Geboorteplaats en -datum?

Menen, 10 april 1970.

Welke sporten beoefen je zelf?

Nu het mooi weer is, ga ik wel nog eens lopen of fietsen. Als je een zware levensstijl hebt, kan het geen kwaad om af en toe wat te sporten. Ik heb in mijn jeugd een paar jaar gevoetbald, bij FC Rekkem in vierde provinciale. Als kleine en technische speler stond ik meestal op de flank. Maar echt leuk vond ik het daar niet. Mijn tegenstanders, de backs, waren meestal twee koppen groter en konden ook niet echt voetballen. Ik werd dus vooral onderuit geschoffeld. Daarom speelde ik liever gewoon op straat.

Welke sporten volg je passief?

Vooral voetbal. Vroeger was ik een extreme fan van Club Brugge: zo rond mijn veertien à vijftien jaar stond ik in de spionkop achter de goal. Dat waren de glorietijden van Club, de periode van Henk Houwaart. Bijna iedereen uit mijn klas was toen voor Club. Je had er dan altijd wel een paar die speciaal moesten doen en voor Anderlecht waren. Het gebeurde dat we met de ‘supportersclans’ onderling vochten op de speelplaats. ( lacht) Mijn alter ego ‘Freddy De Vadder’ praat soms ook over het Club Brugge van Houwaart. Hij vindt dat de beste ploeg ooit. Hele dagen uitgaan en zuipen, maar wel alles winnen. ( droogjes) Een win-winsituatie.

En wielrennen?

Behalve Roubaix en de Ronde van Vlaanderen, vind ik dat niet zo interessant. Vorig jaar was de Tour weer spannend maar de jaren daarvoor viel er maar weinig te beleven. Het heeft vaak iets surrealistisch: Michel Wuyts die twee uur doorlult terwijl er niets te beleven valt. Zo’n verslag van de koers doet me soms denken aan The Muppet Show.

Wie waren jouw sportidolen in je jeugd?

Types waar ik me in herkende: kleine, technische voetballers. In de eerste plaats Marc Degryse, maar ik was ook volledig wild van de Braziliaan Zico. Ik was wel niet het soort jongetje dat posters en prentjes verzamelde van zijn idolen. Ik sliep samen in een kamer met mijn broer en mijn zus en voetbalposters zouden waarschijnlijk afsteken tegen het roze behangpapier met bloemetjes.

Wat is jouw ultieme kippenvelmoment in de sport?

Dat van zoveel mensen waarschijnlijk: de kopbal van GeorgesGrün die de Rode Duivels in 1985 naar het WK in Mexico bracht. Maar ook de secondestrijd tussen Greg Lemonden Laurent Fignon, in de Ronde van Frankrijk 1989, vond ik fantastisch.

DOOR BREGT VERMEULEN

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier