Twee jaar na zijn vertrek wordt Louis van Gaal opnieuw trainer van Barcelona.

Vorige donderdag werd Louis van Gaal officieel voorgesteld als de nieuwe trainer van de azul-grana. In vergelijking met 2000, toen hij er als coach opstapte, is er bij de Catalaanse club niet zoveel veranderd : de spelers zijn nog grotendeels dezelfde en ook in het afgelopen seizoen kon Barcelona geen enkele prijs pakken. Van Gaal tekende een contract voor twee jaar en brengt als assistent deze keer Co Adriaanse mee, de man die vorig seizoen nog aan de competitie begon als hoofdcoach van Ajax.

Het lijkt er dus op dat Barcelona opnieuw de Hollandse toer op gaat. De verantwoordelijkheid die werd gegeven aan mensen uit eigen huis zoals Lorenzo Serra Ferrer en Carlos Rexach leidde allerminst tot de verhoopte successen. Van Gaal kreeg in de drie jaar dat hij bij Barça al aan de slag was wel enorm veel kritiek, maar hij bezorgde de club toch maar mooi twee landstitels. Dat belet niet dat de beslissing om hem terug te halen, voor velen toch nog een verrassing was, zelfs voor de Nederlandse spelers van de club. “Als je weet in welke omstandigheden hij hier moest vertrekken, kan je niet anders dan je verbazen over zijn snelle terugkeer”, liet Frank De Boer zich ontvallen. “Het moet zijn dat hij al bij al toch niet zo’n slechte indruk heeft nagelaten. Ik heb hem trouwens altijd al een steengoede coach gevonden, ook al slaagde hij er niet in met de nationale ploeg de kwalificatie voor het WK af te dwingen. Maar dat bewijst volgens mij ook dat hij beter is als clubtrainer dan als bondscoach.”

Ook Frans Hoek, de Nederlandse keeperstrainer van de ploeg, wijst erop dat er op de coach Van Gaal niet veel aan te merken is. “Louis leidde de club twee keer naar de titel en kan sportief niets worden verweten. Hij had het wel moeilijk met de grote extrasportieve invloed die de pers en de socios hier hebben, maar ik ben er zeker van dat hij uit zijn eerste ervaring in Nou Camp heel wat geleerd heeft.”

Van Gaal kreeg ook nog een steuntje in de rug van Ronald Koeman, vroeger zijn assistent bij Barça en nu hoofdcoach van Ajax. “Voorzitter Joan Gaspart“, zo verklaarde Koeman, “heeft heel wat geld gestoken in jonge talenten en de club kon daar de vruchten nog niet van plukken. Er is dus behoefte aan een trainer met een heldere visie en daarvoor is men bij Van Gaal aan het juiste adres.” (DDv)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier