Deco werd door Corinthians ontdekt bij een zaalvoetbalwedstrijd.

Volgende zondag is het in Madrid weer tijd voor de topper der toppers : het duel tegen Barcelona. Voor Deco wordt het de eerste keer dat hij de clásico speelt in het Santiago Bernabeustadion. In werkelijkheid heet hij Ander-sonLuisdeSouza. Deco komt van Decuzinho, een bijnaam die hij kreeg van zijn oom en erop wijst dat hij zijn woorden vaak inslikt als hij praat.

“Ik ben 27 jaar geleden in Brazilië geboren”, legt de spelmaker uit in Don Balón. “Ik heb nog drie zussen. Mijn vader was de enige in de familie die uit werken ging. Breed hadden we het dus niet. Ik kreeg pas heel laat mijn groeischeut. Op mijn vijftiende was ik nog zo klein dat men zich begon af te vragen of het nog wel goed zou komen. Gedurende twee jaar speelde ik zaalvoetbal in plaats van voetbal. Het is trouwens daar dat een scout van Corin-thians me ontdekte.”

Voor zijn vader was dat een geschenk uit de hemel. “Want zijn hele leven al is hij supporter”, vertelde Deco. “Maar ik moest toch een tijdje wachten vooraleer ik debuteerde in eerste klasse. Toen is alles in een stroomversnelling gekomen. Na amper vier wedstrijden kreeg ik een contract van Benfica, dat me liet rijpen bij satellietclub Alverca in tweede klasse. Ik was toen nog maar negentien. Porto toonde interesse.”

Gezien de grote rivaliteit tussen Porto en Benfica lagen rechtstreekse onderhandelingen moeilijk. “Ik besloot daarom om naar Salgueiros te gaan, een interessante tussenstap. Toen ik daarna toch bij Porto terechtkwam, ging mijn carrière echt van start. Na zes jaar Portugal liet ik me naturaliseren. Dat was niet zo’n gemakkelijke beslissing, want mijn roots liggen natuurlijk in Brazilië. Na al die jaren voel ik me evenveel Portugees als Braziliaan. Dat ik voor de naturalisatie koos, had zeker niet alleen te maken met mijn kansen als international. Ondertussen speel ik graag voor de Portugese nationale ploeg. Mijn debuut vierde ik trouwens tegen Brazilië. Leuk, hé.” (DDv)

Javi Navarro (FC Sevilla) is het onderwerp van een hevige polemiek. Tegen Mallorca blesseerde hij tegenstander Juan Arango, wiens ademhaling zelfs tijdelijk stokte. Sommigen noemden hem daarom een moordenaar. Salva Ballesta (Atlético Madrid), gevormd bij FC Sevilla, vindt dat het om een actie met voorbedachte rade ging en vraagt een heel zware schorsing. Sergio Kresic werd ontslagen als trainer van Valladolid, dat er niet in lijkt te slagen de beoogde promotie naar de Primera División te bewerkstelligen. Hij werd vervangen door Marcos Alonso. (DDV)

TOPSCHUTTERS : 1. Eto’o (Barcelona) 20 goals ; 2. Forlán (Villarreal) 17 goals ; 3. Oliveira (Betis), Torres (Atl. Madrid) 16 goals ; 5. Baptista (Sevilla) 14 goals.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier