Barça-PSG (1)

Sergi Roberto © BELGAIMAGE

‘Dag moeder’, schreeuwde Marc Degryse vol ongeloof nadat Peter Morren talloze keren de fabelachtige eindscore tussen Barcelona en PSG uitriep. Wat geen enkele Catalaan nog durfde te hopen, gebeurde. En dan is het gebruik van de legendarische uitspraak van Rik De Saedeleer méér dan gerechtvaardigd.

Gedurende 87 minuten gaf Barça nochtans nauwelijks de indruk de Parijse voorsprong uit de heenmatch alsnog aan diggelen te kunnen slaan. Daarvoor acteerden enkele sleutelspelers van dit Barça nog te zeer onder hun gebruikelijke niveau. Menig culé greep zich dan ook bij de haren toen Edinson Cavani in de 62e minuut de bal vol op de slof nam en de netten achter Marc-André ter Stegen ijzig trilden. Niemand twijfelde er nog aan dat PSG Barcelona definitief op de knieën had gekregen.

Niemand, behalve dan die ene gekke Braziliaan die met de Parijse verdedigers blééf dollen, als waren het zijn kameraden in de Braziliaanse favela’s: Neymar Junior. Al snel werd duidelijk dat hij een van z’n begenadigde voetbalavonden kende. Alles leek wel te lukken voor de Braziliaan. Zelfs een betwistbare penaltyfout van Thomas Meunier werd bestraft door Deniz Aytekin, scheids van dienst.

Toen in de 88e minuut gefloten werd voor een vrije trap aan de rand van het strafschopgebied van PSG dachten de 96.000 aanwezigen hoogstens nog een mooie eerredder op hun bord te krijgen. De bal van Neymar zweefde inderdaad enig mooi binnen, het geloof in een mirakel werd er niet per se groter door, getuige het lauwe applaus dat de wereldgoal kreeg. Tot plots in de 91e minuut Neymar Barça vanop de stip op 5-1 trapte, na een erg licht contact tussen Luis Suárez en Marquinhos. Het Catalaanse clublied werd aangeheven, commentatoren klonken weer enthousiast en supporters gingen net dat tikkeltje meer op het puntje van hun stoel zitten.

95e minuut. Wat er dan gebeurt, is iets voor de eeuwigheid. Hét voetbalmirakel van de 21e eeuw voltrekt zich. De bal valt in de rug van de verdediging en Sergi Roberto plant zijn wreef tegen het leer. De volgende seconde lijkt een eeuwigheid te duren. De bal dwarrelt in al z’n eenzaamheid tegen de touwen. Camp Nou ontploft, en met hen miljoenen voetbalfans. Ongeloof. Kippenvel. Sprakeloosheid. Is dit echt net gebeurd? Dag moeder.

Al uw reacties en sportgerelateerde zoekertjes zijn welkom bij Sport/Voetbalmagazine, Raketstraat 50 bus 5, 1130 Brussel of via e-mail : sportmagazine@roularta.be. De redactie behoudt zich het recht voor teksten in te korten of te weigeren. De schrijver moet zijn naam en woonplaats vermelden.

QUINTEN JORDENS, HEIST-OP-DEN-BERG

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier