Louis van Gaal analyseerde het huidige Barça.

Barcelona maakte vorige week woensdag indruk in zijn CL-duel tegen het Franse Lyon. Onze collega’s van het Spaanse voetbalblad DonBalón lieten AZ-trainer LouisvanGaal een analyse maken van de Catalaanse club waarbij hij van 1997 tot 2000 en vervolgens in het seizoen 2002/03 zelf aan het roer stond. “Eigenlijk legde en vormde ik nog de basis van het huidige team”, verklaarde de Nederlander zonder schroom. ” Xavi, AndrésIniesta, CarlesPuyol, VíctorValdés raakten allemaal voor het eerst bij mij in de ploeg, al wil dat niet zeggen dat ik me als de vader van dit team beschouw. Het grote verschil tussen de huidige ploeg en deze die ik onder mijn hoede had, is de individuele kwaliteit. Ik beschikte niet over spelers als LionelMessi of SamuelEto’o. Vooral de Argentijn maakt met zijn goals en assists het verschil. De mannen die daar in mijn tijd voor moesten zorgen, waren LuisFigo en Rivaldo. Maar de Portugees scoorde niet zo vaak en de Braziliaan gaf minder beslissende passes.”

Van Gaal mocht ook zijn licht laten schijnen over het verschil tussen het Barcelona van dit jaar en dat van vorig seizoen. “Dat verschil heet PepGuardiola. Hij laat het team in een zeer aantrekkelijke stijl spelen. Toen hij nog als speler actief was, zag je al dat hij een trainer in wording was. Hij had een zeer goede tactische visie en las het spel goed. Hij heeft zijn eigen ideeën, maar blijft ook open staan voor die van anderen. Net als JohanCruijff en ikzelf kiest hij voor een 4-3-3 met middenvelders die tegen de flank geplakt blijven. Dat houdt het spel breed en is altijd goed om voor het publiek het spektakel te verzorgen.”

Over zijn landgenoot FrankRijkaard, de coach van vorig jaar, was Van Gaal kort van stof: “Hij was een heel goede speler …” Daarmee was alles gezegd. Behalve dat Van Gaal het niet kon laten er ook nog even op te wijzen dat hij in zijn tijd altijd won van JuandeRamos (Real Madrid). “Hoe ik hem zou definiëren? Als een loser …”, meldde van Gaal, om er dan snel aan toe te voegen dat dit maar een grapje was.

Klaas-Jan Huntelaar (25) vindt steeds beter zijn draai bij Real Madrid. Vorige zaterdag scoorde de Nederlandse aanvaller bij Athletic Bilbao twee van de vijf goals van zijn team. De andere kwamen op naam van Arjen Robben, Gabriel Heinze en Gonzalo Higuaín.

Real Madrid slaagde er al sinds het seizoen 2004/05 niet meer in om bij de CL verder te komen dan de achtste finales.

Lassana Diarra vierde zijn 24ste verjaardag op het veld van Anfield Road, maar de Franse middenvelder zal daar na de striemende 4-0-nederlaag geen al te beste herinneringen aan overhouden.

Thierry Henry (31), die tegen Lyon twee keer scoorde, was aan zijn 49ste en 50ste doelpunt toe in de Champions League. Hij staat nu derde op de eeuwige ranglijst na Raúl (64) en Ruud van Nistelrooy (60). Een van zijn doelpunten was ook het 700ste van Barça in de Europacups.

Fernando Gago (22) is een grote kunstliefhebber. De Argentijnse middenvelder bezoekt regelmatig het befaamde Pradomuseum in Madrid.

Frank De Bleeckere werd de dag na de zware nederlaag van Real op het veld van Liverpool in de Spaanse pers als het ware levend gevild. Volgens de sportkranten AS en Marca waren de eerste twee Engelse doelpunten immers geschenken van de scheidsrechter: een voorafgaande duwfout van Fernando Torres op Pepe bij de eerste goal en geen strafschop bij de tweede.

Atlético Madrid werd uitgeschakeld in de Champions League zonder één wedstrijd te hebben verloren. Ze wonnen drie keer en speelden vijf keer gelijk. Dat Diego Forlán voor de terugwedstrijd op het veld van FC Porto niet in de basiself stond, leidde tot veel kritiek.

DANIEL DEVOS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier