De Nederlandse club Feyenoord heeft sinds 1998 een voetbalschool in Ghana. Directeur van de Feyenoord Fetteh Football Academy is de Belg Karel Brokken, ex-prof bij Berchem Sport en jarenlang medewerker van spelers-makelaar Louis de Vries, een oude vriend van de in Antwerpen residerende ex-Feyenoordvoorzitter Jorien van den Herik. Brokken woont en werkt al twintig jaar in Afrika, voornamelijk als scout. Zijn vrouw is een Ghanese.
Tien jaar opleiding in West-Afrika leverde Feyenoord nog niet één speler op voor zijn eerste elftal. Toch bleef de club Ghana trouw. Unicef engageerde zich mee in de school, wat de Rotterdammers een sociaal imago geeft. Het sportieve en economische rendement is slechts een kwestie van tijd volgens Brokken, die wijst op de noodzakelijke aanlooptijd van zulke projecten.
Een zevental Ghanese talenten stroomden ondertussen door naar kleinere clubs in Europa. Onder hen Nana Asare, die in 2004 als achttienjarige op huurbasis bij Antwerp belandde, samen met twee landgenoten ( Jordan Opoku en Nafiu Iddrisu). Van een structurele samenwerking was echter geen sprake en dat brak Antwerp op. Na een jaar wilde Feyenoord zijn Ghanezen niet meer volledig gratis ter beschikking stellen. Te duur, zo bleek. Antwerp aarzelde en liet zich vervolgens zonder veel verweer opzijzetten door KV Mechelen, dat wel bereid was ook het spelersloon te betalen. Asare verliet de Bosuil en ging achter de kazerne voetballen. Asare speelde door een ernstig knieprobleem slechts een dozijn wedstrijden dat seizoen en kreeg na afloop het gezelschap van zijn land-genoot Abdul-Yakuni Iddi. Mechelen was meteen tevreden over zijn huurlingen. Feyenoord aarzelde. Het kwam Asare en Iddi regelmatig scouten, maar besloot uiteindelijk om hen in de zomer van 2007
definitief aan KV af te staan.
Door de samenwerking met de Rotterdammers mag KV elk jaar een aantal spelers uit de Feyenoord Fetteh Football Academy uitnodigen voor een test. In maart komen er weer twee. Tot nieuwe transfers heeft dat voorlopig niet meer geleid. “De samenwerking staat op een laag pitje door de vele recente personeelswissels bij Feyenoord, maar ze bestaat nog”, benadrukt Fi Vanhoof. “Alleen maken we geen gebruik meer van de mogelijkheid om spelers uit hun tweede ploeg te kiezen. Die willen toch niet komen. Bovendien zijn ze te duur.”
Over de accommodatie en de opleiding in de Ghanese academie, inclusief het onderwijs, heeft de Mechelse technisch directeur slechts lof. “Wij zijn er gaan kijken. Daar wordt prima werk geleverd.” Van Hoof heeft ook nieuws: “Het staat nu al vast dat we weer iemand uit de academie nemen als straks Asare weggaat. Maar drie Ghanezen is het maximum. Anders krijg je kliekjes. Dat geldt voor iedere nationaliteit.”
Alles lijkt erop te wijzen dat Asare volgend seizoen voor Anderlecht uitkomt. In oktober stapte hij over naar spelersmakelaar Jacques Lichtenstein, niet toevallig de schoonzoon van Anderlechttopman Philippe Collin. “Dan heb je iemand vier jaar lang begeleid, staat hij voor de grote stap in zijn carrière, is hij ineens weg”, hekelt Asares huidige manager Gino Laureyssen de praktijken van zijn collega. “Nana had nieuwe schoenen nodig. Die heeft hij nog gekregen – prijs: 170 euro. De volgende dag viel zijn opzegbrief in de bus. Hij had me niks gezegd. Vorig jaar al sprak ik met Herman Van Holsbeeck over Asare, maar wellicht gunnen zij Lichtenstein de commissie. Dat Iddi bij mij is gebleven, geeft absoluut aan dat er andere motieven hebben gespeeld.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier