Geboren op 25 augustus 1982 in Schoten. Werkt als grafisch vormgeefster. Is al negen jaar de partner van Bart Van Zundert, verdediger bij Zulte Waregem.

K atleen Claes: “Slechtgezind trok ik mee naar zee. Ik was zeventien. Ons plan om met het hele gezin op vakantie te gaan naar Italië was in het water gevallen door de tweede zit van mijn broer. Mijn ouders vreesden dat hij ginder niet zou studeren. Daarom zakten we af naar de Belgische kust.

“Daar leerde ik de zus van Bart kennen op het strand. Zij heet ook Katleen. Hun ouders hebben een appartement in Oostduinkerke. Katleen en ik gingen samen op café. ‘Mijn broer, dat is echt iemand voor jou’, zei ze. Op een avond kwam Bart met haar mee. Het was gezellig, niet meer dan dat. Intussen begon Katleen een relatie met mijn broer, ook een Bart.

“Na de vakantie zouden we met ons vieren eens naar de cinema gaan. Zij als koppel, Bart en ik als vrienden. Uiteindelijk kwamen mijn broer en Katleen niet opdagen. Ze hadden ruzie gemaakt en gingen die avond uiteen. Bart en ik trokken dan maar met ons tweetjes naar de film.

“We maakten die avond veel plezier. Dat zorgde voor de klik. Ik voelde me op mijn gemak bij hem. Een heel joviale lachebek. Sympathiek. Vriendelijk.

“Over voetbal praatten we niet zo vaak. We waren al drie of vier maanden samen toen hij vroeg om eens naar een match te komen. Mijn broer speelt cafévoetbal. Ik dacht dat het zoiets zou zijn. Maar toen kwam ik op het Kiel. Ik was overdonderd, had nog nooit zo’n stadion van dichtbij gezien en dacht: oh nee, dat is echt een góéde voetballer of wat?

“Ik kon op dat moment niet meer vatten wat Bart in mij zag. In de boekjes lees je over Victoria Beckham, daardoor begin je in clichés te redeneren. Ik dacht: die jongen moet toch een mooie vriendin zoeken? Uiteindelijk besef je dat zulke voetballers ook gewoon een leuk meisje zoeken.

“Toen Bart 24 was en ik 22, gingen we samenwonen. Vanaf toen merkte ik hoe gestructureerd, proper en ordelijk hij is. ’s Avonds mag geen vuile vaat blijven staan, alles moet opgeruimd zijn. De wagen moet op tijd gewassen worden, de ramen horen regelmatig gelapt te worden …

“Die discipline heeft hij ook als voetballer. Na een training werkt hij vaak op zijn eentje nog wat aan zijn zwakke punten. Thuis doet hij elke avond oefeningen op zijn blauwe matje; pompen, stretchen … Ik zou soms een keer overslaan, hij niet.

“Bart laat zijn hoofd niet rap hangen. Hij is rechtlijnig, strenger en kordater dan ik. Terwijl bij mij zaken wat aanslepen, vat hij de koe altijd direct bij de hoorns.

“Bart is heel goed voor zijn medemensen. Als hem iets gevraagd wordt, gaat hij daar altijd op in. Af en toe vind ik dat een nadeel. Voor sommigen die het niet verdienen, is hij te goed. Ook ik ga voor een ander door het vuur. Maar als ik niks terugkrijg, kan die persoon voor mij de boom in. Bart ziet in alles en iedereen het positieve. Reageert iemand op een brute manier, dan zegt hij: ‘Misschien heeft die slecht geslapen.’ Moet je iemand voor de tiende keer opbellen terwijl die zelf nooit iets van zich laat horen, dan zegt Bart: ‘Misschien is zijn gsm kapot.’ Hij blijft vriendelijk tegen zijn ergste vijand.

“Bart is ook heel sociaal, begint te babbelen tegen een hond op straat. Hij speelde al bij verscheidene clubs en heeft overal nog vrienden. Ik schrik er vaak van als ik hoor wie hem allemaal blijft bellen.

“Hoe een man zal zijn als hij papa is geworden, dat kun je nooit voorspellen. Bang was ik niet, maar je leest toch allerlei dingen …

“Eens Roos er was, ontwaarde ik iets in Bart wat ik voordien nooit had gezien. Een heel teder kantje. Niet dat hij voordien hard was, hij ging wel lief met mij om. Maar zó zacht stelde hij zich nooit op.

“Voor een zoontje zou hij strenger zijn, denk ik. ‘Niet flauw doen!’ Tegen Roosje zegt hij: ‘ Ooooh, heb je je pijn gedaan?’ Hij knuffelt haar zo graag, gaat met haar in bad, verzorgt haar … Sinds zij er is, werd hij nog meer de ideale man.” S

door kristof de ryck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier