ATLETIEK

De 26-jarige Keniaan Salim Kipsang wint de marathon van Parijs. Kipsang verbetert zijn persoonlijk record met 4 minuten en 38 seconden. Zijn tijd van 2 u. 08’04” is de op één na snelste ooit in Parijs. De Russische Lidia Grigorjeva doet bij de vrouwen het minst lang over de 42 kilometer.

BELEID

Hartspecialisten vragen een Europese richtlijn die bepaalt dat alle jonge competitiesporters een preventief cardiologisch onderzoek ondergaan, om eventuele hartafwijkingen op te sporen. De gewezen zwemster Brigitte Becue stapt op als adviseur op het kabinet van Vlaams minister van Sport Bert Anciaux (Spirit). De betrokken partijen weigeren commentaar te geven. Mogelijks heeft de aanstelling van Ivo Van Aken tot Vlaams topsportmanager een zekere invloed uitgeoefend. Anciaux stelt Jul Clonen aan als topsportexpert. Clonen wordt vanaf 15 april medewerker van de minister op het gebied van topsport en de rechterhand van Van Aken. De 41-jarige Clonen is op dit moment sporttechnisch coördinator van de Vlaamse Triatlon en Duatlon Liga en bondscoach triatlon en duatlon. Hij is ook directeur kaderopleiding Triatlon/Duatlon van de Vlaamse Trainerschool. Net als Van Aken wordt Clonen aangeworven op contractuele basis voor de duur van vier jaar, verlengbaar met nog eens vier jaar.

BOKSEN

De Japanner Katsunari Takayama is de nieuwe wereldkampioen bij de strogewichten (WBC). Hij wint op punten van de Mexicaanse titelverdediger Isaac Bustos.

GOLF

Enkele dagen voor hij zijn titel op de Masters verdedigt, wint de Amerikaan Phil Mickelson het PGA-toernooi in het Amerikaanse Duluth. De Engelsman Paul Broadhurst is de beste in de Portugese Open in Estoril, een toernooi dat meetelt voor het Europese circuit.

HANDBAL

Kampioen Sporting Neerpelt versterkt zich met Michal Osmola. De rechtshandige opbouwspeler komt van de zomer over van Initia Hasselt. Osmola (22) weet de goal goed staan. Hij sloot de reguliere competitie als topscorer af. Neerpelt moet wel op zoek naar een nieuwe trainer voor volgend seizoen. Oleg Boiko gaat, in overleg met de club, op zoek naar een “nieuwe sportieve uitdaging.”

JUMPING

De Duitse jumpingkampioene Meredith Michaels-Beerbaum wordt door de Internationale Ruitersportfederatie (FEI) vrijgesproken. Het paard van Michaels-Beerbaum, Shutterfly, testte vorig jaar na de wereldbekerfinale in Milaan positief op het verboden product Acepromazin. De FEI volgt echter de advocaat van Michaels-Beerbaum, die stelt dat er geen inbreuk op de dopingwetgeving aangetoond kan worden.

SKIEN

In het Franse Val Thorens zijn er Belgische titels voor Kai Alaerts (Super G) en Maité Alaerts (Super-G). In de Poala Cup, enkel voor Belgische skiërs, gaan de zeges naar Kai Alaerts (in afwezigheid van Belgiës beste mannelijke skiër Jerke Van den Bogaert) bij de mannen en zijn zus Maité Alaerts bij de vrouwen.

TAFELTENNIS

Na zijn zilveren medaille op het EK in het Deense Aarhus stijgt Jean-Michel Saive op de wereldranglijst van de twaalfde naar de elfde plaats. De Chinees Wang Liqin blijft de ranking aanvoeren. Bij de vrouwen handhaaft de Chinese Yining Zhang zich op de eerste plaats. Li Yun fei staat als eerste Belgische op de 76e plaats. Op het EK voor min-16-jarigen in La Hulpe en Rixensart worden de Belgische meisjes Julie Lamont en Caroline Hitimana uitgeschakeld in de kwartfinales. Bij de jongens haalt geen enkele Belg de laatste acht. De Duitse clubs Würzburg en Plüderhausen plaatsen zich voor de finale van de Ettucup. In de halve finales schakelt Würzburg het Franse Hennenbont, de club van onze landgenoot Thierry Cabrera, uit. Hennenbont verliest zijn terugwedstrijd in Duitsland met 3-1. Ook de heenwedstrijd had het met dezelfde cijfers verloren. Plüderhausen trok met een 0-3-voorsprong uit de heenwedstrijd naar het Franse Levallois, waar het met 1-3 wint.

ZEILEN

De organiserende Royal Ocean Racing Club (RORC) annuleert de editie 2005 van de Admiral’s Cup, het officieuze WK zeezeilen voor landenclubs. De Admiral’s Cup, een tweejaarlijks evenement, had moeten plaatsvinden van 9 tot 17 juli nabij de eilanden van Wight, in het zuiden van Engeland. Maar volgens de RORC schreven maar twee landen zich effectief in, hoewel dertien landen interesse voor deelname hadden laten blijken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier