Is Bosko Balaban (25) echt een kanjer ? Kroaten weten wat hij kan en hoe hij het best functioneert. ‘Als hij gezond is, kan hij bij elke ploeg ter wereld meedoen. Een superspeler voor België.’

Balaban is een typische topschutter, één van de beste in de geschiedenis van het Kroatische voetbal. Zijn grootste kwaliteit is, in één woord : scoren. Maar hij kan meer dan dat. Zie bijvoorbeeld hoe hij in de kwalificatiewedstrijd voor het WK 2002 tegen België vanaf de rechterkant de goal van Boksic voorbereidde. Zonder zijn doelpunten was Kroatië toen trouwens nooit in Japan geweest.

“Hij kan centraal spelen, alleen of met twee spitsen, maar ook op de rechterflank. Bij Rijeka was hij rechterspits, omdat hij sterk is één tegen één, over een goede dribbel beschikt en snel is. Maar dan heeft hij wel nood aan verticale passes. Zijn reactiesnelheid in de kleine ruimte ligt zeer hoog. Alleen met het hoofd is hij niet zo goed, vind ik.

“Balaban heeft een sterk karakter. Toen hij bij Aston Villa toekwam, kende hij er problemen met de manager. Moeilijkheden die misschien wel vooral iets met geld te maken hadden. Het is voor Bosko zeer belangrijk dat de mensen rond hem vertrouwen in hem hebben en dat hij krediet krijgt. Als dat in Brugge zo is, zal hij er snel topschutter zijn.”

( Zdravko Reic, journalist van de Kroatische krant Sportski Novosti.)

***

“Bosko is een superspeler, een superjongen en een supervriend. Een positief karakter, iedere dag welgezind en een werker. Het best speelt hij centraal of vanaf de rechterkant. Sterk, twee goede voeten en een neus voor de goal, ook op standaardsituaties. Bij Rijeka scoorde hij zelfs regelmatig met het hoofd. Ik vind dat hij iets van Mark Viduka heeft en ook iets van Branko Strupar. Een superspeler voor België, denk ik.”

( Damir Milinovic, kapitein van FC Rijeka toen Bosko Balaban er in de eerste ploeg debuteerde.)

***

“In het begin was hij invaller bij de -21, maar zijn motivatie was groot. Hij vocht voor zijn plaats en pakte ze. Scoorde veel, ook bij Dinamo. Al snel bleek dat hij echt een potentiële A-international was.

“Balaban is een moderne spits. Hij is van niemand bang en stabiel in duel. Een echte goaltjesdief, die vanuit elke positie kan scoren. Hij heeft een meer dan gemiddelde snelheid, een goede controle en een uitstekend schot met rechts. Veel meer werk- en duelkracht bijvoorbeeld dan Robert Spehar, die ze in Brugge goed kennen en met wie ik bij Osijek werkte.

“Ik sprak Bosko al twee en een half jaar niet meer, maar ik vond hem toen alleszins een sympathieke jongeman. Een goede sportman. Een zeer emotionele en psychisch gevoelige jongen. Agressief op het veld. Een cobra. Vooral een centrale spits toch, die wat bewegingsvrijheid nodig heeft. Een flankspeler is hij niet, maar hij kan wel goed links of rechts van het centrum spelen.

“Hij komt uit een crisis en werkt nu aan zijn comeback. Aston Villa is een abnormale zwarte vlek in zijn carrière. Ik weet dat hij er een groot probleem had met de manager en de directeur. Volgens mij heeft Bosko ook de fysieke en mentale kwaliteit voor de Premier League.”

( Ivo Susak, voormalige coach van Kroatië -21 ; werkte drie jaar met Bosko Balaban.)

***

“Balaban heeft veel inhoud. Snel, goede balcontrole, goede pass, krachtige en zeer precieze trap, goede dribbel, doelgericht. Hij kómt liever in de zestien, dan hij er moet stáán. Zoals iedere slimme spits speelt hij graag met iemand naast of voor zich die beweegt en openingen maakt. Balaban ziet het, kiest zijn momenten om te infiltreren goed, heeft daarvoor voldoende aan een kleine opening en ook aan weinig tijd om te besluiten. Hij is een torpedo : hij zoekt openingen, zwakke plaatsen van de tegenpartij om te torpederen. Balaban is geen spits die graag in het centrum met de rug naar doel speelt. Dat kost te veel stampen, dat vraagt een te grote omzet voor een te kleine winst ( lacht). Hij is bovendien explosief en vaak zijn enkels het breekpunt van zulke mannen, omdat ze niet proportioneel ontwikkeld zijn met de bovenbenen. Ik denk niet dat hij er graag geschopt wordt ( lacht).

“De rechterflank is goed voor hem, als je er hem de ruimte geeft om te kiezen : blijven, gaan of wat zakken. Zodat hij de tegenstander kan testen op zere plekken, want daar is hij dus heel goed in. Als een mes snijdt hij naar binnen, langs de kortste weg naar doel. Het feit dat Club Brugge direct speelt, is goed voor hem, want dat betekent dat hij de bal zo snel mogelijk krijgt en dus wat meer tijd heeft om zijn actie te maken. Hij kan ook profiteren van de grote handelingssnelheid van Blondel, die heel snel in de voet kan spelen, én van de goede passing in de ruimte van Ceh.

“Hij was super toen hij naar Aston Villa vertrok. De beste van de Kroatische ploeg. Dé man. Ik heb daarna de wedstrijd Varteks-Aston Villa gezien. 0-0, na 2-2 in de heenwedstrijd. Villa buiten, waarna Balaban uit de ploeg verdween. Hij stond toen samen met Ginola voorin en dat ging niet. Ginola moest bijna altijd de bal hebben en deed dan een crochet, en dan nog één… En dan ging Balaban twee keer tevergeefs diep en als de derde keer die bal dan toch kwam, zat hij kapot. Of hij bij Aston Villa misschien niet topfit was of als prille twintiger fysiek en mentaal nog niet was opgewassen tegen de Premier League, waar je op álle vlakken sterk moet zijn, weet ik niet. Maar feit is alleszins dat Bosko Balaban een spits is met veel inhoud.”

( Jerko Tipuric, Kroatische trainer, al vijftien jaar werkzaam in België.)

***

“Als Bosko Balaban gezond is, kan hij bij elke ploeg ter wereld meedoen. Hij is een zeer goede spits. Het geduld van een topschutter, sterk één tegen één, een zeer geraffineerde trap, zeer scherp, zeer penetrant. Eén, twee of drie spitsen, links, rechts of centraal, eigenlijk maakt het niet zoveel uit. Als hij niet slaagde in Engeland, kan dat niks met sportieve zaken te maken hebben.

“Een type als Spehar ? Och, Balaban is een klasse beter. In vergelijking met Balaban is Spehar een provinciaal. Balaban is een échte vedette.”

( Miroslav Blazevic, voormalige coach van onder andere Dinamo Zagreb en Kroatië ; haalde Bosko Balaban van Rijeka naar Dinamo en liet hem debuteren in de nationale ploeg.)

***

“Bosko heeft doelinstinct en een fantastische trap. Ik zag hem ook op vrijschop al vaak scoren. Het is een troef, ook als de ploeg slecht speelt. Hij is sterk in duel, kan de bal afschermen met zijn body, heeft geen schrik van sterke verdedigers en kan negentig minuten werken en lopen als een gek. Hij is de eerste verdediger.

“Bij Dinamo Zagreb en de nationale ploeg speelde hij altijd in 3-5-2. Maar 4-3-3 is geen probleem, zeker niet als er zoals bij ons veel geswitcht wordt. De offensieve spelwijze van Club Brugge, de steun van twee andere spitsen en altijd nog een paar aanvallende middenvelders in de rug is een goede zaak voor hem, denk ik.

“Ik zie niet direct een spits waarmee hij te vergelijken is. Suker bijvoorbeeld was een topschutter, maar was alleen van offensief nut. Boksic was een fantastisch sterke spits, maar geen topschutter. Misschien dat Rooney kan worden zoals Bosko, als hij zo voortdoet ( lacht). Spehar ? Neen. Hij moest altijd de bal in de voeten krijgen. Bosko ook, maar hij kan ook lopen en diep gaan. Hij is goed bezig momenteel. Als het zo voortgaat en hij weer helemaal oké wordt, wordt hij topschutter, kandidaat Gouden Schoen en ook weer basisspeler bij de nationale ploeg, verwacht ik.

“Bosko is een zeer open jongen en zoals alle Kroaten altijd in voor een joke. Het probleem is alleen dat wij slang praten en onze grappen vaak niet te vertalen zijn ( lacht).”

( Tomislav Butina, Kroatische keeper van Club Brugge ; huidige, maar ook gewezen ploegmaat van Bosko Balaban, bij Dinamo Zagreb en Kroatië.)

door Christian Vandenabeele

‘Bosko is een zeer emotionele en psychisch gevoelige jongen. Agressief op het veld. Een cobra.’

‘Hij is een torpedo : hij zoekt de tere plekken van de tegenstander om ze te torpederen.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier