Goeie rechtsachters zijn niet dik gezaaid. Dat weten ze ondertussen ook in Gent, waar op die positie nog altijd naar een waardige vervanger gezocht wordt van Guillaume Gillet, die in 2008 naar Anderlecht vertrok. Passeerden er ondertussen al de revue: de Costa Ricaan Roy Myrie, Christophe Grondin, de Braziliaan Rafinha en de Kroaat Mario Baric. Afgelopen zondag moest Matija Skarabot er door blessures van Rafinha en Baric zelfs nog depanneren tegen Oud-Heverlee Leuven. Rafinha was tot nog toe de meest veelbelovende rechtsback, maar sinds hij in november vorig jaar zijn arm brak op training, zoekt hij nog steeds naar zijn beste niveau.

Om de rechtsachterkwestie op te lossen haalt AA Gent nu dus van achter zijn Buffalopluimen een Spaans konijn tevoorschijn: de 25-jarige Pablo Cendrós, die vorig seizoen nog voor RCD Mallorca uitkwam. Het vreemde is dat Cendrós zijn contract bij de Spaanse club, dat liep tot eind juni van dit jaar, niet wilde verlengen. Nochtans is hij un canterano – een jeugdproduct – van de eilandploeg en liet hij afgelopen week in een afscheidsbrief aan de supporters nog weten dat “Mallorca altijd de ploeg van zijn hart zou blijven”. Ook de club zou gebaat geweest zijn bij een contractverlenging van zijn rechtsback. RCD Mallorca zit immers tot over zijn oren in de schulden, stond tot vorig seizoen nog onder curatele en heeft nog jarenlang de verplichting om miljoenen euro’s af te betalen aan zijn schuldeisers. Transfergeld is dus meer dan welkom. Voor de centrale verdediger Iván Ramis incasseerde RCD Mallorca zo vorige week nog ongeveer vijf miljoen euro van het Engelse Wigan. Voor Cendrós ving het niets, hij vertrok als vrije speler naar België.

Nochtans was de rechtsachter de afgelopen twee seizoenen een vaste waarde geworden bij Mallorca, eerst onder de Deense coach Michael Laudrup en vanaf oktober 2011 ook onder diens vervanger Joaquín Caparrós. Als hij niet speelde, was het omdat hij geschorst of geblesseerd was. De seizoenen daarvoor werd hij drie keer uitgeleend, respectievelijk aan Benidorm CD (2007/08, derde klasse), CD Tenerife (2008/09, tweede klasse) en Levante UD (2009/10, tweede klasse). Vooral bij Levante beleefde hij een erg goed seizoen en zorgde hij mee voor de promotie van de club naar de Primera División.

Manolo Fernández, sportjournalist van het lokale Diario de Mallorca, volgt RCD Mallorca al twintig jaar en woont één à twee keer per week een training bij. Ook hij weet niet precies waarom Cendrós niet wilde verlengen bij de club van zijn hart. “Ik begrijp het nog steeds niet. Nu, sportieve redenen kunnen het niet zijn, want onder Caparrós speelde hij vaak. Er doet wel een verhaal de ronde, maar ik weet niet of het waar is. Cendrós is iemand die gemakkelijk verdikt, hij moet dus wat op zijn eten letten. Op een keer zou Caparrós zijn speler daarop aangesproken hebben. Een paar dagen later ging Cendrós in de kantine naast Caparrós zitten met een cola en una palmera de chocolate ( een chocolade koek, nvdr) in zijn handen. Daarop zou de coach ontploft zijn van woede en zou hij Cendrós verweten hebben dat hij zijn woorden in de wind sloeg. Een trainer maakt soms rare sprongen, vraag dat maar aan Ogunjimi. Nu, wat er ook van zij, met Ximo Navarro en Emilio Nsue heeft Caparrós wel twee mogelijke vervangers voor Cendrós in zijn kern. Misschien speelde hij al wel met de gedachte om die twee jongeren dit seizoen een kans te geven.”

Wat voor een speler haalt AA Gent in huis? Fernández: “Zoals ik al zei, op fysiek vlak moet je wat achter hem aan zitten, maar hij is een ijzersterke verdediger. Keihard en agressief ook: bal en tegenstander raken hem nooit samen voorbij. Hij maakt ook meer fouten dan er op hem gefloten worden… ( lacht) Toen hij bijvoorbeeld voor het eerst tegen Cristiano Ronaldo speelde, raakte die geen bal. Cendrós speelde een dijk van een wedstrijd. Nu, de tweede keer kende Ronaldo hem wat beter, dus toen had Cendrós het al moeilijker.”

Fernández vervolgt: “Hij heeft ook een goeie center in de voet, hoewel hij niet vaak het lijntje af gaat: hoogstens drie of vier keer per wedstrijd. Met het hoofd is hij – gezien zijn lengte – niet goed. Voor de Spaanse eerste klasse komt hij ook wat snelheid te kort, maar hij lost dat vaak op met zijn plaatsing.” En zijn karakter? “Een sfeermaker. Erg geliefd bij de supporters en in de kleedkamer. Zo greep hij bij de promotie van Levante, hoewel hij daar als huurling speelde, de microfoon en bracht hij er meteen ambiance in. Echt, we begrijpen nog altijd niet dat hij niet verlengde bij Mallorca…”

door steve van herpe

“Cristiano Ronaldo raakte tegen hem geen leer.”

Manolo Fernández

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier