ATLETIEK

Nog voor het WK in Helsinki (van 6 tot 14 augustus) wil de internationale atletiekfederatie IAAF haar reglementen verstrengen. De bond denkt aan nultolerantie voor valse starts en een wachttijd van drie jaar voor atleten die een naturalisatie ondergaan. Op 3 en 4 augustus moet het volledige IAAF-congres de reglementswijzigingen goedkeuren. De Keniaan Isaac Macharia bij de mannen en de Russische Albina Ivanova bij de vrouwen winnen de marathon van het Japanse Nagano. De Litouwse Austra Skujyte verbetert het wereldrecord op de tienkamp voor vrouwen. Het nieuwe record bedraagt 8366 punten. Het vorige (8150 punten) stond op naam van de Française Marie Collonvillé. Het wereldrecord op de tienkamp voor vrouwen wordt pas sinds 1 januari 2005 erkend. De Burundees Pasteur Nyabenda en de Française Leila Khouaja winnen de marathon van Lyon.

BOKSEN

Na een afwezigheid van anderhalf jaar maakt Mike Tyson op 11 juni zijn comeback in de ring. In Washington zal hij het opnemen tegen de Amerikaan Kevin McBride. Tyson, wereldkampioen bij de zwaargewichten tussen 1987 en 1990, wordt op 30 juni 39 jaar. De Duitse Regina Halmich blijft wereldkampioene bij de vlieggewichten (WIBF). Ze verslaat de Amerikaanse Hollie Dunaway op punten.

BUSINESS

De Amerikaanse fabrikant van sportkledij en sportmateriaal Nike publiceert de lijst van 704 fabrieken die in onderaanneming voor de groep werken. Daarmee reageert Nike op beschuldigingen van kinderarbeid in arme landen.

GEWICHTHEFFEN

In Waregem wint Olympic Gent het Belgische clubkampioenschap.

GOLF

De Amerikaanse Wendy Ward wint het toernooi van Las Vegas.

HANDBAL

In de play-offs wint Tongeren met 23-26 bij Beyne en Neerpelt met 29-30 bij Sasja. Tongeren leidt in groep A, Neerpelt in groep B.

MOTORSPORT

De Fransen William Costes en Sébastien Gimbert en de Spanjaard David Checa winnen met Yamaha de 24 Uren van Le Mans. Hun voorsprong op de tweede (een team van Suzuki) bedraagt 20 minuten : dat is het kleinste verschil in de 28-jarige geschiedenis van de race. De Nieuw-Zeelander Ben Townley verovert de eindzege in de GP van Spanje motorcross (MX1-klasse). De Fransman Mickael Pichon is de nieuwe leider, Stefan Everts (achtste en vijfde in de Spaanse manches) en Joël Smets (zevende en eerste) volgen als tweede op vier punten. In de MX2-klasse pakt de Italiaan Alessio Chiodi de dagzege en Cédric Mélotte de leiding in de WK-stand.

OLYMPISCH NIEUWS

De nieuwe voorzitter van het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité (BOIC) Pierre-Olivier Beckers stelt zijn visie en beleidslijnen voor de olympiade 2005-2008 voor. Het BOIC zal zich in deze olympiade vooral toeleggen op de ontwikkeling van een langetermijnvisie met het oog op de Olympische Spelen van 2012 en 2016. Voor de Winterspelen van 2006 in Turijn en de Zomerspelen van 2008 in Peking wordt enkel geïnvesteerd in atleten en teams die een kans maken om tot de eerste acht van de wereld te behoren. Beckers benadrukt voorts dat topsport een prioriteit is, dat Eddy Merckx hem opvolgt als voorzitter van het Ontwikkelingscomité van de Belgische Sport (OCBS) en dat Philippe – zoon van Jacques Rogge op de Spelen van Peking de Belgische delegatieleider zal zijn. Beckers denkt voor deze olympiade aan een minimuminvestering van 8 miljoen euro en wil de dopingstrijd in België harmoniseren door een gezamenlijk antido- pingagentschap te creëren.

RUGBY

België verslaat Nederland met 15-10 in de derde wedstrijd van de tweede kwalificatieronde voor het WK 2007. Na drie wedstrijden staat België in zijn poule eerste met het maximum van de punten.

SQUASH

Impuls Maaseik bij de mannen en Bateas Gent bij de vrouwen veroveren de Belgische interclubtitel.

TAEKWONDO

Op het WK in Madrid behaalt Laurence Rase brons in haar gewichtscategorie (+72kg). Ook op het WK van 1999 en het EK van 1998 verzekerde Rase zich van brons. Op de Olympische Spelen van Athene eindigde ze vorig jaar als tiende.

TAFELTENNIS

Na zeges tegen de Duitse ploegen Borussia Düsseldorf (2-3) en Gönnern (3-0) eindigt La Villette Charleroi als groepswinnaar in de Champions League. In de halve finale ontmoet het Zagreb.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier