In Belgische oren klinkt de naam van deze Wit-Russische stad met 152.000 inwoners, een uurtje rijden ten noordoosten van Minsk, als het einde van een illusie. In 2008 werd namelijk Anderlecht door het plaatselijke BATE – toen een totale onbekende op Europees vlak – uitgeschakeld in de voorrondes van de Champions League. Zo leerde België deze dwerg uit Wit-Rusland kennen. De naam doet Ariël Jacobs, toenmalig trainer van paars-wit, nog altijd rillen. Nu is het wel zo dat Borisov wel vaker een onprettige verrassing inhield voor westerse veroveraars die wat te zeker waren van hun zaak. Zo leden de troepen van Napoleon er in 1812 een stevige nederlaag, waarbij ze zowat verzopen in de rivier die de stad doormidden deelt. Sindsdien is de slag aan de Berezina een begrip geworden.

Alleen de Duitsers zijn er in de Tweede wereldoorlog in geslaagd om Borisov (of in het Wit-Russisch Barysaw) onder de voet te lopen. Ze richtten er een concentratiekamp op waar 30.000 inwoners van Borisov aan hun eind kwamen. Maar dat staat allemaal mijlenver af van voetbalclub BATE, de huidige trots van de stad.

Sedert Anderlecht (en de rest van Europa) BATE Borisov leerde kennen in 2008, is de club een habitué geworden van de Champions League, waarin ze als eerste en enige Wit-Russische club de poulefase wist te bereiken. Mogelijk nemen de zholto-sinie of geel-blauwen dit jaar voor de vierde keer deel. Met een budget van 8 miljoen euro hebben ze zich in elk geval een plaats veroverd op de Europese scène. En de club heeft nog andere kenmerken die atypisch zijn voor het moderne businessvoetbal: twee jaar geleden versloeg BATE Borisov Bayern München (3-1) met slechts één buitenlander in de basis. En sinds 1996 had de club amper vier verschillende hoofd- coaches!

De club werd in 1973 mede opgericht door het bedrijf BATE, een afkorting die staat voor ‘Borisov works of Automobile and Tractor Electric equipment’. Vóór 1996 heette de club evenwel Berezina. Sedertdien stoomde ze als een pletwals door de competitie, met sinds 2006 acht opeenvolgende titels!

Borisov mag dan al enkele jaren op de Europese kaart staan, het is pas sinds de inwijding van het nieuwe stadion met 13.000 plaatsen in mei van dit jaar dat de club eindelijk Europacupwedstrijden in de eigen stad mag spelen. Voordien speelde BATE ’thuis’ in Minsk. Vanavond bindt BATE de strijd aan met het Slovaakse Bratislava, de laatste horde op weg naar een nieuwe deelname aan de Champions League.

DOOR STÉPHANE VANDE VELDE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier