Tubeke revisited

Amper één seizoen mocht AS Eupen proeven van de hoogste klasse, alle goede intenties en nieuwbouwtribunes ten spijt. Aan de kwaliteit van de spelerskern, bijeengeraapt door de Italiaanse spelersmakelaar en sterke man Antonio Imborgia, kan het in elk geval niet gelegen hebben. Misschien wat te groen, met enkel Kevin Vandenbergh en Marc Hendrikx als ervaren spelers in eerste klasse, maar met Alessandro Iandoli,Ervin Zukanovic, Matthias Lepiller, Danijel Milicevic en Jadid Abderrazzak liepen er aan de Kehrweg anderzijds wel een pak aardige voetballers rond. En toch, door de blijvende onrust binnen de club (drie trainerswissels!) kreeg Eupen nooit een herkenbaar en stabiel elftal op de been.

Dany Ost koos de eerste vijf speeldagen vooral voor de jongens die mee de promotie hadden verzekerd. Alle tegenstanders hadden achteraf mooie woorden voor de aanvallende intenties, maar Eupen kreeg vijf keer het deksel op de neus. Ost had geen andere keuze dan op te stappen. Zijn opmerkelijke opvolger, de Italiaan Eziolino Capuano vergeleek zichzelf graag met José Mourinho. De protserige Italiaan demonstreerde dat met ultradefensief voetbal, wat Eupen zijn eerste punt opleverde (0-0 op Zulte Waregem). Hoongelach in het Belgisch voetbal toen Capuano al na negentien dagen terug naar af werd gestuurd.

Albert Cartier, altijd in voor een nieuw degradatieavontuur, zorgde daarna voor hernieuwd enthousiasme aan de Kehrweg. Na elf speeldagen boekte Eupen zijn eerste overwinning (6-0 tegen STVV). Cartier zette een mooie reeks neer (15/36) en aan de winterstop leek Eupen op weg naar rechtstreekse redding. Na Nieuwjaar stokte de machine echter en brak de slechte competitiestart Eupen nog zuur op. De wintertransfers vielen tegen ( IbrahimMaaroufi), raakten te laat in vorm ( PabloChavarría) of bliezen voortijdig de aftocht ( Mohamed Dahmane).

Na twee wedstrijden in de play-downs tegen Charleroi zette Eupen ook Cartier op straat. Na een zoveelste vreemde kronkel besliste de clubleiding daarna om Dany Ost opnieuw aan boord te hijsen. In een laatste stuiptrekking verzekerde Eupen zich nog van de eindronde, maar dan brak de veer definitief. Of Eupen, net zoals Tubeke en Dender, boven zijn stand heeft geleefd, zal nog moeten blijken. Sterke man Imborgia – intussen ook technisch directeur bij een tweedeklasser in Italië – liet alvast weten dat hij blijft investeren in AS Eupen, ook in tweede klasse. Zou het sprookje van de Oostkantons dan toch niet gebaseerd zijn op Italiaans los zand?

RESULTATEN PLAY-OFF 3

AS Eupen – Charleroi 3-2

Charleroi – AS Eupen 2-0

AS Eupen – Charleroi 4-2

Charleroi – AS Eupen 2-2

DOOR BREGT VERMEULEN

Imborgia liet weten dat hij blijft investeren in Eupen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier