Erevoorzitter Jos Verhaegen blikt terug op het project dat hij drie jaar geleden mee opstartte : “We hebben met Germinal Ekeren een beetje geschiedenis geschreven. Maar toen niet eens duizend betalende toeschouwers opkwamen voor de partij tegen Servette Genève, wist ik het wel. Dan moet je realistisch zijn en je gezond verstand gebruiken. We hadden kunnen blijven voortdoen zoals de helft van de clubs uit eerste klasse, maar ik vraag je : wat schiet je daar mee op ? Stilstaan is achteruitgaan.

“Wel merk ik dat GBA de oorspronkelijke doelstelling, meespelen aan de top, willens nillens heeft moeten verlaten. De ploeg doet het niet onaardig, maar voor de prijzen komen we niet in aanmerking. Ook het stadion loopt nooit vol. In Genk hebben ze nu een gemiddelde van 20.000 toeschouwers, dat begint al mee te tellen in het budget van een club.

“Wie logisch doordenkt, weet dat het Antwerps voetbal maar één uitkomst rest : een fusie. Eén grote club in een stad van 400.000 inwoners, dat zegt het verstand. In de zakenwereld zie je bedrijven versmelten, banken fuseren. Efficiëntie en rendement staan voorop, de aandeelhouders volgen wel. En geloof me, voetbal is veel eenvoudiger dan zaken, ik spreek uit ondervinding. Maar in voetbalclubs spelen te vaak tegenstrijdige belangen, je hebt er die investeren en je hebt er die profiteren.

“Het grote obstakel is de politiek. De Antwerpse politici moeten eindelijk maar eens het voortouw nemen. Zij moeten toch ook inzien dat als Antwerp en Germinal Beerschot blijven meedraaien zoals dat nu het geval is, ze in de rij van Lommel, La Louvière, Aalst of Westerlo terechtkomen, dat is zo ongeveer de situatie van het vroegere Germinal. En dan is de cirkel helemaal rond.

“Ik blijf respect hebben voor de inbreng van Ajax in GBA, maar je moet ook eerlijk zijn : GBA is mààr een club van Ajax. België staat voor hen op de lijn van Ghana en Zuid-Afrika, waar ze ook actief zijn. Bij Ajax dromen ze er niet van dat Germinal Beerschot morgen kampioen wordt. Wie jong is en grote klasse heeft zal sowieso naar Amsterdam vertrekken, en op die manier is GBA gedoemd om een tweederangsrol te blijven spelen.

“Het feit dat Ajax al een poos geen Europese topclub meer is, speelt natuurlijk ook niet in de Antwerpse kaart. Er is daar nauwelijks overschot om het eerste elftal van GBA te versterken. Vijf jaar geleden was dat nog helemaal anders met die fantastische generatie met onder meer Kluivert, Davids en de broers De Boer. Als toen de achttiende speler van de club naar GBA gestuurd zou zijn, dan zou die ongetwijfeld een vaste waarde betekend hebben.

“Alle lof voor het scoutingswerk en de strategie om jong talent binnen te halen. Pieterjan Monteyne, Jelle Van Damme, Tim Reigel, Kris De Wree, Paul Kpaka… Je moet ze nog wel eens een jeugdzonde vergeven, maar ze bezorgen de club toch enig perspectief.

“De onderhandelingen met Kristof Snelders die zo moeizaam verliepen, hadden vermeden kunnen worden als men hem vorig jaar al een contract had bezorgd. Men wilde hem zelfs naar RKC Waalwijk transfereren in ruil voor Maarten Schops. Snelders scoort in deze competitie even vaak als De Bilde of Kolotilko, maar dat is geen toeval : bij de invallers vorig seizoen maakte hij ook al 22 doelpunten. Hij is snel, wendbaar, hard in de duels als dat moet, maar vooral : hij is een jongen met karakter, met de vaste wil om iets te bereiken in het voetbal. Jonge spelers op het juiste moment het juiste contract geven, daar gaat het om. Je geeft ze het vertrouwen en tegelijk bespaart de club vele miljoenen.

“Anders ligt het met de jongeren die in het Veltwijckpark worden opgeleid, waar Urbain Haesaert in stilte uitstekend werkt. De bedoeling was dat Ajax een optie kon nemen op de meest getalenteerden, en ook zou betalen voor die spelers. Nu Ajax evenwel de meerderheidsparticipatie heeft verworven in Germinal Beerschot, liggen de kaarten anders. Die jonge gasten, veertien, vijftien jaar, worden gewoon overgeplant naar Amsterdam.

“Met de beste wil van de wereld kan ik dat geen goede zaak vinden. Je haalt kinderen beter niet te vroeg uit hun natuurlijk milieu, dat is niet altijd goed voor hun ontplooiing. Het blijft hoe dan ook een enorme verdienste van de club, dat ze zich zo intensief en gedreven bezighoudt met de vorming en de opleiding van jongeren. Alleen is het toch weer een bijkomende frustratie te weten dat je eigenlijk grotendeels voor je rijkere buurman aan het werk bent.

“Ons voetbal heeft hoge nood aan echte leiders, aan gezaghebbende figuren als Constant Vanden Stock, Antoine Vanhove, Eddy Wauters. Wie wat geld meebrengt, kan tegenwoordig zomaar binnenstappen bij een club en niet gehinderd door enige kennis van zaken de wet dicteren. De verkeerde mensen op de verkeerde plaats, het is een acuut probleem in de voetbalsport.”

door Leo De Vos,

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content