Sebastian Deisler staat voor het seizoen van de doorbraak bij Bayern München.

Negen miljoen euro kostte Sebastian Deisler (23) vorig seizoen, toen hij door Bayern München werd overgenomen van Hertha BSC. Na een jaar vol blessureleed, veroorzaakt door een knieblessure met de nationale ploeg net voor het WK in Japan en Zuid-Korea, moet de flankspeler volgens Karl-Heinz Rummenigge en manager Uli Hoeness maar eens gaan bewijzen dat hij samen met Michael Ballack en Mehmet Scholl de leider van het middenveld kan worden. “Hij denkt dat wat trainingen en een wedstrijd op zaterdag volstaat. Maar zo werkt het niet bij ons. Deisler moet de anderen naar een hoger niveau sturen, de lijnen gaan uitzetten”, verklaarde de oud-international onlangs in Welt am Sonntag.

Maar de terugkeer verliep iets moeizamer dan verwacht. Niet echt verrassend, want Deisler onderging de laatste vier jaar even veel operaties aan de knieën. Terwijl hij in de loop van vorig seizoen het competitieslot probeerde te halen en daar nog wat minuten speelde, kon hij niet iedereen in de acht duels overtuigen van zijn voetbalkwaliteiten. Gelukkig kan het grootste voetbaltalent van Duitsland rekenen op het engelengeduld van trainer Ottmar Hitzfeld en Franz Beckenbauer. “Je mag niet uit het oog verliezen dat hij de laatste tijd onder serieuze psychische druk stond”, verklaarde Hitzfeld al in Kicker. “Maar hij beseft als geen ander dat hij komend seizoen voor een meerwaarde moet gaan zorgen. De opdracht is nochtans simpel : zich opdringen tot chef van de ploeg”, weerklonk een duidelijke boodschap aan het adres van Basti. Even werd er overwogen om hem het rugnummer tien te geven, om zijn nieuwe start te benadrukken, maar uiteindelijk werd er om merchandisingredenen toch vastgehouden aan rugnummer 26. Want daar scoort Deisler toch nog goed, ook al werd hij in de loop van vorig seizoen voorbijgestoken door de nieuwe patron Michael Ballack, wiens nummer 13 massaal worden verkocht.

Alleen is de dadendrang nog niet echt te merken op het trainingsveld, werd duidelijk in de eerste weken van voorbereiding. Deisler geldt alsmaar meer als een Einzelgänger, ontwijkt alle vragen over zijn terugkeer, zou niet goed in de spelersgroep liggen en mijdt contacten met de supporters. Alleen met Mehmet Scholl, een uitgesproken individualist, wisselt hij wat woorden. Hij trekt zich dus meer terug. Misschien een voorteken om straks keihard uit te halen en iedereen van zijn gelijk te overtuigen ? (FV)

CHRISTOPH METZELDER is de nieuwe aanvoerder van Borussia Dortmund, nadat ouderdomsdeken Stefan Reuter verrassend de band inleverde bij Matthias Sammer. GIOVANE ELBER begint straks aan zijn laatste seizoen bij Bayern München. Ondertussen werd het contract van Hasan Salihamidzic verlengd tot 2006. VfL WOLFSBURG verrichte de duurste transfer uit de clubgeschiedenis. Dankzij een samenwerkingsakkoord met River Plate werd de Argentijnse spelverdeler Andrés D’Alessandro (22) voor negen miljoen euro aangeworven. JÖRG BÖHME zal minstens een half jaar niet kunnen spelen. De middenvelder van Schalke 04 scheurde zijn voorste kruisband in een oefenduel. Ook de Nederlander Niels Oude Kamphuis staat minstens zes weken aan de kant met een liesblessure. PETER MADSEN (25) verruilde VfL Wolfsburg voor VfL Bochum, De Deense international tekende voor drie jaar. NICLAS JENSEN (28) werd door Borussia Dortmund voor 1,25 miljoen euro overgenomen van Manchester City. De Deense linkerverdediger tekende voor drie jaar. (FV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier