Er zijn veel clubs uit heel Europa geïnteresseerd om Axel Witsel aan te trekken, maar als de vraagprijs zo hoog blijft, kunnen alleen de Engelse hem betalen.

De goede resultaten van Standard en de prestaties tegen Oostenrijk en Azerbeidzjan hebben Axel Witsel (22) in de schijnwerpers gezet. Buitenlandse scouts verdringen zich om hem aan het werk te zien. Witsel staat dus op een kruispunt in zijn carrière en lijkt België te zullen verlaten. Maar naar waar? En voor welke transfersom? Sport/Voetbalmagazine legde het oor te luisteren bij enkele spelersmakelaars die Witsels echte waarde kunnen inschatten.

“De spelers van Standard kosten een fortuin. Ze zijn ruim overschat”, weet PaulMarchioni, hoofdscout van Monaco. “Twee jaar geleden sprak men over 20 miljoen euro, dat is al te gek. Dat Witsel nog bij Standard zit, komt door hun prijspolitiek.”

“Het probleem van Standard is dat het een erg inhalige club is”, zegt Jaouad Boukhari van het Britse agentschap WMG. “Ik zie ze minstens 15 miljoen vragen voor Witsel, terwijl hij dat echt niet waard is. 8 miljoen benadert zijn reële waarde al meer.” Spelersmakelaar Nenad Petrovic denkt dat Witsel wel voor 15 miljoen weg kan: “Hij is sterker en jonger dan Mbark Boussoufa en die is voor 8 miljoen naar Anzji gegaan. Ik weet niet of Witsel veel minder waard is dan Romelu Lukaku.”

Frankrijk toont de meeste interesse. Le Mans, Nice, Rennes, PSG, Lille en Lyon volgen de middenvelder al drie jaar, maar de prijs is hoog en de Franse clubs zagen hun koopkracht dalen. En ondertussen is Witsel ook weer drie jaar ouder, terwijl veel Franse clubs graag met winst doorverkopen. “Wij hebben hem van nabij gevolgd,” zegt Marchioni, “maar voor ons is het fini. Het is immers niet zeker dat hij zal renderen. Voor 8 of 15 miljoen euro wil je toch wat garanties, kijk maar naar wat er met Dieumerci Mbokani gebeurd is.”

In Spanje verkondigde de pers onlangs dat er een akkoord was met FC Sevilla en dat Barcelona meermaals naar Sclessin was gekomen voor Witsel. Is dat realistisch? Niet echt. “Wees eens eerlijk,” zegt de Spaanse makelaar Andrés Gutiérrez van IFM, “Witsel heeft niet het niveau om in een ploeg als Barça of Real mee te spelen.”

Wat met Italië? De goede relaties tussen Luciano D’Onofrio en AC Milan spreken in het voordeel van de rossoneri. “Enkele jaren geleden zou een Belg weinig kans gemaakt hebben om naar de Serie A te gaan,” zegt Sandro Piagnarelli van Genoa, “maar nu is dat anders. Het Belgische voetbal is vooruitgegaan en het Italiaanse heeft van zijn pluimen gelaten. Toch gaan de meeste clubs geen 15 miljoen neertellen voor een Belgische middenvelder. AC Milan misschien wel, dat valt moeilijk in te schatten.”

Engeland dan. “Zou bij hem passen”, weet Piagnarelli. “Hij is fysiek en technisch erg sterk en hij is groot genoeg.” De namen van Chelsea, Arsenal en ManU vielen al. “Hij staat op het lijstje van Chelsea en Arsenal,” weet journalist Simon Johnson, “maar niet in hun top vijf.” Hetzelfde geluid bij Boukhari: “Witsel is nog geen speler voor United. Het is zo’n beetje als de vraag of Marouane Chamakh goed genoeg was voor Arsenal. Om op de bank te zitten: ja. Om te spelen tegen Blackpool: ja. Voor een CL-match tegen Barça: neen. Vincent Kompany was al veel completer toen hij bij City kwam. Witsel zou er goed aan doen bij een kleinene club als Fulham te passeren, zoals Moussa Dembélé dat goed begrepen heeft.” Met dat laatste is vader Thierry Witsel het overigens eens: “Axel kan bij de vier beste clubs van gelijk welk kampioenschap meedraaien, maar voor hij naar Real of Barcelona gaat, is het beter dat hij naar een iets mindere ploeg gaat.”

DOOR STÉPHANE VANDE VELDE

“Hij staat op het lijstje van Chelsea en Arsenal, maar niet in hun top vijf.”

Simon Johnson

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier