Peter t'Kint
Peter t'Kint Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Portsmouth in het nieuw.

Portsmouth en een overname, aflevering X. Geen zes weken na de vorige overname heeft de club van Anthony Vanden Borre alweer een nieuwe eige-naar. Omdat Sulaiman Al Fahim financieel zijn deal niet rond kon krijgen, verkocht hij 90 procent van zijn aandelen in de club aan de Saudische zakenman Ali Al Faraj. Die zou wél over de nodige fondsen beschikken om de club uit het financiële drijfzand te trekken. Volgens een mededeling van de club is de man 40 en investeerder in vastgoed uit Riyad. Veel meer lost Portsmouth niet en de kranten visten tevergeefs in Saudische voetbalmiddens naar meer informatie. Toen het nieuws van de overname daar bekend werd, stuurde de voorzitter van het Saudische profvoetbal een sms’je naar zijn vrienden, met de vraag of zij die nieuwe voetbalman kenden. Hun antwoord was neen. Zijn foto verscheen ook in geen enkele krant. Naar verluidt is de man mediaschuw.

Om zijn nieuwe club uit het slop te trekken, stelde hij meteen een bekende naam aan: Avram Grant. Grant is 54, en was van juni 2006 tot juli 2007 technisch directeur in Fratton Park waarna hij directeur voetbal werd op Chelsea, om vervolgens na het ontslag van José Mourinho manager van het team te worden. In mei 2008 werd hij er ontslagen, nadat hij de ploeg tot in de finale van de Cham-pions League bracht. Finale die Chelsea verloor van de grote rivaal uit Manchester. Eerder al verloor hij de finale van de Carling Cup van Tottenham en eindigde hij tweede in het kampioenschap.

Grant keert terug naar Portsmouth als ‘ervaren adviseur’. Toch zal hij tijdens competitiewedstrijden ook op de bank zitten. Ervaring heeft hij, in Londen verloor hij slechts vier van zijn 54 wedstrijden als manager. Volgens getuigenissen van John Terry, Michael Ballack en Frank Lampard is Grant absoluut niet die grijze muis die zijn job alleen te danken had aan een vriendschap met RomanAbramovich, maar beschikt de man over heel veel menselijke kwaliteiten en een droog gevoel voor humor. Hij zal het nodig hebben, om de risee van het Engelse voetbal weer credibiliteit te geven.

Oekraïne-Engeland werd 1-0. Doelman Robert Green werd al na 13 minuten van het veld gestuurd, toen hij foutief een misser van Rio Ferdinand wilde herstellen. Andriy Shevchenko miste de strafschop tegenover David James. Uiteindelijk trof Nazarenko raak op het halfuur. Green is de eerste doelman uit de Engelse interlandgeschiedenis die van het veld wordt gestuurd.

Beelden van de interland tussen Oekraïne en Engeland van afgelopen zaterdag waren alleen beschikbaar via internet. Wie de wedstrijd wilde bekijken, moest een toegangscode van minimaal 5,5 euro kopen.

De Engelsen willen hun campagne om het WK in 2018 te organiseren laten ondersteunen door een pak bekende namen. David Beckham zegde al toe in december af te zullen reizen naar de loting van de eindronde voor het toernooi in Zuid-Afrika en het organisatiecomité heeft ook al de steun van Kolo Touré (Ivoorkust), Nwankwo Kanu (Nigeria), Lucas Radebe (Zuid-Afrika), Gianfranco Zola (Italië) en Roque Santa Cruz (Paraguay).

Gavin Hoyte (19) werd door Arsenal voor een maand uitgeleend aan Brighton. Hoyte, een verdediger, geldt als een grote belofte.

Edwin van der Sar speelde vorige week met de reserven van Man. United tegen Everton. Van der Sar (38) brak begin augustus twee beentjes in de linkerhand.

Boudewijn Zenden traint momenteel mee met Sunderland. Zendens contract met Marseille liep vorige zomer af. Zenden, 33, speelde eerder in Engeland voor Liverpool en Chelsea. Sunderland zoekt nog een extra middenvelder.

PETER T’KINT

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier