Christian Vandenabeele
Christian Vandenabeele Freelancejournalist

De ontlading was groot toen SV Roeselare zich via de eindronde van het behoud in de eerste klasse kon verzekeren, maar met de competitiestart in zicht kwam het weer onder stress. Vooral Dennis van Wijk wilde wel eens steigeren. “Dennis is Dennis”, zegt voorzitter Antoine Van Eeckhout. “Hij is een perfectionist, een harde werker en een clubspeler en verwacht dat ook van medewerkers. Dennis kan ontzettend flamboyant zijn, maar kort daarna weer al zijn energie op iets anders richten. Dat is ook zijn meerwaarde.

“Élke trainer wil bij het begin van het seizoen nieuwe spelers aantrekken. Als je tot in juni moet spelen en dan nog jongens die je in eerste hielpen houden uit de centrale as moet vervangen, is het heel kort dag. Het is makkelijker als je rustig de koopjes eind augustus kunt afwachten.

“Budgettair kennen we onze beperkingen, maar ons grootste probleem is dat we met een overschot zitten uit het ‘avant-Van Wijktijdperk’: spelers in onze portefeuille van wie we vinden dat ze niet voldoen aan het niveau dat we verwachten. Dat breekt ons nog altijd op. We moeten de lat hoger leggen dan we kunnen springen, anders dreigen we sportief onderuit te gaan. Dat maakt dat iedereen ongelooflijk alert en scherp is. Zo kan het wel eens gebeuren dat de technisch directeur gas geeft en de financieel directeur op de rem staat en er daardoor wat spanningen ontstaan.

“Als Dennis dan naar aanleiding van transfergesprekken van bepaalde makelaars verneemt dat er eerst nog iets uit het verleden vereffend moet worden, dan moet hij zijn budget weer aanpassen en werkt dat op de zenuwen. Een van zijn vragen is om het verleden op te ruimen. Met tv-geld kan je veel oplossen, maar dan moet je opletten dat je niet in liquiditeitsproblemen komt. Speculeren is o zo gevaarlijk.

“In exploitatie draaien we probleemloos rond, maar hoe komen we aan een gecumuleerd verlies van 353.020 euro? Hoofdzakelijk door de investeringen in het businessgebouw en door de mislukte transfers uit het verleden, onder meer door de drie spelers van Standard die in 2007 werden gehaald en de vele transfers in de zomer van 2008. Het ambeteert ons, maar hypothekeert ons niet. In eerste is een 300.000 euro te keren, zeker mochten we sinds lang nog eens een mooie uitgaande transfer kunnen realiseren. Op lange termijn is alles hier aanwezig om het te maken, ook en vooral enthousiaste mensen die in ons geloven en ons steunen.”

Een algemeen directeur moet vanaf 1 september de interne en externe coördinatie en communicatie verbeteren. ” Patrick Verhamme wordt de verbindingsman tussen alles en iedereen,” zegt Van Eeckhout, “iemand die alles snel kan bevatten, die kan delegeren en die naar buiten uit de figuur is rond wie alles draait. Als Dennis nerveus wordt, is dat soms omdat hij zijn ei niet kwijt kan bij de ene of de andere. Misvattingen en praktische problemen ontstaan ook omdat er niet of niet goed gecommuniceerd wordt.

“Verhamme is een in sportrecht gespecialiseerde jurist, hij is gebeten door de voetbalmicrobe en komt sinds jaar en dag naar Roeselare kijken. We lieten hem screenen en het resultaat was positief. Hij analyseert gemakkelijk, is een werker, een communicator en kan met mensen omgaan. Net als Vincent Mannaert dat bij Zulte Waregem is, moet hij hier het gezicht en het beleid van de club worden. Hij is een man die ziet waar het verkeerd loopt en kan ingrijpen waardoor je kosten bespaart. Het is een investering die op termijn zal renderen. Een goede CEO is figuurlijk gesproken onbetaalbaar en kost in realiteit soms minder dan een speler in zes maanden verdient.”

CHRISTIAN VANDENABEELE

‘We moeten de lat hoger leggen dan we kunnen springen.’

Antoine Van Eeckhout

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier