Guus Hiddink en Mateja Kezman schonken PSV zijn zeventiende landstitel.

Dat PSV zich kampioen mag noemen, dankt het voor een groot gedeelte aan trainer Guus Hiddink en topscorer Mateja Kezman (24). De Servische spits maakte dit seizoen maar liefst 35 doelpunten en verbeterde daarmee het record van Nikos Machlas. Kezza onderging dit seizoen een metamorfose. Waar de aanvaller zich voorheen profileerde als een showmannetje, ontpopte de Serviër zich dit seizoen als een echte teamplayer. Zijn egoïstische houding viel niet in goede aarde bij de Nederlandse pers, waardoor Kezman een stroeve start kende. Ook de wisselwerking met Erik Gerets verliep niet soepel. Niettemin scoorde Kezman in zijn eerste zeventien wedstrijden zestien keer. In zijn eerste seizoen stokte de teller bij 24 doelpunten, gescoord in 33 duels. Het jaar erop leek er geen vuiltje aan de lucht. Hij scoorde er lustig op los en maakte tegen Manchester United het mooiste doelpunt uit zijn carrière. De positie van Gerets stond echter ter discussie, Kezman was één van de slachtoffers en belandde een aantal keren op de bank. Als gevolg daarvan eindigde hij slechts op veertien doelpunten.

Kezman is het soort speler dat vertrouwen moet krijgen. Guus Hiddink gaf hem dat vertrouwen en bombardeerde hem tot zijn eerste spits. Die wisselwerking betaalde zich direct uit, want Kezman speelde zijn beste seizoen ooit. De prestaties van de Serviër zijn ook bij zijn collega’s niet onopgemerkt gebleven : daags voor de laatste competitiewedstrijd werd hij gekozen tot speler van het jaar. De PSV-supporters hopen dat de Batman-tune nog lang in het Philips Stadion te horen zal zijn, maar een overgang naar een Europese topclub lijkt aanstaande. (FV)

AMSTEL CUP : FC Utrecht versloeg verrassend Feyenoord met 4-1. PSV plaatste zich als kampioen rechtstreeks voor de Champions League, Ajax is aangewezen op de voorronde. Feyenoord, NAC, NEC en FC Utrecht komen uit in de Uefacup. De Graafschap degradeert rechtstreeks, ADO Den Haag promoveert. NACOMPETITIE. Helmond Sport, FC Den Bosch en Go Ahead Eagles voegden zich bij FC Zwolle in Poule A, terwijl Emmen, FC Volendam en Heracles met Excelsior gaan uitmaken wie de sterkste is in Poule B. JAN VAN HALST (34) stopt met voetballen. De Vitessemiddenvelder heeft te veel last van blessures. HENK TEN CATE (48) vertrok na het veroveren van een Uefacupticket met onmiddellijke ingang bij NAC. Hij wordt opgevolgd door assistent-trainer Ton Lokhoff. PETER BOSZ kreeg bij De Graafschap de bons na de degradatie. RONALD KOEMAN werd door de VVCS verkozen tot trainer van het jaar, Dennis Gentenaar tot doelman en PSV tot club van het jaar. (FV)

TOPSCHUTTERS : 1. Kezman (PSV) 35 goals ; 2. Van Hooijdonk (Feyenoord) 28 goals ; 3. Kuyt (Utrecht) 20 goals ; 4. Van der Vaart ( Ajax), Buffel (Feyenoord) 18 goals.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier