B artDeRoover (42) speelde in 1997 kampioen met Lierse en verzamelde vijf selecties voor de Rode Duivels. Ook als trainer boekte hij succes. Met Wuustwezel haalde hij de eindronde van vierde klasse, waarna hij vertrok naar derdeklasser Cappellen. Daar zorgde hij, met vaak attractief voetbal, mee voor de wederopstanding van de ploeg. Na vijf jaar derde klasse kwam Red Star Waasland, waar hij ook twee goede seizoenen afwerkte. De afgelopen weken circuleerde zijn naam bij onder andere Lokeren, KV Mechelen en Germinal Beerschot, maar het duidelijkst was hij in beeld bij Zulte Waregem. Vorige week werd die overstap definitief.

Wij peilden naar zijn sterktes bij enkele mensen die de voorbije jaren met De Roover als trainer in aanraking kwamen.

“De Roover is capabel, hij heeft hier twee jaar goed werk geleverd”, zegt Dirk Poppe, de manager van Waasland-Beveren. “Hij gebruikt zijn ervaring als ex-speler om een betere trainer te worden. Zijn gedrevenheid siert hem en hij kan echt het onderste uit de kan van zijn spelersgroep halen. De spelers kijken naar hem op, zijn psychologische benadering is zeker een pluspunt. Het is een echte all-rounder, ook tactisch enorm sterk. Door zijn ingrepen kan hij een wedstrijd doen kantelen. We wilden hem al twee jaar eerder aantrekken, maar hij wou toen nog bij Cappellen blijven. Iemand die het clubbelang voorop durft te stellen is een zeldzaamheid, dat siert hem. De prestaties bij Waasland waren zeker niet slecht en dan val je op bij de eersteklassers. Het is jammer voor ons. Men verwijt me soms dat ik te goede trainers aanneem.”

Kevin Van Geem speelde onder De Roover bij Waasland. “De resultaten zijn het eerste waar clubs naar kijken”, zegt hij. “De Roover doet het altijd goed met vaak beperkte middelen. Twee keer bijna de eindronde halen met een club als Waasland is sterk. Zeker dit jaar was zesde worden, zonder onze twee sterkste spelers, een knappe prestatie. Hij is heel gedreven, vlot communicerend en aangenaam. Als speler weet je wat er van je verwacht wordt en ook bij een mindere match is hij heel direct. Hij zegt wat er allemaal slecht is, wat we daarvan kunnen leren, maar belangrijk: hij blijft er niet eindeloos bij stilstaan. Hij kijkt altijd vooruit naar de volgende wedstrijd. Spelers hebben zeer veel respect voor hem. Hij is een natuurlijke leider, hij straalt echt iets uit en heeft de kwaliteiten om een echte topper te worden.”

“Bart De Roover is een gentleman”, stelt Matte Janssens, sportief coördinator bij Cappellen. “Hij is zeer rustig en correct tegenover zijn spelers en bestuur. Hij creëert een bepaald stramien voor de spelers, waar routine in zit. Ze komen niet voor verrassingen te staan en dat bevordert de groepssfeer. Voor de rest is hij heel ambitieus, maar hij laat dat nooit zwaar doorwegen in zijn beslissingen. Op die manier zal hij ook het verst komen. Tactisch vertrekt hij zoals de meeste trainers vanuit een stevige organisatie. Hij staat erop dat de spelers hun taken uitvoeren en pas dan probeert hij het aanvallende voetbal, wat hij toch wil bereiken, te brengen. Voor hem maakt het niet uit als ze drie goals tegen krijgen, zolang zijn ploeg er maar vier gemaakt heeft. Hij is niet meteen een MichelPreud’homme, maar kan toch op tafel slaan als het nodig is. Zijn ‘ergste’ moment was toen hij een ruitje kapotsloeg na een slappe prestatie, maar dat was een unicum.”

Die bezieling wordt ook bevestigd door Cisse Severeyns, die De Roover als trainer meemaakte bij Cappellen. “Hij kon ons amper drie keer per week coachen maar dat weerhield hem er niet van om zo veel mogelijk aan bod te laten komen. De trainer die hij volgt, en met wie hij ook mogen werken heeft, is Erik Gerets. Hij heeft veel van hem opgestoken en probeert net als Gerets een zekere vrijheid aan de spelers te geven. Pas op, er is discipline, maar de vreugde voor het spel blijft primeren.” S

AERNOUT VAN LINDT & GAUTHIER VERVAEKE

‘Hij heeft de kwaliteiten om een echte topper te worden’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier