Brugge een speler met klasse nodig heeft, hein !’ (Raymond Goethals)

‘Anderlecht draait goed en kent de meeval die wij missen.’ (Olivier De Cock)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier