De Rode Duivels wonnen eindelijk nog eens een kwalificatiewedstrijd tegen een topper. Bedenkingen bij wat hopelijk een nieuwe start is.

Hysterisch-euforisch hoeven we er niet over te doen, maar hoe historisch de zege van de Rode Duivels vorige woensdag tegen Servië is, mag blijken uit de statistieken. Als we even afstand doen van overwinningen tegen dwergen als Azerbeidzjan of San Marino en ook Bosnië-Herzegovina bij de kleintjes rekenen, dateert de laatste grote thuiszege van de nationale ploeg in een wedstrijd met inzet tegen een stevige Europese tegenstander van 10 september 2003… Toen werd thuis met 2-1 gewonnen van Kroatië. Dat ons land die avond voor vier jaar de woestijn in werd gestuurd, kon niemand vermoeden. Kortom, de zege van woensdag tegen Servië kwam op tijd om het Belgische voetbal een beetje zuurstof toe te dienen. Een mooi verlengstuk van een geslaagde campagne met de beloften vorige zomer. Een beetje licht aan het einde van een lange tunnel.

Niet alleen de zege was een lichtpunt, ook de bevestiging van het talent van vijf spelers jonger dan 21. Het hadden er zes kunnen zijn, maar Marouane Fellaini, indrukwekkend in de seizoensaanhef van Standard, keek vanop de strafbank toe na zijn twee gele kaarten in Finland. Zijn generatiegenoten – Moussa Dembele, ThomasVermaelen, Vincent Kompany, Steven Defour en Kevin Mirallas – toonden dat ze wat in hun mars hadden, terwijl de beste belofte van vorige zomer, Nicolas Lombaerts, in de slotfase ook nog de zege veiligstelde.

Er is weer toekomst, vooral de tot dusver langdurig geschorste Dembele toonde een verbazende maturiteit in alles wat hij deed. Incontournable en onverzettelijk, niet alleen vanwege zijn twee goals, maar ook omwille van zijn overwicht op het spel. Achterin bracht Kompany opnieuw dat vleugje extra flair dat hem kenmerkt. Helemaal foutloos was hij niet, de hardnekkigheid van een topverdediger heeft hij nu eenmaal niet. Wel schwung, techniek en lef zoals ook Mirallas bij zijn debuut mooi etaleerde. Dat is het extra dat de jongeren brengen : wat arrogantie, techniek en provocatie.

Groepsgesprek

Veel meer dan het communautaire, in tijden zonder resultaat wel vaker als excuus aangehaald, vormt bij de nationale ploeg de generatiekloof een scheur in de hechtheid. Ouderen, de ‘wroeters’, gingen er niet altijd even vrolijk door dezelfde deur met jongeren. Ze ergerden zich aan de diamantjes en de snel-een-dikke-auto-onder-de-kont-generatie, die het niet altijd even nauw nam met discipline. Kompany gooide in het verleden enkele keren olie op het vuur : door te lang op de kamer te blijven als in de hotelhal verzamelen werd geblazen, door niet altijd de juiste sponsorbelangen te visualiseren, door de bus te laten wachten, dat soort kleine ergernissen. Als dan de resultaten achterwege blijven, klinkt er gemor. Positief was wel dat Kompany door zijn communautaire uitlatingen een stevige discussie losmaakte. Tijdens het groepsgesprek, waarop niemand van begeleiding of technische staf aanwezig was, vielen harde woorden, maar het had een positief effect op de ploeg.

Toch een paar nuances. Allicht niet onverwacht na vier nederlagen op rij in kwalificatiewedstrijden begon de ploeg slap, wat de Serviërs gelukkig niet afstraften. Tweede nuance : dit was een interland die voor heel veel spelers vroeg viel. Diverse Serviërs (en Belgen) voetballen in landen waar ze nog aan de competitie moesten beginnen of amper één speeldag ver waren. Gebrek aan matchritme gekoppeld aan onterechte arrogantie bij de bezoekers moet je ook in rekening brengen. Maar goed, met Daniel Van Buyten en Fellaini achter de hand, en met FrançoisSterchele en Wesley Sonck actief bij de Belgische top, ziet de toekomst er weer wat beter uit.

O ja, nog dit : Vincent Kompany blijft international en is van plan in de toekomst alleen nog over vrouwen, auto’s en voetbal te praten. Toch maar eens zijn volgende interview erop navlooien… S

Door Peter T’Kint

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier