Na zijn vereffening in 2003 timmerde KV Mechelen succesvol aan de weg terug; op vier jaar tijd klom geel-rood van de derde klasse weer naar de hoogste afdeling. Daar viel de koopmanskunst van de Mechelaars op; ze haalden spelers voor een prikje en verkochten die met forse winst. Keer op keer ontbolsterde even later weer een nieuw goudhaantje. Zo belandde KV vanaf 2010 in het zog van de play-off 1-ploegen. Maar vorig seizoen kwam geen nieuwe diamant meer bovendrijven, en de zomertransfers vielen tegen. Zielloos donderde Malinois naar de onderbuik van de eerste klasse. De club incasseerde de weerbots van de knal tegen haar plafond. KV greep in door ex-doelman Renard assistent te maken van sportief directeur Vanhoof (73) en door trainer Van Veldhoven te ontslaan. Vercauteren volgde hem op, maar ook hij is alweer weg. Tussen dat gerommel door kreeg makelaar Veljkovic een serieuze voet tussen de deur bij KV; hij zorgde inmiddels voor verscheidene spelers uit de Balkan én voor de nieuwe trainer: Jankovic.

VERDEDIGING

In doel blijft Biebauw de strijd aangaan met Pachovski; de voorbije jaren trok de Macedoniër aan het langste eind. Rechts achteraan is Van Loo weg. KV heeft voor die positie nog Vandam en haalde Paulussen (23) terug. Paulussen – ‘witte’ voor de ploegmaats – lag eerder al eens onder contract bij KV en was vorig seizoen aan de slag in de tweede klasse, bij Westerlo. Links achteraan mag Ghomsi zich zorgen maken over de opmars van Obradovic. In het centrum blijven de linksvoetige Kosanovic en Bateau of Biset, beiden rechtsvoetig, de eerste opties.

MIDDENVELD

Voor zijn rechterflank strikte KV Matthys, die inmiddels wel 30 is. Na de korte passage van Legear haalde de club dus weer iemand voor de positie van Cordaro, wiens bedrijvigheid niet uitmondt in flitsende statistieken. Aan de overzijde is het uitkijken naar Claes, die zich almaar meer manifesteert. Cissé, ook 20 jaar en vorig seizoen aan de slag bij Standard, is in de eerste plaats een defensieve middenvelder; hij kan de concurrentie aangaan met De Witte en De Petter. Met Hanni (23), die uit de Turkse tweede klasse komt, hoopt KV een nieuwe nummer tien in huis te hebben, want Destorme schuurt tegen zijn voetbalpensioen aan. Ook Van Tricht, Rits en Van Damme zijn nog opties centraal op het middenveld.

AANVAL

Vooraan is Junker weg; hij kon zich nooit doorzetten. Prodell, die in Mechelen evenmin potten brak, wordt verhuurd. Mokulu blijft tot nader order, maar met amper vier competitiegoals bleef ook hij vorig seizoen onder de verwachtingen. De bekendste nieuwkomer in de voorste linie is Veselinovic. Voor hem is KV Mechelen wel zijn vijfde club in drieënhalf jaar. Een alternatief op zijn positie is Adesanya. De voormalige spits van Lierse was vorig seizoen aan de slag bij tweedeklasser Geel.

CONCLUSIE

Naast de Balkanboys zitten er toch ook weer wat jonge Belgen in de kern; een fijne vaststelling. Eerder bleek bij Van Tricht, Rits en Van Damme wel dat zij niet een-twee-drie hun streng trekken op het hoogste niveau. Ook bij Hanni, die toch op een sleutelpositie speelt, rijst de vraag hoe snel hij zich zal aanpassen aan de Belgische eerste klasse. Nog een belangrijk vraagstuk wordt hoe vlot de torens vooraan bereikt zullen worden; net als de voorbije jaren zijn er ook nu weer veel spelers die graag de centrale as opzoeken.

Duidelijk is dat KV aan het nieuwe seizoen begint met meer nieuwe gezichten dan anders, zowel in de spelerskern als eromheen. De technische staf ziet er plots compleet anders uit. Ten eerste is er de komst van Jankovic. Daarnaast moest keeperstrainer Duville zijn plaats ruimen voor Vande Walle. Assistent Vanhoudt stapte dan weer zelf op en wordt vervangen door Caluwé, die debuteert als assistent. Ook Swinnen, tot vorig seizoen ‘physical trainer’, krijgt nu de titel ‘assistent’. De Veirman wordt de nieuwe ‘fitnesscoach’. Al die nieuwkomers vormen een geheel dat zich nog wat moet ‘zetten’.

DOOR KRISTOF DE RYCK

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier