De vraag kwam er op 13 januari, ter gelegenheid van het FIFA Wereldvoetballer Gala in Zürich. Vertegenwoordigers van PSG, in handen van puissant rijke Qaterese eigenaars, zochten in Zwitserland Philipp Lahm (30) op, die net als rechtsachter van Bayern München in het wereldelftal van 2013 was verkozen. De aanvoerder van de Beierse grootmacht kreeg slechts een korte wenk mee: indien hij naar Parijs wilde komen voetballen, moest hij maar een teken geven. Voorzitter Nasser Al-Khelaifi zou de geldbeugel dan wel opentrekken en alles financieel afhandelen.

Maar de Duitse international, dit seizoen door succescoach Pep Guardiola omgevormd tot een sterke controlerende middenvelder, wilde zich niet in dat avontuur storten. Integendeel, de modelprof bij uitstek verkiest stabiliteit. Daarom liet hij zijn overeenkomst bij Bayern München openbreken van 2016 tot 2018. “Dit is definitief mijn laatste verbintenis bij een voetbalploeg als speler”, verklaarde Lahm in Kicker. “Ik zal mijn actieve loopbaan beëindigen bij FC Bayern, hetgeen altijd mijn wens was.”

De gesprekken van Lahm met de clubleiding begonnen in april, maar beide partijen hadden afgesproken voor de start van het WK klaarheid te scheppen. Bayern München behoudt daarmee een identificatiefiguur, na Franz Beckenbauer en Georg Schwarzenbeck de derde in München opgegroeide kapitein.

Ook de toekomst van Thomas Müller (24), die het WK in Brazilië bijzonder sterk aanvatte, ligt nog in Beieren. Ondanks de verregaande interesse vanex-coach Louis van Gaal – voor Manchester United volgend seizoen – was zijn contractverlenging tot 2019 enigszins verrassend. Want Müller zat de afgelopen maanden meer dan hem lief was op de bank bij de topduels. Daarmee werd de topschutter van het WK in 2010 het slachtoffer van zijn eigen polyvalentie, want hij kan zowel diep in de aanval, als hangende spits of vanaf de rechterflank worden uitgespeeld. Daarom wilde hij ook uit de mond van clubicoon Karl-Heinz Rummenigge, de voorzitter van de raad van bestuur, horen dat Bayern München op hem rekent als steunpilaar voor de komende jaren.

Die bevestiging volgde. Müller moet nu samen met de Poolse prijsschutter Robert Lewandowski (25), die wordt overgenomen van titelconcurrent Borussia Dortmund, en doelman Manuel Neuer (28) de bouwsteen vormen van een team dat jaarlijks meestrijdt voor de Champions League. “Ik heb het gevoel dat ik een belangrijk deel van de clubplannen kan zijn. Sinds 2000 voel ik me hier thuis. Bayern kiest voor continuïteit.”

Buitenlandse clubs zullen dus goed moeten nadenken alvorens nog Bayernspelers te benaderen. Toch probeert Real Madrid middenvelder Toni Kroos (24) – net als ClaudioPizarro, Mitchell Weiser en Tom Starke volgend jaar einde contract – nog los te weken. Al 26 profs liggen ondertussen langdurig onder contract bij de Beierse grootmacht. Met clubspeler bij uitstek Bastian Schweinsteiger (29) – veelvuldig geblesseerd en wat op zoek naar zichzelf – wordt voorlopig nog niet gesproken om zijn contract (tot 2016) tussentijds te verlengen.

DOOR FRÉDÉRIC VANHEULE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier