RKC-doelman Khalid Sinouh verlangt actie van de Nederlandse voetbalbond.

De Marokkaanse doelman voelt zich niet langer veilig in de Nederlandse stadions, zo liet hij weten aan de KNVB. “Straks gooien ze een schapenhoofd op het veld”, verklaarde Khalid Sinouh onlangs in de Volkskrant. Het was na de gewonnen bekerwedstrijd tegen Jong Feyenoord dat Sinouh zijn ongenoegen ventileerde. Hij had constant smakeloze verwensingen moeten aanhoren. Bovendien klonk onophoudelijk geitengeblaat als hij het spel hervatte. “Ik voelde de haat en dat maakte me angstig. Ik dacht : dit mag niet uit de hand lopen. Wat ik niet naar mijn hoofd kreeg geslingerd : kankermoslim, terrorist, geiteneuker. Ik kijk inmiddels nergens meer van op, maar dit was diep triest. Gelukkig kwamen ze het veld niet op.”

Sinouh vermoedt dat de verhitte sfeer na de moord op cineast Theo van Gogh zich ook verplaatst naar de stadions. “Weet jij wat volgt ?” zo vroeg hij zich luidop af. “Ik vermoed dat moslims het in het voetbal zwaar krijgen. Wij worden als de vijand gezien, terwijl ik me toch echt niet met terroristische activiteiten bezighou. Maar mensen kunnen kennelijk politiek en voetbal niet scheiden. Dit schreeuwt om een signaal van de KNVB.”

Algemeen directeur Henk Kesler moet eerst het rapport van de waarnemer afwachten. Als deze melding maakt van wangedrag, dan kan de openbare aanklager in actie komen. “Wij voelen een grote verantwoordelijkheid en zullen ook niet aarzelen stappen te ondernemen als daar aanleiding toe is”, zei Kesler. Ondertussen ondernemen de Marokkaanse voetballers in Nederland zelf actie. VVV-speler Mohammed Allach vroeg aan enkele scholen of de voetbalprofs welkom zijn om langs te komen en te discussiëren over de islam. Net als Karim Touzani van FC Twente zal hij zich daar de komende maanden mee bezighouden. Anderhalf jaar geleden richtte Allach ook de Maroqui Stars op, die tot doel heeft Marokkaanse voetballers te betrekken bij sociaal maatschappelijke projecten. (FV)

Oranje won tegen Andorra met 0-3, met treffers van Phillip Cocu, Arjen Robben en Wesley Sneijder. Barry van Galen (AZ) was met zijn 34 jaar en 227 dagen de oudste debutant in de geschiedenis van het Nederlands elftal. Ook Joris Mathijsen (AZ) debuteerde. De Braziliaanse aanvaller Magno (30) moet het offensieve probleem van De Graafschap oplossen. Hij tekende tot het einde van het seizoen. Leo Beenhakker (62) werd ingehaald als technisch adviseur. Kiran Bechan (22), een rechtsbuiten van Ajax, tekende voor drie en een half jaar bij FC Groningen. (FV)

TOPSCHUTTERS : 1. Kuijt (Feyenoord) 11 goals ; 2. Kalou (Feyenoord), Huntelaar (Heerenveen) 9 goals ; 3. Perez (AZ) 8 goals ; 5. Vennegoor of Hesselink (PSV) 7 goals.

FV

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier